|
Recepty -
Nápoje medNápoje - návody k vaření - online kuchařka
| Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý). Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým. Pro ovocné nápoje platí závazné označení podle podílu přírodní ovocné šťávy nebo koncentrátu (koncentrát je vylisovaná a zahuštěná ovocná šťáva, do níž bylo při výrobě nápoje vráceno stejné množství vody, které bylo při koncentraci odstraněno).
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 68 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 |
Nejlepší recept na Slivovice s medem |
|
Do litrové láhve pomocí trychtýře nalijeme med a dolijeme slivovicí. Důkladně protřepeme. Necháme zrát min. 3 měsíce a po tuto dobu láhev jednou týdně protřepáváme. Podáváme vychlazené jako likér nebo je z toho výborný "grog", který voní tím ovocem, ze...
|
|
|
Lék z aloe - recept od maminky |
|
aloe semlet strojkem na maso přidat ½ kg medu, 7 dcl přírodního červeného vína, 1 dcl čistého lihu nebo kořalky. Dobře uzátkovat na 5 dnů. Tekutina se po 5 dnech procedí, vždy jen takové množství asi na týden užívání. Ostatní nechat uložené v uzavřen...
|
|
|
Nejlepší recept na Zázvorový sirup (základ na limonádu) |
|
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhaný zázvor zalijeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, přisypeme cukr s melasou a golden syrup. Citrony a limetky omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na slabá půlkolečka. I s kůrou a jadýrky přidáme ...
|
|
|
Šípkový sirup |
|
Šípky pořádně omyjeme, nějaká ta stopka, nebo lístek nevadí. Rozmixujeme, rozklepeme, rozřežeme - zkrátka nějak rozrušíme strukturu, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hod. louhovat. Druhý den přelijeme všechno do kastrůlku a zahřejeme. ...
|
|
|
Horký citronový čaj s celým jablkem - recept od maminky |
|
Jablka oloupeme, vypíchneme středy, naskládáme do menšího kastrůlku, přidáme trochu vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, až jsou jablka měkká, ale nesmí se rozpadnout. Pak je opatrně přendáme do větších širších hrníčků a přidáme i tekutinu po...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Meduňka na dobré spaní |
|
Do svařené a vychladlé vody dáme celou meduňkovou nať - nastříháme dle potřeby), přidáme cukr a kyselinu. Necháme alespoň 48 hodin louhovat v chladu (nemusí být lednička, jen ne přímé slunce). Přecedíme a uchováme v ledničce. Pokud máme větší množstv...
|
|
|
Nejlepší recept na Jitrocelový sirup |
|
Nasbíráme jitrocel (samozřejmě v čistém prostředí) i s kořínky (lze i bez něj, ale nebude tak účinný). Velmi pečlivě jej opereme, kořínky promneme od hlíny a propláchneme do čista. Nakrájíme na kousky. Vaříme v 1 litru vody 20 min. Slijeme, promícháme s...
|
|
|
Medvědova osvěžující okurková limonáda - recept od maminky |
|
Na 1 litr vody použijeme jednu okurku, 1 citron a 1 limetku, 2 lžíce cukru nebo medu na oslazení (nebo dle libosti). Celou okurku nastrouháme na struhadle, smícháme se všemi surovinami a rozmixujeme buď tyčovým, nebo klasickým mixérem. Rozmixovanou tekutinu přec...
|
|
|
Sirup z bylinek plicníku a meduňky - recept od maminky |
|
Nasbírané rostliny plicník i meduňku dáme do hrnce společně s nakrájeným citronem a zalejeme horkou vodou, promícháme, přisypeme kyselinu citronovou (20g balení), promícháme a necháme 24 hodin odležet. Další den směs přecedíme (preferuju plátno nebo nejjem...
|
|
|
Smoothie s mrkví a ovocem |
|
Jablko s mrkví oloupeme a nastrouháme(jablko na hrubo, mrkev na jemno), zakapeme šťávou z citronu a dáme do mixéru. Banán nakrájíme na silnější kolečka a spolu s borůvkami vsypeme k mrkvi a jablku. Přidáme cukr, jogurt a podle potřeby cca 1 a 1/2 sklenice vody, ...
|
|
|
Ledový mátový nápoj se švestkami - recept od maminky |
|
Několik snítek máty zalejeme horkou vodou a vylouhujeme jako čaj, který dáme přes noc vychladit do lednice. Z vychlazeného čaje připravíme nápoj: čaj přelejeme do sklenice, doplníme ledem a švestkami. Citron ukrojíme tak, aby zdobil okraj sklenice a ze zbylých d...
|
|
|
Medový punč |
|
Bílé víno svařte s džusem a kořením. Podle uvážení zvolte poměr mezi vínem a džusem. Doporučený jsou dva díly vína a jeden díl džusu. Zvlášť rozmíchejte med s citronovou šťávou a troškou brendy nebo rumu. Tuto emulzi pak rozdělte do sklenek a zalijte j...
|
|
|
Koktejl pro zimní období |
|
Ovoce oloupeme, pokrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. Zalijeme vodou a několik minut mixujeme....
|
|
|
Kořeněný čaj s mlékem |
|
Všechno koření asi 10 minut povaříme. Ke konci vsypeme čaj, necháme vzkypět a odstavíme. Přecedíme do konvice s mlékem a medem. Pijeme při nachlazení, ale i jen tak, pro chuť....
|
|
|
Mandlový nápoj šťastnosti a mandlové cucénky |
|
Mandlový nápoj: Mandle oloupeme(nejlépe se dají oloupat, když je spaříte horkou vodou). Dáme do mixéru a zalijeme horkým mlékem. Rozmixujeme. Vzniklou hmotu přelijeme přes sítko do mísy. To,co nám v sítku zbylo(kaše), nevyhazujeme,necháme na mandlové cucénk...
|
|
|
Pití proti únavě |
|
Mléko trochu zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí a svaříme - stačí k bodu varu, mícháme, aby se droždí úplně rozpustilo. Necháme trochu vychladit, osladíme medem a pijeme teplé....
|
|
|
Recept na Kefírový koktejl |
|
1:Jahody omyjeme, nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru. 2:k jahodám přilijeme kefír a vše rozmixujeme dohladka. 3:Hotový koktejl na závěr osladíme lžící medu....
|
|
|
Ovocný mix |
|
Oba džusy vlijeme do mixéru, přidáme ledovou drť a umixujeme. Dáme do sklenice a zakápneme vanilkovým sirupem. Je možné vynechat, já neměla. Sklenici dozdobíme ovocem. Recept je mírně poupravený. Přesně je recept napsaný na 1 lt nápoje a použije se 2 dl ...
|
|
|
Recept na Zázvorový punč (protichřipkový :-) |
|
Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 5 minut necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno. Z dužiny vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med. Směs zahřejeme (nevaříme). O...
|
|
|
1 | 2 | 3 | Nalezeno: 68 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|