|
Recepty -
Perníky povidlaMoučníky - Perníky - návody k vaření - online kuchařka
| Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat, nyní je těsto často tvořeno směsí pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Těsto je kořeněno skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo zfermentovat.
Povidla jsou potravina kašovité konsistence, vyráběná ze sladkého ovoce, nejčastěji ze švestek či hrušek. Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek. Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně též už přešlé prvními nočními mrazíky, aby byl vyšší přirozený obsah cukrů. Povidla se používají jednak přímo jako sladká pomazánka na chleba či jiné pečivo, jednak jako sladká náplň do pečiva (buchet, koláčů, šátečků aj.) a dalších pokrmů (např. kynutých knedlíků). Jejich užívání bylo hojnější v minulosti, kdy trvanlivá povidla představovala jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě uchovávat ovoce. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 5 receptů | Zobrazuji: 1-5 receptů | |
Perníková roláda |
|
Vypracujeme hladké těsto, nenecháváme rozležet. Rozdělíme na poloviny a z každé poloviny rozválíme obdélník. Potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme drcenými ořechy a strouhaným perníkem, poklademe brusinkami nebo rozinkami naloženými v rumu. Zamotáme ro...
|
|
|
Perníkový závin |
|
Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme 12 dní odležet. Pak postupně vyválíme na 4 díly, každý potřeme povidly, naskládáme švestky a posekané ořechy, zatočíme, potřeme vejcem a můžeme posypat žmolenkou. Pečeme ne moc dlouho při asi 150 - 180°C. Nechá...
|
|
|
Nejlepší recept na Perník s piškoty |
|
Mouku prosejeme do mísy s práškem do pečiva, přidáme ostatní sypké suroviny, vejce, med, olej a podle hustoty těsta mléko. Těsto prošleháme mixérem. 1/2 těsta nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu, na to poskládáme slepené piškoty nugetou nebo džemem. P...
|
|
|
Mrkvový perník s povidly |
|
Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse smícháme sypké ingredience. Mrkev nastrouháme na jemno a přidáme do mísy spolu s ostatními ingrediencemi a ručním mixérem zpracujeme v lité těsto. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 25-30 mi...
|
|
|
Povidlový perník s banánovým pyré - recept od maminky |
|
Předehřejeme si troubu na 180°C. Sypké ingredience smícháme, přidáme mléko, vejce, olej a dobře promícháme (můžeme použít ruční šlehač) a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný strouhankou. Poklademe malými hromádkami pov...
|
|
| |
| Nalezeno: 5 receptů | Zobrazuji: 1-5 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|