|
Recepty -
Nápoje jahodyNápoje - návody k vaření - online kuchařka
| Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý). Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým. Pro ovocné nápoje platí závazné označení podle podílu přírodní ovocné šťávy nebo koncentrátu (koncentrát je vylisovaná a zahuštěná ovocná šťáva, do níž bylo při výrobě nápoje vráceno stejné množství vody, které bylo při koncentraci odstraněno).
Jahoda patří mezi drobné ovoce. Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. V závislosti na odrůdě může dosahovat od 40 do 90 mg/100 g plodu. Vyjma vysokého podílu vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin (jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagová, která působí v prevenci nádorových chorob. Organické kyseliny jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť. Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád, či džemů. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody. Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 16 receptů | Zobrazuji: 1-16 receptů | |
|
Recept na Vánoční punč |
|
Vymačkáme šťávu z citrusů a s vodou a cukrem vlijeme do hrnce - přivedeme k varu. Přidáme rum, víno a koření. Necháme projít varem. Nachystáme si skleničky, které by měli být před nalitím punče už nahřáté. Na dno dáme pár kousků ovoce z konzervy a na ...
|
|
|
Recept na Slavnostní punč |
|
Grepový , brusinkový džus, vodu, šťávu z citronu a ovoce (Citron, jablka, pomeranče) a koření povaříme. Když směs přijde k varu, odstavíme a přidáme alkohol ( já do punče dávám griotku a červené víno) alkohol přidávám až ke konci varu! Nebo může...
|
|
|
Recept na Mléčný jahodový svařák |
|
Smetanu, džus a Jahody v poměru asi 1:1:1 nalijeme do hrnce a necháme přijít k varu, okamžitě stáhneme z plotny. Podáváme horké v chladných zimních večerech....
|
|
|
Smetanový ledový jahodový shaker |
|
Do mixéru dáme hluboce zamražené jahody, zalijeme smetanou a cukr. Rozmixujme. Na rozředění potom dolévámé mléko. Mixujeme kvůli pěně alespoň 1 minutu....
|
|
|
Recept na Melounová bowle z růžového vína.... |
|
Půlku melounu vydlabeme buď lžičkou, nebo tvořítkem na kuličky a vrátíme do misky z melouna. Zahradní ovoce umyjeme, necháme okapat, větší si nakrájíme a přidáme do melouna, promícháme, posypeme cukrem, zastříkáme vodkou, zalijeme růžovým vínem. Dáme d...
|
|
|
Nejlepší recept na Letní osvěžení |
|
Oba jogurty, tvaroh a vanilkový cukr rozmixujeme. Do vysokých sklenic dáme nakrájené ovoce na kostičky a zalijeme jogurtovým mlékem. Sklenice dozdobíme ovocem a podáváme vychlazené....
|
|
|
Můj rumový hrnec - recept od maminky |
|
Ve větší míse smícháme ovoce s ukrem a necháme asi 1 hod. stát.Potom je vložíme do sklenice nebo keramického hrnce a zalijeme rumem.Na 0,5 kg ovoce počítáme 25 dkg cukru, 3 dcl rumu Nádobu je třeba dobře uzavřít, aby nevyprchal alkohol. Netřepeme, nemícháme...
|
|
|
Zimní čaj |
|
Ovoce nakrajime na kousky (jablka a hrusky nemusime loupat). Ve vetsi misce smichame ovoce a cukr, pridame rum, citron(nakrajeny na kousky), skorici a hrebicek. Vse promichame a dame do vyhrate trouby v hlubsim pekaci na 220 stupnu, na cca 45 minut. Pecte tak dlouho, aby ovoce pu...
|
|
|
Jahodový sirup - recept od maminky |
|
Jahody jsem si propláchla, očistila a nalila na ně 500ml vlažné vody. Jahody jsem rozmačkala šťouchadlem (na brambory), do nich jsem přisypala citr. šťávu, a kyselinu. Přivedla sem k varu asi na 5 min. Až začali hodně pěnit vypla sem a výslednou šťávu sem si ...
|
|
|
|
Koktejl, jako start pro celý den! =) |
|
Ovesné vločky si dáme do misky, zalejeme horkou vodou a nechápe asi tři minuty změknout. Poté vodu slijeme a vločky dáme do ručního robotu. Přidáme mléko, bílý jogurt, špetku skořice, cukr dle chuti, trošku sirupu dle chuti a kousek ovoce. Vše si promixujeme, ...
|
|
|
Nejlepší recept na Jahodovo-jogurtové osvěžení |
|
Čerstvé jahody opereme, rozmixujeme s cukrem, špetkou skořice a čistým jogurtovým nápojem. Nápoj nalijeme do nazdobené sklenky a v létě můžeme přidat ještě ledovou tříšť. Výborné jako svačinka, nebo snídaně....
|
|
|
Čerstvý jahodový nápoj |
|
Umyjeme a nakrájíme na tenké plátky jahody,spolu s citrónovou šťávou a ižícemi cukru dáme do sklenice.Zbytek sklenice doplníme chladnou vodou pokud chcete i ledem. Sklenici na okraji můžeme ozdobit jahodou nebo mátou....
|
|
|
|
|
| Nalezeno: 16 receptů | Zobrazuji: 1-16 receptů |
|
|
|