RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Omáčky tuk

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Omáčka je hustá kapalina podávaná k jídlu nebo používaná při jeho přípravě. Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsk

Recepty - Omáčky tuk

Omáčky - návody k vaření - online kuchařka

Omáčka je hustá kapalina podávaná k jídlu nebo používaná při jeho přípravě. Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze základních omáček je bešamel. Omáčka pro salát se nazývá dresing. Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip. K dochucování omáček se používají dochucovadla, tekutá i další koření (Maggi, Worcestrová omáčka, sojová omáčka). V Česku jsou velmi rozšířené omáčky, které jsou hutné, obsahují maso a dávají se jako doplněk ke knedlíkům či jiné příloze.

Vícenenasycené mastné kyseliny (angl. PUFA) jsou nejvíce obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než MUFA, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Do této skupiny vícenenasycených mastných kyselin patří omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Transmastné kyseliny, neboli TFA (trans-fatty acids), se podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém. Rostlinné tuky jsou získávány z rostlin, které hromadí ve svých plodech, semenech nebo jiných částech tuky. Tyto tuky obsahuje např. dužnina a jádra palmy olejné, kokos, olejniny, jako jsou řepka, sója, slunečnice, sezam, podzemnice, světlice, aj. Převážná většina tuků rostlinného původu má ze zdravotního hlediska velmi vhodné složení mastných kyselin, protože obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které mají příznivější vliv na naše zdraví než tuky živočišné. Výjimku tvoří například tuk kokosový a palmojádrový, ve kterém převažují nasycené mastné kyseliny, jež jsou považovány za nevhodné pro zdraví. Často také tuky samy o sobě obsahují některé příměsi, jako jsou steroly, lecitiny, vitamíny rozpustné v tucích a jiné látky. Nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová, jsou samy o sobě nepostradatelnou součástí potravy, neboť je jich třeba k syntéze glycerofosfatidů a prostaglandinů. Proto se označují jako vitamin F.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 15 receptůZobrazuji: 1-15 receptů
Žampionová omáčka smetanová
Žampionová omáčka smetanová Cibuli nakrájíme najemno a mirně zpěníme na tuku. Přidáme mouku, světlá zásmažka. Zalijeme vývarem a mlékem a rozšleháme. Osolíme, provaříme, zjemníme omáčku smetanou, přidáme ocet dle chuti. Podusíme žampiony a je to....
Svíčková z vepř. masa
Svíčková z vepř. masa Vepřovou plec odblaníme, opláchneme, mírně osolíme a orestujeme na malé dávce tuku, aby se zatáhlo. Zeleninu nastrouháme nahrubo. Z koření uděláme vývar. Kořením nešetřte. Zeleninu a maso vložíme na pekáč a zalijeme vývarem z koření. Přikryjeme a dáme ...
Nejlepší recept na Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové)
Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové) Játra nařežeme na plátky, naklepeme, opepříme a orestujeme na pánvi. Orestované játra přehodíme do hrnce a mírněji podlejeme a dovaříme doměkka. Zvlášť v hrnci, pokud jsme se rozhodli pro kořenovou zeleninu, osmažíme cibuli, na kterou vložíme pokrájenou ...
Blesková koprovka se „zlatými vejci“ bez masa - recept od maminky
Blesková koprovka se „zlatými vejci“ bez masa Nejprve asi 150 ml vývaru (nebo vody) uvedeme do varu, kopr nasekáme nadrobno a vývarem zalijme a necháme spařit. Mezitím si připravíme jíšku - pokud dáme cibulku, nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na rozehřátém tuku. Vsypeme mouku a necháme opražit do sv...
Sýrová omáčka - recept od maminky
Sýrová omáčka Houby podusíme ve vlastní šťávě s kmínem a solí. Z mouky a tuku či másla připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem, dobře rozmícháme a povaříme. Do tohoto bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr a ještě několik minut povaříme. Nakonec vmícháme s...
Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně 1. Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla. 2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, os...
Moje rychlá rajská omáčka
Moje rychlá rajská omáčka Na oleji (nebo jiném tuku na smažení) si orestuji cibulku do sklovata (nakrajenou na kostičky), přisypu asi dvě polévkové lžíce cukru, který nechám zkaramelizovat, potom přidám protlak a nechám probublat, přidám bobkový list, sůl, hřebíček, nové koření, p...
Koprová omáčka I
Koprová omáčka I Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vývarem nebo vodou, dobře povaříme. Je-li omáčka moc hustá, zředíme mlékem. Kopr posekáme, spaříme horkou vodou ( ster. kopr nespařujeme) a vložíme do omáčky. Zlepšíme smetanou, podle chuti přisolíme...
Recept na Recept na Segedinský guláš III.
Recept na Segedinský guláš III. Postup: Maso nakrájíme na kousky. Na nakrájeném rozškvařeném špeku a polovině dávky tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli do růžova. Přidáme nakrájené maso, osmahneme, poté přisypeme mletou papriku, zpěníme ji a základ zalijeme vodou. Okmínujeme, osol...
Omáčka z hlávkového salátu - recept od maminky
Omáčka z hlávkového salátu Uvaříme klasicky jíšku - tedy tuk, hladká mouka - rozkvedlat, míchat, aby se nepřipálila a malinko zředit vodou - jen tak, aby už nelepila, ale ještě nebyla řídká. Pak přilejeme smetanu }i syrovátku, chceme-li]. Už dál nevaříme, natrháme lístky salátu a vl...
Omáčka z bezových květů
Omáčka z bezových květů Květy namočíme do studené osolené vody asi na hodinu, aby vyplaval hmyz a jiná havěť. Uvaříme si máslovou jíšku (rozpustíme máslo, přidáváme mouku a osmahneme do zlatova. Pak přiléváme vodu, vaříme a mícháme, aby se nevytvořily žmolky, mouky a vody jen ...
Rajčatová omáčka - recept od maminky
Rajčatová omáčka Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.Tuk rozpustíme v kastrolu na plotně,přidáme nakrájenou cibuli a necháme spěnit,aby zůstala světlá.Na zpěněnou cibuli přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme žlutou cibulovou jíšku.Zředíme ji vlažnou ...
Nejlepší recept na Omáčka z červené řepy
Omáčka z červené řepy Červenou řepu důkladně omyjeme a uvaříme nebo upečeme. Potom ji oloupeme, nakrájíme a umixujeme nebo ji nastrouháme na jemném struhadle. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme červené víno, vodu, sójovou omáčku, sůl, koření a asi 5 minut mír...
Námořnická omáčka
Námořnická omáčka Očištěné žampióny rozkrájíme, propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Z tuku, sekané cibule a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme ji horkou vodou nebo vývarem z masa či ryb, rozmícháme, osolíme a povaříme. Povařenou omáčku pak přec...
Okurková omáčka - recept od maminky
Okurková omáčka Na část rozpuštěného tuku nebo másla vložíme strouhanou kořenovou zeleninu a sekanou cibuli a lehce osmažíme. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání opražíme do žluta. Potom zředíme vodou nebo vývarem z masa či kostí, dobře rozmícháme a za čast...
 
Nalezeno: 15 receptůZobrazuji: 1-15 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje

Omáčky

Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist