|
Recepty -
Perníky citronová šťávaMoučníky - Perníky - návody k vaření - online kuchařka
| Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat, nyní je těsto často tvořeno směsí pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Těsto je kořeněno skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo zfermentovat.
Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Citrusy z řad citroníků pochází ze subtropů, ale citrus lze pěstovat i v Česku v mírném pásmu a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách. Ve velké míře se průmyslově pěstuje v Itálii. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů | |
Nejlepší recept na Adventní svícny z perníku |
|
Vypracujeme těsto a necháme nejlépe do druhého dne odpočinout. Vykrajujeme velký kruh a hvězdičky různých velikostí, podle velikostí svíček. Pečeme na 180°C asi 15 min. Po upečení ještě horké potíráme rozkvedlaným vejcem. Zdobíme bílkovou polevou....
|
|
|
Vánoční stromeček z perníků |
|
Ze surovin uděláme těsto, vyválíme na silnější plát a vykrajujeme hvězdičky, já měla 3 velikosti, tak jsem si ještě o jednu větší dokreslila na tvrdý papír a vykrajovala nožem. Na 1 stromeček potřebujeme 4 hvězdičky od největší po nejmenší, může b...
|
|
|
Perníčky v různé podobě |
|
Vypracujeme těsto a necháme asi 24 hodin odpočinout v lednici. Vyválíme na 3 mm silnou placku a vykrajujeme kolečka (popřípadě hvězdičky) a dáváme je péct na olejem pomazané formičky. Pečeme na 180°C asi 15 min. Po upečení ještě horké potíráme rozkvedlan...
|
|
|
Vánoční perníčky |
|
Hladkou mouku, moučk. cukr a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme 4 celá vejce, med a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme těsto, může se zdát, že těsto nepojí, ale v tomto případě zdání klame, zpracovávat tak dlouho dokud se všechny suroviny nes...
|
|
|
Perníková chaloupka |
|
Dáme si rozpustit med s máslem - nevaříme! Po vychladnutí smícháme s ostatníma surovinama a dáme na 2 dny odležet do lednice. Nejdříve si z papíru vystříháme jednotlivé tvary potřebné na chaloupku. Nezapomeneme na podložku ( chaloupka na ní vypadá lépe...
|
|
|
Velikonoční perníková chaloupka |
|
Nejdříve smícháme sypké přísady a poté přidáváme vše ostatní, až vznikne hladké těsto a vyválíme jej na 1 cm vysokou placku. Z tvrdého papíru vystřihneme šablony na štít, střechu a bok chaloupky. Podle šablon vyřežeme tvary těsta ( vždy dva štíty...
|
|
|
Perníkový srnčí hřbet s překvapením - recept od maminky |
|
vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny.Do mouky přidáme sodu a perníkové koření. Do vyšlehaného cukru s vejcem přidáme olej, mléko a mouku se sodou a kořením. Nakonec vmícháme mleté ořechy. Do strouhaného perníku přidáme povidla a rum. Rumu tolik, abyc...
|
|
|
Recept na Výborné perníčky (nikdy neztvrdnou) |
|
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a vykrajujeme různé tvary. Doporučuje se nechat těsto odležet 24 hodin v lednici, ale není to nutné. Pečeme na 200 stupňů přibližně 15 minut. Po vytáhnutí z trouby ihned natřeme rozškvedlaným vajíčkem, aby se perníčky k...
|
|
|
| Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|