|
Recepty -
Omáčky vejceOmáčky - návody k vaření - online kuchařka
| Omáčka je hustá kapalina podávaná k jídlu nebo používaná při jeho přípravě. Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze základních omáček je bešamel. Omáčka pro salát se nazývá dresing. Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip. K dochucování omáček se používají dochucovadla, tekutá i další koření (Maggi, Worcestrová omáčka, sojová omáčka). V Česku jsou velmi rozšířené omáčky, které jsou hutné, obsahují maso a dávají se jako doplněk ke knedlíkům či jiné příloze.
Vejce se snadno stává výživnou potravou ostatních zvířat nebo lidí. Na lidském jídelníčku jsou oblíbená zejména vejce slepičí. Charakteristický oválný tvar slepičího vejce se stal estetickým pojmem a symbolem. Kromě přímé spotřeby vajec jako potraviny se vejce (vaječná hmota, bílek, žloutek) využívají jako surovina v různých odvětvích potravinářského (pekařství, cukrářství, výroba trvanlivého pečiva, těstovin, masných výrobků aj.). Slepičí vejce obsahují velké množství vody, jejím největším zdrojem je bílek. Na složení sušiny se podílejí především bílkoviny a tuk. Bílkoviny jsou obsaženy hlavně v bílku a žloutku, kdežto tuky jsou soustředěny jenom ve žloutku. Obsah cukrů ve vejci je minimální. Slepičí vejce obsahují mnoho cholesterolu (424 mg/100 g vajec). Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 31 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Štěpánská omáčka /moje/ |
|
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, kraje nařežeme, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí obalíme v hl. mouce. Na sádle si osmažíme cibuli do růžova a maso opražíme, až se zatáhne. Mícháme, aby se moc nepřipeklo. Podlejeme vodou, ale maso musí kousek ...
|
|
|
Rajská omáčka s plněnými paprikami |
|
Mleté maso okořeníme, přidáme najemno nakrájenou cibulku, vejce a uvařenou rýži a vše smícháme. Očistíme papriky a směsí je naplníme. Směs by měla pěkně držet, díky rýži nepotřebujeme na spojení žádnou mouku. Do kastrolu dáme rozehřát máslo neb...
|
|
|
Znojemská omáčka s vepřovým masem - recept od maminky |
|
Cibule oloupeme a nakrájíme na drobno. Osmažíme na rozpáleném oleji společně s nadrobno nakrájenou slaninou. Když je cibule sklovitá, přidáme na kousky nakrájené maso (upředňostňuji menší kousky, které se dají sníst na jedno skousnutí bez toho, aniž by se...
|
|
|
Rajská omáčka z kořenové zeleniny |
|
Nejprve si připravíme masové kuličky: mleté maso osolíme, opepříme a pečlivě promícháme s vejcem a strouhankou. Vytvoříme kuličky a pustíme se do samotné omáčky. Cibuli nakrájíme na jemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kousky a vše o...
|
|
|
Nejlepší recept na Falešný španělský ptáček |
|
Maso si naklepeme, osolíme a lehce opepříme (v Kauflandu na to kupuji hovězí kostky na guláš). Na oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli (el. sporák na č.6) a pak k ní přihodíme maso a osmahneme. Pak přihodíme plnotučnou hořčici, ještě vše...
|
|
|
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem |
|
Udělám si směs na masové knedlíčky - všechny suroviny smíchám dohromady a udělám kuličky. Rajská omáčka: zpěním cibulku, na to dám masové kuličky aby se osmahly, pak přidám koření, protlak a zaliji vodou. Nechám vařit asi tak 30 min. Když jsou kuli...
|
|
|
Nejlepší recept na Kari omáčka z vepřové konzervy ke špagetám |
|
Na trošce oleje zpěníme cibulku. Na cibulku přidáme rozmačkané vepřové maso z konzervy, osolíme, opepříme, přidáme kari a chvilku orestujeme. Zalejeme 1/2 až 3/4 litrem masoxového vývaru, přisypeme na drobné kousky nakrájené okurky a krátce povaříme. Na k...
|
|
|
Okurková omáčka s masem |
|
Na cibulce opražíme maso na kostky, přisypeme nadrobno nakrájená vejce a okurky a podusíme. Pak přidáme sůl, pepř, můžeme i mletou papriku a zalijeme vodou. Podusíme, až je maso měkké, tak zalijeme záklechtkou z vody a hladké mouky a provaříme. Podáváme s kn...
|
|
|
Plněné papriky se smetanou |
|
Papriky si očistím a vydlabu semínka. Salám, cibuli a česnek pomelu na masovém mlýnku. Přidám koření, popř.osolím, ale pozor salám je slaný dost. Zamíchám vejce a zahustím solamylem, někdy přidám i lžíci strouhanky. Lžičkou namačkám směs do paprik, ze ...
|
|
|
Brambory na paprice |
|
Oškrábané brambory nakrájené na kostky dáme vařit do osolené vody. Mezitím si na másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájené klobásy a orestujeme, až pustí šťávu. Zaprášíme paprikou a hladkou moukou a promícháme. Zalijeme vývarem z brambor, rozmícháme, a...
|
|
|
Nejlepší recept na Rychloptáčci |
|
Nejprve orestujeme na sádle cibuli, potom přidáme maso na kostičky osolíme, opepříme, přidáme nakrájený salám, párek, okurky, vajíčka, plnotučnou hořčici zalijeme vodou a vaříme do měkka, až je maso měkké. Zahustíme záklechtkou. Příloha: knedla, těsto...
|
|
|
Špagety s kuřecím masem a la lečo |
|
Příprava omáčky: 1. Na oleji v pánvičce si zpěním na jemno nakrájenou 1 cibulku, přidám kuřecí maso nakrájené na malé kousky, posolím, opepřím a lehce osmahnu. 2. Nakrájím si na malé kousky 2 rajčata, jednu malou papriku a na půl kroužky 2(druhou...
|
|
|
Kari omáčka se žampiony, oříšky, vejcem a hráškem |
|
Vejce vložíme do vody a uvaříme na mírném ohni 8 minut. Žampiony očistíme, rozkrojíme na půlky a orestujeme na pánvi v rozehřátém oleji. Osolíme a opepříme. V druhé nádobě rozehřejeme máslo, přidáme mouku / nebo hrašku/, kari koření a krátce res...
|
|
|
Nejlepší recept na Fazolky s párkem v omáčce |
|
Usmažíme si cibulovou jíšku, zasypeme paprikou, zalijeme vodou a rozmícháme, aby nebyly hrudky. Přidáme pokrájené párky, okurky, fazolky, koření a vaříme přibližně 10 min, přilijeme smetanu a vmícháme ještě pokrájená vejce....
|
|
|
Svíčková z Thermáčku z králíka |
|
knedlík: mléko, droždí a cukr smícháme v Thermomixu na 1 minutu/ 37 °C/ rychlost 1. Potom přidáme zbytek surovin, navážíme mouku a hněteme 2minuty/ se zajištěným víkem a na funkci klas. Potom vyndám těsto, vytvaruji knedlíky a dám je do Varoma mísy vymazané...
|
|
|
Nejlepší recept na Naše kyselo |
|
Ve vodě si uděláme vývar z koření, můžeme i v něm uvařit brambory nakrájené na malé kousky. Vody málo, jen aby byly brambory ponořené. Po uvaření brambor, vybereme koření a zalejeme mlékem, přidáme smetanu a nakrájené okurky na kostky. Na pánvi si osmah...
|
|
|
Svíčková s knedlíkem z mikrovlné trouby... |
|
Naloženou kořenovou zeleninu dáme do mísy, přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel a cibuli a zalejeme vodou. Lehne promícháme a do směsi naložíme maso. Necháme 24 hodin uležet v lednici. Pakliže máte k dispozici plátěný pytlíček, nasypte do něj koření, ...
|
|
|
Recept na Rychlá omáčka |
|
Uděláme si cibulový základ. Mezitím než nám zesklovatí, si nakrájíme slaninu a uzeninu, kterou přidáme k cibuli. Osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody (asi 1/4 skleničky). Přidáme vejce a zamícháme. Hned dolijeme vodou, aby jsme neudělali míchaná vej...
|
|
|
Zelené paprikové lusky plněné hříbkama, slaninou a masem |
|
Pokrájené houby orestujeme s mletým masem na sádle, na zlatavě opečené cibulce. Uzenou slaninu si pokrájíme na kousky, přidáme k ní orestované houby a v mléce namočené housky. Osolíme, okořeníme, dáme bylinky, přidáme jedno vejce a vše dobře promíchá...
|
|
|
Rajská omáčka s masovými kuličkami |
|
Nejprve si uděláme kuličky, mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a strouhanku a dobře promícháme a když se nám hmota krásně spojuje, děláme kuličky. Pokud se to ještě moc lepí, přidejte trochu strouhanky. Na základ omáčky si oloupeme a najemno ...
|
|
|
| Nalezeno: 31 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|