|
Recepty -
Nápoje skořiceNápoje - návody k vaření - online kuchařka
| Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý). Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým. Pro ovocné nápoje platí závazné označení podle podílu přírodní ovocné šťávy nebo koncentrátu (koncentrát je vylisovaná a zahuštěná ovocná šťáva, do níž bylo při výrobě nápoje vráceno stejné množství vody, které bylo při koncentraci odstraněno).
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni, které jí dává zejména obsažená sloučenina cinnamaldehyd. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení. Ze skořicovníku se využívá sušená vnitřní část kůry bohatá na silice. Z listů, větví i květů se získává skořicový olej. Skořicovník nachází uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích: v potravinářství - ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do sladkých pokrmů, do pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce. Může se však používat i skořicová kůra vcelku (např. v Indii se smaží v horkém oleji). Do masitých pokrmů se přidává skořice v asijské, latinskoamerické, arabské i španělské kuchyni. Zlepšuje trávení - štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, nadýmání, podporuje chuť k jídlu. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 81 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 | 4 |
Ořechovice - recept od maminky |
|
Celé zelené ořechy nakrájíme, kůru nastrouháme, přidáme hřebíček, skořici, zalijeme 300ml 96% lihem a 250 ml vodou a necháme měsíc vyluhovat. Scedíme, přidáme studený sirup z 40 dkg cukru svařeného v 225 ml vody....
|
|
|
Recept na Ořechovka - likér |
|
Ořechy nakrájíme na měsíčky, přidáme 6 nových koření, 5 hřebíčkú, trochu zázvoru, špetku fenyklu, anýzu a půl citronu, kousek skořice, vanilky, pomerančové kůry a zalijeme alkoholem. Necháme 14 dní za oknem na slunci. Rozvařit 1/4 kg cukru 1/2 l vody a...
|
|
|
Svatojánská ořechovice - recept od maminky |
|
Oprané ořechy pokrájíme a spolu s kořením dáme do velké skleněné nádoby. Poté zalijeme alkoholem a vychladlou převařenou vodou. Zakryjeme a necháme stát na světlém místě 20dní. Potom slijeme přes síto a doplníme vychl. cuker. roztokem. Promícháme a p...
|
|
|
Likér z černého rybízu, višní a josty |
|
Vše dáme do velké sklenice a necháme v teplé místnosti 6 týdnů. Občas promícháme. Poté slijeme přes plátno a nalijeme do skleněných šroubovacích lahví....
|
|
|
Frappé |
|
Všechny suroviny v prvním odstavci vložíme do mixéru a mixujeme cca 2 min. Poté lijeme do připravených skleniček, můžeme dodat zmrzlinu, šlehačku, ozdobit skořicí, prostě co hrdlo ráčí....
|
|
|
Griotka z černé jeřabiny |
|
Omyté bobule dáme do vody, přidáme citron a koření.Přivedeme k varu a vaříme 20 minut.Scedíme, přidáme 600g cukru a vaříme 10 min.Do vychladlé šťávy přidáme 0,5 l rumu a 0,25l vodky....
|
|
|
Recept na Kořeněný nealko punč |
|
Sáčky s čajem zalijeme vroucí vodou. Přilijeme oba druhy džusu a šťávu z půlky citronu, přidáme celou skořici, hřebíček a kořenicí směs Data masala (nejlépe do vajíčka na koření nebo prázdného nálevového sáčku na čaj). Přiklopíme pokličkou, při...
|
|
|
Nejlepší recept na Zázvorový sirup (základ na limonádu) |
|
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhaný zázvor zalijeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, přisypeme cukr s melasou a golden syrup. Citrony a limetky omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na slabá půlkolečka. I s kůrou a jadýrky přidáme ...
|
|
|
Masala čaj |
|
Vodu si dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přisypeme všechno (rozdrcené) koření (možno upravit dle vlastní chuti) a necháme povařit cca 5 minut. Poté přidáme černý čaj a povaříme. Jakmile tekutina dostane krásně tmavou barvu, přilijeme mléko, zamícháme ...
|
|
|
Ostravská vařonka |
|
Do kastrůlku dáme cukr, koření, citrónovou a pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a za stálého míchání zkaramelizujeme do středně hnědé barvy. Zalijeme vodou a mírně povaříme. Pak přidáme rum, přivedeme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Vařo...
|
|
|
Horký citronový čaj s celým jablkem - recept od maminky |
|
Jablka oloupeme, vypíchneme středy, naskládáme do menšího kastrůlku, přidáme trochu vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, až jsou jablka měkká, ale nesmí se rozpadnout. Pak je opatrně přendáme do větších širších hrníčků a přidáme i tekutinu po...
|
|
|
Višně ve vodce |
|
Višně propláchneme vodou, dáváme po částech do láhve, prosypáváme cukrem a přidáme koření. Zalijeme vodkou a rumem, zavíčkujeme a necháme v teple zhruba 2 - 3 týdny. Pak dáme na stejnou dobu do chladna a můžeme konzumovat. Já višně nechávám po celou dobu...
|
|
|
|
Vánoční bezinkové víno II. |
|
Bezinky dáme na 15 min. vařit do vody. Jakmile začne voda vařit, přidáme koření a vaříme dalších 15 minut, jen skořici přidávám až k vaření s cukrem. Scedíme, přisypeme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 minut. Do vlažného rozdrobíme droždí a necháme 24...
|
|
|
Recept na Vánoční punč |
|
Vymačkáme šťávu z citrusů a s vodou a cukrem vlijeme do hrnce - přivedeme k varu. Přidáme rum, víno a koření. Necháme projít varem. Nachystáme si skleničky, které by měli být před nalitím punče už nahřáté. Na dno dáme pár kousků ovoce z konzervy a na ...
|
|
|
Lék na nervy z bezinek |
|
2l bezinek a 4l vody – čtvrt hodiny vařit a procedit. Na 4l šťávy 1 3/4 kg cukru a vše nechat 10 min. vařit. Pak odstavit a do vlahé šťávy 2,5 dkg kvasnic a dá se 24 hod stát do tepla, aby úplně nevychladla. Procedí se do okurkové láhve, přidá celý zázv...
|
|
|
Horký nápoj z hruškového džusu |
|
Do džusu vložíme celou skořici a hřebíček dle vlastní chuti a přivedeme k bodu varu. Na 2 dl nápoje dávám kousek skořice a 2 hřebíčky. Horké přelijeme do sklenic a ihned podáváme....
|
|
|
Recept na Ledový čaj |
|
Z jedné poloviny limetky vymačkáme šťávu, zbylou polovinu pokrájíme.Do džbánu nebo konvice připravíme očištěné ovoce, zasypeme cukrem a přelijeme limetkovou šťávou. Přidáme skořici. Čaje necháme v jednom hrnečku louhovat pět minut na silný odvar, poté...
|
|
|
Recept na Lahodný punč s brusinkami |
|
V hrnci svaříme vodu s cukrem a kořením, přidáme víno a rum, přivedeme k varu. Horké naléváme do sklenic, do nichž jsme dali lžičku sušených brusinek. Zdobíme dle fantazie, vložíme plátek pomeranče nebo citronu....
|
|
|
Recept na Slavnostní punč |
|
Grepový , brusinkový džus, vodu, šťávu z citronu a ovoce (Citron, jablka, pomeranče) a koření povaříme. Když směs přijde k varu, odstavíme a přidáme alkohol ( já do punče dávám griotku a červené víno) alkohol přidávám až ke konci varu! Nebo může...
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | Nalezeno: 81 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|