RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Perníky med

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Postupn

Recepty - Perníky med

Moučníky - Perníky - návody k vaření - online kuchařka

Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat, nyní je těsto často tvořeno směsí pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Těsto je kořeněno skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo zfermentovat.

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 90 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | |
Měkké a voňavé vánoční perníčky - recept od maminky
Měkké a voňavé vánoční perníčky Nachystáme si velkou mísu, kam vložíme veškeré ingredience a promícháme. Pořádně ručně vyhněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto. Vyklopíme na vál a asi ještě 10min propracujeme, aby se nám těsto chovalo jako plastelína. Až je „teplé“ a dobře ...
Perník z žitné mouky bez kakaa
Perník z žitné mouky bez kakaa Smícháme obě mouky + kypřící přášky + sodu + koření do perníku + cukr, přidáme vejce+olej. Zamícháme a přidáme jogurt + med + marmeládu. Pečeme pomalu, jinak to uprostřed bude syrové i když okraje budou upečené ;-)...
Perníkové rolády s povidly
Perníkové rolády s povidly Vše smícháme dohromady a vypracujeme tuhé těsto. Těsto dáme do lednice a necháme odpočnout tak 3-4 hodiny. (mě to přišlo moc dlouho, tak sem nechala v lednici jen tak hodinu a půl). Po odpočinutí vyndáme z lednice a těsto rozdělíme na tři stejné díly. kaž...
Nejlepší recept na Adventní svícny z perníku
Adventní svícny z perníku Vypracujeme těsto a necháme nejlépe do druhého dne odpočinout. Vykrajujeme velký kruh a hvězdičky různých velikostí, podle velikostí svíček. Pečeme na 180°C asi 15 min. Po upečení ještě horké potíráme rozkvedlaným vejcem. Zdobíme bílkovou polevou....
Perníková roláda
Perníková roláda Vypracujeme hladké těsto, nenecháváme rozležet. Rozdělíme na poloviny a z každé poloviny rozválíme obdélník. Potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme drcenými ořechy a strouhaným perníkem, poklademe brusinkami nebo rozinkami naloženými v rumu. Zamotáme ro...
Norimberské perníčky
Norimberské perníčky Vše dobře propracujeme, necháme odpočinout přes noc a druhý den tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a pečeme na plechu dále od sebe(roztečou se)....
Vánoční perníkový stromeček
Vánoční perníkový stromeček Vypracujeme těsto a necháme 24 hodin odpočinout. Vykrájíme hvězdice, kolečka, špičky, potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné troubě. Stromeček sestavíme na dřevěnou tyčku (špejle). Ozdobit můžeme cukrářskými ozdobami(kuličky,lentilky apod.)...
Hrníčkové perníčky - recept od maminky
Hrníčkové perníčky Tuk a med nahřejeme a smícháme s cukrem. Přidáme ostatní ingredience a zpracujeme na hladké těsto a necháme uležet do druhého dne. Těsto vyválíme na plát cca 3 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na 200 stupňů 5-10 min. Horké perníčky potřeme žloutkem a ...
Rychlý a výborný perník
Rychlý a výborný perník Mouku, cukr, kakao a prášek do perníku, promícháme v míse, pak přidáme vlažné mléko smíchané s medem, vejce, rum, citr.šťávu i kůru, olej a promícháme, nakonec přidáme vl.ořechy. Pekáček s nízkým okrajem vymažeme máslem a vysypeme hr.moukou, rozetřeme...
Vánoční stromeček z perníků
Vánoční stromeček z perníků Ze surovin uděláme těsto, vyválíme na silnější plát a vykrajujeme hvězdičky, já měla 3 velikosti, tak jsem si ještě o jednu větší dokreslila na tvrdý papír a vykrajovala nožem. Na 1 stromeček potřebujeme 4 hvězdičky od největší po nejmenší, může b...
