|
Recepty -
Polévky bílý pepřPolévky - návody k vaření - online kuchařka
| Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.
Pepř bílý (oddělení červené slupky zcela zralých bobulí). Při přípravě jídel se též setkáváme s barevným pepřem což je směs pepře černého, bílého, zeleného a růžového. Pepřovník černý je stálezelená popínavá rostlina, vzdáleně připomínající chmel. Dorůstá délky až 15 metrů a dožít se může až 60 let. Přestože se dnes pepř téměř výhradně používá k přípravě slaných pokrmů a mas, dříve se přidával i do perníků. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 41 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Recept na Podzimní polévka |
|
Maso nakrájíme na menší kousky, v hrnci krátce orestujeme na lžičce oleje a zalijeme 3/4 litrem vody. Přidáme víno, oloupané stroužky česneku, mrkev, celer a pastiňák, nové koření a bobkový list, majoránku. Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 40 minut. Po...
|
|
|
Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou |
|
Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem. Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme ...
|
|
|
Smetanový zeleninový vývar |
|
Do 2 l vroucí vody dáme veškerou zeleninu – vcelku, osoíme a opepříme. Velmi pomalým varem vaříme asi 1 hod. Do hrnečku si oddělíme asi čtvrt litru vývaru a necháme chladnout. Zeleninu vyndáme, do smetany rozmícháme 1 lžící mouky. Na pánvičce zvláš...
|
|
|
Kefírovka s kedlubnou a se sýrovou vložkou |
|
Na másle si ve vhodném hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájenou kedluben a orestujeme. Podlijeme vývarem, přidáme celý kmín a vaříme, dokud nebude kedlubna měkká tak, jak nám vyhovuje (my neradi rozvařenou zeleninu, takže to trval...
|
|
|
Brčálník – špenátová polévka - recept od maminky |
|
Na oleji zpěníme cibulku, když zesklovatí, přidáme šunku, orestujeme, přilijeme vývar a vložíme do něj kostku špenátu (nerozmrazujeme). Po rozpuštění špenátu přidáme česnek, nivu, sůl, bílý pepř a nakonec smetanu. Podle potřeby můžeme naředit mléke...
|
|
|
Vločková smetanová polévka se zeleninou |
|
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubší nudličky, kapustu a papriku nakrájíme, květák rozebereme na drobné růžičky. Máslo rozpustíme, na něm osmažíme kořenovou zeleninu, přidáme vločky a ještě chvilku smažíme. Zalijeme vodou, přidáme kapustu, paprik...
|
|
|
Květáková polévka - recept od maminky |
|
Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a omyjeme. Růžičky vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Vaříme asi 15 minut doměkka. Potom květák v polévce důkladně rozšleháme šlehačem, nebo ho propasírujeme. Polovinu smetany rozmícháme s moukou a za stá...
|
|
|
Nejlepší recept na Chlebová polévka se sněhovými nočky |
|
1. Na polévku oloupeme a posekáme cibuli a česnek. Na pánvi rozehřejeme olej a česnek a cibuli na něm osmahneme. Přídáme nadrobno rozlámaný chléb a prudce opečeme. Zalijeme slepičím vývarem a vložíme konzervovaná rajčata i s nálevem. Necháme asi 15 min. ...
|
|
|
Indická mrkvová polévka - recept od maminky |
|
Očištěnou a nastrouhnou mrkev si osmažíme na másle, přidáme omyté rozinky, curry a zalijeme vodou se zeleninovým vývarem a vaříme dokud není mrkev dostatečně měkká, až rozvařená. Dochutíme citronovou šťávou, pepřem, solí, koňakem a nakonec kysanou smet...
|
|
|
Nejlepší recept na Exotická čočková polévka |
|
Čočku přebereme, propláchneme a vaříme 10 minut. Na oleji ve větším hrnci orestujeme mrkev a celer, dokud nezezlátnou, pak přidáme cibuli, po chvíli papriku a nakonec česnek a pórek. Krátce restujeme a pak přidáme všechno koření kromě soli a po několika sek...
|
|
|
Nejlepší recept na Tvarohová houbovka |
|
Nejprve si alespoň na hodinu namočíme houby. Pak je dáme vařit asi na 20 minut, okořeníme kmínem, pepřem, osolíme – tu pozor, nepřehnat, radši pak dosolit hotové. V mléku si rozmícháme oba tvarohy a necháme odstát asi 10 min., mírně to zhoustne. Pokud chcem...
|
|
|
Špenátová polévka s cizrnou |
|
V rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, necháme rozvonět, zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme chladným vývarem, rozmícháme, přidáme nasekaný špenát, osolíme a opepříme a necháme provařit, aby mouka ...
|
|
|
Krémová kořeněná polévka - recept od maminky |
|
Rozpálíme olej, odstavíme, přidáme česnek, kari, kmín a zamícháme.Pak přidáme mouku, krátce osmahneme a hned zalijeme studenou vodou. Povaříme asi 5 minut. Odstavíme, přidáme smetanu. Dle chuti okořeníme majoránkou, solí a bílým pepřem. Podáváme horkou ...
|
|
|
Cuketová polévka s nivou |
|
Vývar přivedeme k varu, vložíme do něho oloupané a na kostičky pokrájené cukety i cibuli a uvaříme doměkka. Necháme trochu zchladnout a vše rozmixujeme na jemný krém. Vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Nalijeme polévku na talíře, rozdělíme do ni...
|
|
|
Recept na Květáková polévka se sýrem |
|
Syrový květák a brambory nakrájíme, pak orestujeme na rozehřátém másle, zalijeme asi litrem vody, osolíme, okořeníme. K měkkým bramborám a květáku přidáme sýr, smetanu a promícháme. Polévku rozmixujeme, dochutíme a na talíři posypeme pažitkou....
|
|
|
Nejlepší recept na Zeleninová krémová polévka |
|
Brambory, cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostky, zalijeme asi 1,25 l vody, přidáme koření. Po 10 minutách varu vložíme růžičky brokolice a ještě chvíli vaříme. Měkkou zeleninu v polévce rozmixujeme, zjemníme lžičkou másla, můžeme přidat trochu smetan...
|
|
|
Fenyklová polévka z Avignonu |
|
Fenykl očistíme a lístky dáme stranou, zbytek pokrájíme na menší kousky, brambory oloupeme a pokrájíme na malé kostky. Vývar přivedeme k varu, vložíme zeleninu a vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a na závěr zjemníme smetanou a v...
|
|
|
Polévka s řapíkatým celerem, bazalkou a smetanou |
|
Na másle a olivovém oleji zpěníme cibulku a zpěníme cibuli. Přidáme řapíkatý celer a orestujeme. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme. Přidáme smetanu, tavený sýr, česnek, muškátový květ a nakonec na...
|
|
|
Recept na Chřestová polévka s pošírovaným vejcem |
|
Chřest oloupeme a odřízneme spodní části. Oloupané slupky a odříznuté části dáme do jednoho litru osolené vody, vaříme cca 20 minut a poté zcedíme. Z chřestu odlomíme špičky a dáme je vařit 3 minuty do vzniklého vývaru. Vyndáme je a udržujeme v tepl...
|
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 41 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|