|
Recepty -
Řezy medMoučníky - Perníky - Řezy - návody k vaření - online kuchařka
| Moučníky - Perníky - Řezy
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů | |
Perník z žitné mouky bez kakaa |
|
Smícháme obě mouky + kypřící přášky + sodu + koření do perníku + cukr, přidáme vejce+olej. Zamícháme a přidáme jogurt + med + marmeládu. Pečeme pomalu, jinak to uprostřed bude syrové i když okraje budou upečené ;-)...
|
|
|
Rychlý a výborný perník |
|
Mouku, cukr, kakao a prášek do perníku, promícháme v míse, pak přidáme vlažné mléko smíchané s medem, vejce, rum, citr.šťávu i kůru, olej a promícháme, nakonec přidáme vl.ořechy. Pekáček s nízkým okrajem vymažeme máslem a vysypeme hr.moukou, rozetřeme...
|
|
|
Nejlepší recept na Perník s krémem |
|
2 tvarohy, 10dkg moučkového cukru, trochu pravé vanilky (nebo vanilkový cukr) a želatinový ztužovač. Dr.Oetker. Tvarohy s cukry zamíchat a přidat ztužovač připravný podle návodu. Zamíchat, navrstvit na upečený perník a nechat nejlépe do druhého dne uležet....
|
|
|
Medovník bez náplně - recept od maminky |
|
1.) Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Našlehejte změklé máslo se žloutky a oběma cukry. Poté do hmoty zašlehejte tekutý med, citrónovou kůru a perníkové koření. 2.) V jiné míse smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem do perníku a směsí ro...
|
|
|
Nejlepší recept na Perník s meruňkami |
|
Meruňky nakrájíme na menší kousky.Do mísy dáme mouku,cukr,prášek do perníku,kakao,vanilkový cukr.Ve vlažném mléce rozmícháme med,vejce,vlijeme do mouky a zaděláme těsto.Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče,poklademe kousky meruňek a upečeme.Polijeme...
|
|
|
Perníková "straciatella" - recept od maminky |
|
Celá vejce (žádné oddělování bílků a žloutků) ušleháme do pěny spolu s troškou teplé vody (3-4 polévkové lžíce). Přidáme vanilkový cukr, poté normální a ušleháme na krémovou konzistenci. Přidáme trochu oleje, 3-4 lžíce medu, perníkové koření (...
|
|
|
Vláčný koláč MOELLEUX - recept od maminky |
|
Do kastrolu dejte pivo s kořením,rozinkami,máslem a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Nechte 5 minut provářet na mírném ohni, pak kastrol stáhněte z plamene, vmíchejte lžíci mléka a nechte vychladnout. v míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přimíche...
|
|
|
Rychlý medovník (bez pečení) - recept od maminky |
|
Máslo smícháme s neuvařeným salkem. Přidáme trochu oříšků. Necháme chvilku odležet v ledničce. Potom si vezmeme medové pláty a každý zvlášt potřeme krémem a skládáme na sebe. Poslední potřeme, posypeme oříšky. Dáme ztuhnout.....
|
|
|
| Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|