Perníkový závin
Perníkový závin Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme 12 dní odležet. Pak postupně vyválíme na 4 díly, každý potřeme povidly, naskládáme švestky a posekané ořechy, zatočíme, potřeme vejcem a můžeme posypat žmolenkou. Pečeme ne moc dlouho při asi 150 - 180°C. Nechá...
Perníkový závin s povidly
Perníkový závin s povidly Mouku prosijte s moučkovým cukrem, kypřícím práškem a kakaem na vál. Přidejte jedno vejce, rum, med a mléko a vypracujte vláčné těsto a nechte ho 60 minut odpočinout. Pak těsto rozdělte na 2 části z každé vyválejte plát asi 4mm silný. Potřete každý pol...
Recept na Perníková buchta (kvásková)
Perníková buchta (kvásková) Večer si smícháme v míse kvásek, vodu a celozrnnou mouku (150ml a 150g), přikryjeme fólií a necháme přes noc (12hod) v teple odpočívat. Ráno vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, ke kvásku přidáme všechny suroviny a promícháme těsto tak, abychom neměli ž...
Adventní věnec z perníku - recept od maminky
Adventní věnec z perníku Vše spojit v těsto (já využívám domácí pekárnu - program těsto, cca 15 min). Zabalit do fólie a nechat v lednici min. 24 hodin uležet. Pak vyválet (asi 1/2 cm - 1 cm silná placka), vykrájet potřebné tvary (věnec obkrojím podle velkého mělkého talíře, ostat...
Perníčky- měkké bez čekání!!! - recept od maminky
Perníčky- měkké bez čekání!!! Vypracujeme těsto, které necháme v lednici odležet do druhého dne. Vykrajujeme a pečeme na 180 stupňů. Po vytažení z trouby můžeme natírat bílkem, aby se leskly. Můžeme zdobit bílkovou polevou,nebo slepovat marmeládou či krémem a polévat čokoládou. Moje dě...
Perníčky - podle mamčina receptu
Perníčky - podle mamčina receptu TĚSTO: Mouku, cukr a koření promíchat, do směsi udělat důlek do něj přidat zbytek surovin a velice pečlivě uhnětat. Z těsta vytvořit 2 válečky a dát do ledničky přes noc uležet. Druhý den rozválet, vykrájet různé tvary a zvolna péct. POLEVA: Bíle...
Nejlepší recept na Perník s krémem
Perník s krémem 2 tvarohy, 10dkg moučkového cukru, trochu pravé vanilky (nebo vanilkový cukr) a želatinový ztužovač. Dr.Oetker. Tvarohy s cukry zamíchat a přidat ztužovač připravný podle návodu. Zamíchat, navrstvit na upečený perník a nechat nejlépe do druhého dne uležet....
Recept na Plněný perník z celozrnné mouky s povidlovo-makovo-oříškovou náplní
Plněný perník  z celozrnné mouky s povidlovo-makovo-oříškovou náplní Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme med, vejce, rum a umícháme krém/ vše mícháme do zhoustnutí a propojení všech surovin - pak vypneme/. Mouku promícháme s třtinovým cukrem, práškem do pečiva a práškem do perníku, ovesnými vločkami, kořením a vla...
Nejlepší recept na Perníkový věnec
Perníkový věnec Vypracujeme těsto a necháme 24 hodin odpočinout. Vykrojíme kolečko a hvězdičky.Potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné troubě na 170°C asi 15 minut.Poté už jen zdobíme libovolným motivem dle fantazie. Příprava polevy: 1 bílek, 14 dkg cukru (prosejem...
Perníčky v různé podobě
Perníčky v různé podobě Vypracujeme těsto a necháme asi 24 hodin odpočinout v lednici. Vyválíme na 3 mm silnou placku a vykrajujeme kolečka (popřípadě hvězdičky) a dáváme je péct na olejem pomazané formičky. Pečeme na 180°C asi 15 min. Po upečení ještě horké potíráme rozkvedlan...
1 | | |
Nalezeno: 90 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
PERNÍKY

 → Řezy
 → Řezy s ovocem, bublaniny
 → Smažené
 → Záviny, rolády


Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist