| Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý). Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým. Pro ovocné nápoje platí závazné označení podle podílu přírodní ovocné šťávy nebo koncentrátu (koncentrát je vylisovaná a zahuštěná ovocná šťáva, do níž bylo při výrobě nápoje vráceno stejné množství vody, které bylo při koncentraci odstraněno).
Ledové kaštany známe z dětství snad všichni. Vyrábí se od roku 1966. Dívali jste se někdy na jejich složení? Co se skrývá pod obalem ledových kaštanů? Také vám chutnají tak nějak jinak než v dětství? To, že ledové kaštany nepatří do jídelníčku zdravé výživy, je jasné. Obsahují cukr, tuk a energetická hodnota celé tyčinky je asi 1 200 kJ. Ačkoli ledové kaštany, které vyrábí Nestlé Česko s.r.o. pod tradiční značkou Orion, neobsahují škodlivá éčka, dopřát bychom si je měli pouze jednou za čas kvůli jejich energetické náročnosti a vysokému obsahu tuku (40 g na 100 g výrobku). Zdroj: https://cs.wikipedia.org |