|
Recepty -
Omáčky vývarOmáčky - návody k vaření - online kuchařka
| Omáčka je hustá kapalina podávaná k jídlu nebo používaná při jeho přípravě. Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze základních omáček je bešamel. Omáčka pro salát se nazývá dresing. Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip. K dochucování omáček se používají dochucovadla, tekutá i další koření (Maggi, Worcestrová omáčka, sojová omáčka). V Česku jsou velmi rozšířené omáčky, které jsou hutné, obsahují maso a dávají se jako doplněk ke knedlíkům či jiné příloze.
Vývar (též bujón) je kuchyňská surovina připravená vyvařením masa (kostí) či zeleniny, často obojího, používaná např. při vaření polévek a omáček. Těmito názvy se také označují polévky, ve kterých vývar tvoří hlavní surovinu. Dobrý vývar hospodyňky považovaly a i dnes mnohdy považují za vrchol kuchařského umění. Vývar byl též považován všeobecně jako posilující nebo i léčivý prostředek, maminkám, kterým se narodilo dítě, se nosil silný slepičí vývar s masem, aby brzy zesílily. Vývar byl a dodnes je užíván jako jeden z prostředků na zmírnění kocoviny (tzv. vyprošťovací polévka). Kvalitní masový vývar se vaří i několik hodin, zelenina se přidává později. Po vyvaření se suroviny vyjmou a vývar přecedí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 70 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 |
Guláš z divočáka |
|
Předem bych chtěla říct, že nikdy nevařím podle receptu, tenhle recept jsem si vymyslela sama podle chuti. V tlakáči si rozehřejem olej s kouskem másla a nakrájíme cibuli na plátky a osmahneme, česnek taky na plátky a přihodíme do hrnce. Až bude cibulka doh...
|
|
|
Houbová omáčka s vepřovým masem |
|
Houby nakrájíme a několikrát necháme převřít v kastrolku, slijeme a důkladně promyjeme. Vývar spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a vším kořením 1/2 hod vaříme a pak scedíme. Do vývaru dáme pokrájené vepřové maso na nudličky a necháme vařit. Chvíli př...
|
|
|
Nejlepší recept na Houbová omáčka bez smetany |
|
V hrnci na rozehřátém másle a sádle necháme zezlátnout na kostičky nakrájenou cibuli, přimícháme rozmrazené a scezené houby, přidáme bobkový list, trošku soli, houbové koření a pepř. Restujeme dohněda, podlijeme vývarem a dusíme přikryté 30 minut, obča...
|
|
|
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem - recept od maminky |
|
Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a maso zdrezírujeme provázkem. (Obvážeme a utáhneme, kvůli držení tvaru), osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený olej, zprudka orestujeme aby se maso zatáhlo. Maso po orestování vyjmeme a dáme do oleje 2 lžíce cukru k...
|
|
|
Křenová omáčka s hovězím masem |
|
Maso jsem osušila a v nerezovém hrnci osmahla ze všech stran. Pak jsem přidala všechny ostatní ingredience, zalila vodou, aby maso bylo ponořené, osolila a dala vařit. Až začala voda vřít, přikryla jsem hrnec poklicí a šoupla jej na 2 - 2 1/2 hodiny do trouby vyh...
|
|
|
Nejlepší recept na Fazolková omáčka |
|
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem a nálevem z fazolek, osolíme a necháme provařit. Přidáme smetanu, vložíme fazolky, případně dochutíme octem a necháme přejít varem....
|
|
|
Hořčicovo-medová omáčka - recept od maminky |
|
V hrnci smícháme zeleninový vývar s hořčicí a medem a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Poté přidáme kysanou smetanu a na kousky pokrájenou jarní cibulku a odstavíme. Podáváme s těstovinami....
|
|
|
Moje univerzální omáčka - recept od maminky |
|
Na sádle zpěníme cibulku, na ní zprudka opražíme maso, zasypeme větším množstvím sladké papriky (cca 5 lžic), zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené, vaříme dokud není maso měkké, přidáme kukuřici a papriku, chvíli povaříme, osolíme, opepříme, ...
|
|
|
Nejlepší recept na Vynikající sýrová omáčka s kuřecím masem |
|
Kuřecí maso omyjeme a dáme vařit do hrnce s vodou přidáme kostičku zeleninového bujonu. Dáme vařit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a rozkrájíme na malé kousky (nemusí být). Na omáčku rozpustíme 60g másla. Vmícháme 60g hladké mouky a necháme ji zpěnit....
|
|
|
Tamarindová omáčka k uzenému masu |
|
Do hrnce dáme vařit na mírném ohni dužinu z tamarindových lusků s vývarem. Přidáme strouhaný zázvor, chili, mletý koriándr, badyán, skořici a hřebíček. Když omáčka začne houstnout přidáme sojovou omáčku a opět zředíme vývarem. V této fázi je om...
|
|
|
Omáčka z pečené papriky |
|
Troubu předehřejeme na 220°C, pod rošt vložíme plech kvůli odkapávaní šťávy. Celé papriky i se stopkami ogrilujeme, až se na nich udělají černé puchýřky. Lepší papriku „spálit“, než aby zůstala syrová. Trvá to asi 25 – 30 minut podle toho, jak vá...
|
|
|
Recept na Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče |
|
1. Maso našpikujeme – nožem uděláme do masa na několika místech po obou stranách zářezy, do nichž vetkneme špalíčky špeku (zbytek přidáme do základu) a osolíme, opepříme. 2. Připravíme si základ omáčky: V kastrole rozpustíme sádlo s máslem v poměru...
|
|
|
Omáčka k uzenému masu - recept od maminky |
|
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno, na oleji osmažíme cibuli do zlatova, poté zasypeme hladkou moukou a uděláme tak zvanou jíšku, poté jí zalejeme vodou nebo vývarem dáme koření co máme rádi já jsem dal grilovací koření, pepř, vegetu a sójovku. Poté sm...
|
|
|
Nejlepší recept na Cuketová omáčka na špagety II |
|
Nejdříve si připravíme cuketu. Pokud je starší s tuhou slupkou, oloupeme ji, překrojíme a vydlabeme semínka. Poté ji nakrájíme na drobné kostičky (cca 1x1 cm). Mladé cuketky stačí jen omýt a nakrájet. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozp...
|
|
|
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková |
|
Kořenovou zeleninu nakrájet na drobné kousky, osmahnout na kousku másla nebo oleje, přidat koření, podlít trochou vody nebo vývaru, vložit v mikrovlnce připravené kuličky z mletého masa a dusit do změknutí zeleniny. Potom vyndat maso a koření, rozmixova...
|
|
|
Křenová omáčka s hovězím masem |
|
Připravíme z másla a mouky jíšku, kterou zalijeme silným vývarem, přidáme polovinu skleničky křenu a povaříme. Vývar jsem si připravila předchozí den a protože vařím na klasickém kuchyňském sporáku na dřevo, nepotřebuji pomalý hrnec, na správném míst...
|
|
|
Koprová omáčka |
|
Postup: Opraný kopr najemno pokrájíme. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit. Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osl...
|
|
|
Nejlepší recept na Majonéza z vařených žloutků |
|
Uvařené žloutky prolisujeme, přimícháme k nim syrový žloutek a dobře utřeme. Do hladce utřených žloutků dáme sůl a za stálého šlehání kapeme olej. Když majonéza zhoustne tak, že se nedá třít, přidáme pár kapek octa nebo citrónové šťávy a pepř. ...
|
|
|
Nejlepší recept na Švestková omáčka |
|
Do 0,5 l vody dáme vařit předem oprané švestky, kompotované švestky, švestková povidla. Přidáme kousíček celé skořice, hřebíček, sůl, cukr, kousíček citr. kůry. Když jsou sušené švestky měkké, zahustíme švestkový vývar máslovou jíškou, přidáme...
|
|
|
Nejlepší recept na Zadělávaná vepřová ouška se žampiony |
|
Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut). Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm širok...
|
|
|
1 | 2 | 3 | Nalezeno: 70 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|