|
Recepty -
Nápoje hřebíčekNápoje - návody k vaření - online kuchařka
| Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý). Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým. Pro ovocné nápoje platí závazné označení podle podílu přírodní ovocné šťávy nebo koncentrátu (koncentrát je vylisovaná a zahuštěná ovocná šťáva, do níž bylo při výrobě nápoje vráceno stejné množství vody, které bylo při koncentraci odstraněno).
Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum syn. Eugenia caryophyllata). Pochází z Moluckých ostrovů. Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Pro své výrazné aroma je i součástí mnoha aromatických směsí. Hlavní složkou hřebíčkové silice je fenolická sloučenina eugenol, který má lokálně-anestetické a antiseptické účinky, používá se často v zubním lékařství. Hřebíček má nasládlou chuť, která často přechází do chutě hořké. Hřebíček s tmavě hnědou či dokonce černou hlavičkou je závadný nebo příliš starý. Hřebíček vyniká svou chutí a příjemnou aromatickou vůní. Před přípravou se doporučuje čerstvě mletý, protože svou specifickou vůni velmi rychle ztrácí. Jako jednodruhové koření tvoří součást mnoha směsí, např. kari, garam masala nebo francouzské směsi quatre épices. Použití hřebíčku je široké. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů, sušenek, kompotů, pečiva, ale i svařeného vína. Dochutit s ním lze hovězí maso, omáčky, šunku, masové i zeleninové vývary a pokrmy či obyčejnou rýži. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 16 receptů | Zobrazuji: 1-16 receptů | |
Recept na Kořeněný nealko punč |
|
Sáčky s čajem zalijeme vroucí vodou. Přilijeme oba druhy džusu a šťávu z půlky citronu, přidáme celou skořici, hřebíček a kořenicí směs Data masala (nejlépe do vajíčka na koření nebo prázdného nálevového sáčku na čaj). Přiklopíme pokličkou, při...
|
|
|
Masala čaj |
|
Vodu si dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přisypeme všechno (rozdrcené) koření (možno upravit dle vlastní chuti) a necháme povařit cca 5 minut. Poté přidáme černý čaj a povaříme. Jakmile tekutina dostane krásně tmavou barvu, přilijeme mléko, zamícháme ...
|
|
|
Horký citronový čaj s celým jablkem - recept od maminky |
|
Jablka oloupeme, vypíchneme středy, naskládáme do menšího kastrůlku, přidáme trochu vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, až jsou jablka měkká, ale nesmí se rozpadnout. Pak je opatrně přendáme do větších širších hrníčků a přidáme i tekutinu po...
|
|
|
Recept na Vánoční punč |
|
Vymačkáme šťávu z citrusů a s vodou a cukrem vlijeme do hrnce - přivedeme k varu. Přidáme rum, víno a koření. Necháme projít varem. Nachystáme si skleničky, které by měli být před nalitím punče už nahřáté. Na dno dáme pár kousků ovoce z konzervy a na ...
|
|
|
Lék na nervy z bezinek |
|
2l bezinek a 4l vody – čtvrt hodiny vařit a procedit. Na 4l šťávy 1 3/4 kg cukru a vše nechat 10 min. vařit. Pak odstavit a do vlahé šťávy 2,5 dkg kvasnic a dá se 24 hod stát do tepla, aby úplně nevychladla. Procedí se do okurkové láhve, přidá celý zázv...
|
|
|
Horký nápoj z hruškového džusu |
|
Do džusu vložíme celou skořici a hřebíček dle vlastní chuti a přivedeme k bodu varu. Na 2 dl nápoje dávám kousek skořice a 2 hřebíčky. Horké přelijeme do sklenic a ihned podáváme....
|
|
|
Recept na Lahodný punč s brusinkami |
|
V hrnci svaříme vodu s cukrem a kořením, přidáme víno a rum, přivedeme k varu. Horké naléváme do sklenic, do nichž jsme dali lžičku sušených brusinek. Zdobíme dle fantazie, vložíme plátek pomeranče nebo citronu....
|
|
|
Recept na Slavnostní punč |
|
Grepový , brusinkový džus, vodu, šťávu z citronu a ovoce (Citron, jablka, pomeranče) a koření povaříme. Když směs přijde k varu, odstavíme a přidáme alkohol ( já do punče dávám griotku a červené víno) alkohol přidávám až ke konci varu! Nebo může...
|
|
|
Recept na Mléčný jahodový svařák |
|
Smetanu, džus a Jahody v poměru asi 1:1:1 nalijeme do hrnce a necháme přijít k varu, okamžitě stáhneme z plotny. Podáváme horké v chladných zimních večerech....
|
|
|
Medový punč |
|
Bílé víno svařte s džusem a kořením. Podle uvážení zvolte poměr mezi vínem a džusem. Doporučený jsou dva díly vína a jeden díl džusu. Zvlášť rozmíchejte med s citronovou šťávou a troškou brendy nebo rumu. Tuto emulzi pak rozdělte do sklenek a zalijte j...
|
|
|
Kořeněný čaj s mlékem |
|
Všechno koření asi 10 minut povaříme. Ke konci vsypeme čaj, necháme vzkypět a odstavíme. Přecedíme do konvice s mlékem a medem. Pijeme při nachlazení, ale i jen tak, pro chuť....
|
|
|
Recept na Vánoční pečený čaj |
|
Vse nakrajejte na malinke kousky, pridejte lzici skorice a hrebicek ... promichejte, dejte do pekace a vlozte do predehrate trouby na 220 stupnu a pecte tak 3/4 hodinky, dokud nepusti ovoce stavu. Po upeceni prilijte 2 dcl rumu. Pak uz jen dejte do sklenic, zavickujte a dejte vic...
|
|
|
Svařené víno - recept od maminky |
|
Do kastrůlku nalijeme asi 100 ml vody. Dáme do ní celou skořici a hřebíček. Povaříme, aby se uvolnila chuť skořice a hřebíčku. Potom přilijeme červené víno, a kastrůlek odstavíme, aby se víno již dále nevařilo....
|
|
|
Recept na Zázvorový čaj s citrónem |
|
Oloupaný zázvor nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do sklenice a zalijeme vodou. Necháme 15 minut vyluhovat. Poté čaj přecedíme a dochutíme podle sebe. Můžeme přidat citrónovou, mandarinkovou nebo pomerančovou šťávu, skořici, hřebíček a dosladit medem. ...
|
|
|
Recept na Káva Bombaj |
|
Připravíme jeden šálek kávy, do které přidáme cukr, hřebíček, nastrouhanou pomerančovou kůru a rumové aroma. Kávu ozdobíme kopečkem šlehačky a trochou pomerančové kůry. Lžičku na míchání nám nahradí tyčinka skořice....
|
|
|
Svařák samotáře Rermora |
|
Do kastrůlku dáme trochu vody a do ní badyán, skořici, hřebíčky, hrozinky, citrónovou kůru(jednu čaj.lžičku)a cukr dle chuti. Vše povaříme cca 10-15 minut. Potom přilijeme víno a počkáme až se začne dělat pěna. Ihned odstavíme,nalejeme do skleniček a ...
|
|
|
| Nalezeno: 16 receptů | Zobrazuji: 1-16 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|