|
Recepty -
Nápoje zázvorNápoje - návody k vaření - online kuchařka
| Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý). Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým. Pro ovocné nápoje platí závazné označení podle podílu přírodní ovocné šťávy nebo koncentrátu (koncentrát je vylisovaná a zahuštěná ovocná šťáva, do níž bylo při výrobě nápoje vráceno stejné množství vody, které bylo při koncentraci odstraněno).
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Může mít žlutou, okrovou až černou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. Není však vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů. Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 41 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Recept na Ořechovka - likér |
|
Ořechy nakrájíme na měsíčky, přidáme 6 nových koření, 5 hřebíčkú, trochu zázvoru, špetku fenyklu, anýzu a půl citronu, kousek skořice, vanilky, pomerančové kůry a zalijeme alkoholem. Necháme 14 dní za oknem na slunci. Rozvařit 1/4 kg cukru 1/2 l vody a...
|
|
|
Svatojánská ořechovice - recept od maminky |
|
Oprané ořechy pokrájíme a spolu s kořením dáme do velké skleněné nádoby. Poté zalijeme alkoholem a vychladlou převařenou vodou. Zakryjeme a necháme stát na světlém místě 20dní. Potom slijeme přes síto a doplníme vychl. cuker. roztokem. Promícháme a p...
|
|
|
Likér z černého rybízu, višní a josty |
|
Vše dáme do velké sklenice a necháme v teplé místnosti 6 týdnů. Občas promícháme. Poté slijeme přes plátno a nalijeme do skleněných šroubovacích lahví....
|
|
|
Nejlepší recept na Rýžové víno |
|
Přebranou propláchlou rýži rozemeleme, dáme do demižonku nebo velké sklenice, vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout, přidáme rýži, koření nakrájené citrony i s kůrou a kvásek z droždí, necháme 6 týdnů kvasit a týden uležet, recept je kombinace ví...
|
|
|
Recept na Kořeněný nealko punč |
|
Sáčky s čajem zalijeme vroucí vodou. Přilijeme oba druhy džusu a šťávu z půlky citronu, přidáme celou skořici, hřebíček a kořenicí směs Data masala (nejlépe do vajíčka na koření nebo prázdného nálevového sáčku na čaj). Přiklopíme pokličkou, při...
|
|
|
Nejlepší recept na Zázvorový sirup (základ na limonádu) |
|
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhaný zázvor zalijeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, přisypeme cukr s melasou a golden syrup. Citrony a limetky omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na slabá půlkolečka. I s kůrou a jadýrky přidáme ...
|
|
|
Masala čaj |
|
Vodu si dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přisypeme všechno (rozdrcené) koření (možno upravit dle vlastní chuti) a necháme povařit cca 5 minut. Poté přidáme černý čaj a povaříme. Jakmile tekutina dostane krásně tmavou barvu, přilijeme mléko, zamícháme ...
|
|
|
Horký citronový čaj s celým jablkem - recept od maminky |
|
Jablka oloupeme, vypíchneme středy, naskládáme do menšího kastrůlku, přidáme trochu vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, až jsou jablka měkká, ale nesmí se rozpadnout. Pak je opatrně přendáme do větších širších hrníčků a přidáme i tekutinu po...
|
|
|
|
|
Kvašená zázvorová limonáda (ginger beer) |
|
Litrovou sklenici vypláchneme vroucí vodou a smícháme v ní neoloupaný nastrouhaný zázvor, cukr a převařenou vodu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté překryjeme igelitovým sáčkem, zajistíme provázkem či gumičkou a necháme stát na teplém místě. Každ...
|
|
|
Nejlepší recept na Zázvorový likér |
|
Do vody dáme drobně nastrouhaný zázvor a citronovou kůru. Vaříme 10 minut. Přidáme cukr a citronovou šťávu a zahříváme dále, až se rozpustí cukr. Procedíme, necháme vychladnout a přidáme lihovinu....
|
|
|
Lék na nervy z bezinek |
|
2l bezinek a 4l vody – čtvrt hodiny vařit a procedit. Na 4l šťávy 1 3/4 kg cukru a vše nechat 10 min. vařit. Pak odstavit a do vlahé šťávy 2,5 dkg kvasnic a dá se 24 hod stát do tepla, aby úplně nevychladla. Procedí se do okurkové láhve, přidá celý zázv...
|
|
|
|
Kořeněné svařené víno - recept od maminky |
|
Všechny suroviny kromě vína a brandy nasypeme do kastrůlku a zahříváme až do okamžiku, kdy se cukr rozpustí. Poté přilejeme víno a zahříváme, dokud není směs horká (kouří se z ní, ale nesmí vařit). Na závěr mimo plotýnku vmícháme brandy nebo koňak....
|
|
|
Chai - lék pro duši - recept od maminky |
|
Všechno koření dáme do kastrůlku, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme 15 minut vařit. Po patnácti minutách Chai přecedíme přes čajové sítko. Pijeme ředěné mlékem, v poměru 3:1 (mléko:Chai). Kdo má rád může dosladit....
|
|
|
Zázvorová limonáda |
|
Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Zalijeme hrnkem vody a necháme půl hodiny stát. Potom přecedíme, přidáme ostatní suroviny. Dobře zamícháme, aby se cukr rozpustil a dáme vychladit....
|
|
|
Nálev z červené řepy pro zvýšení hemoglobinu v krvi |
|
Vodu krátce svaříme s cukrem a solí a necháme vychladit. Řepu, mrkev a petržel nakrájíme na kolečka a kostičky, zalijeme vychladlou převařenou vodou, přidáme nastrouhaný zázvor a utřený česnek a necháme 5-7 dní v pokojové teplotě louhovat a lehce kvasit. ...
|
|
|
Kořeněný čaj s mlékem |
|
Všechno koření asi 10 minut povaříme. Ke konci vsypeme čaj, necháme vzkypět a odstavíme. Přecedíme do konvice s mlékem a medem. Pijeme při nachlazení, ale i jen tak, pro chuť....
|
|
|
Recept na Zázvorový punč (protichřipkový :-) |
|
Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 5 minut necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno. Z dužiny vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med. Směs zahřejeme (nevaříme). O...
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 41 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|