|
Recepty -
Ostatní zázvorMoučníky - Ostatní - návody k vaření - online kuchařka
| Moučníky - Ostatní
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Může mít žlutou, okrovou až černou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. Není však vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů. Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů | |
Recept na Hrníčkový medovník |
|
Do uvařené kávy dáme med a cukr, necháme přejít varem a dáme vychladit. V míse rozšleháme vejce a za stálého míchání přiléváme olej. Pak postupně vařečkou přimícháme mouku s práškem do pečiva, vychladlou medovou kávu, koření, ořchy, rozinky a kráj...
|
|
|
Nejlepší recept na Původní pudding pro Rebeku |
|
Rebi, už jsou tu další vánoce a nevím, zda jsi našla nějaké další staré recepty na pudding, podobné tomu, který jsi vložila před rokem. Já ve starých receptech objevila tento, a třeba na něj použiješ svoji nádhernou formu (já ho nikdy nedělala). ---------...
|
|
|
|
Recept na Medovo-čokoládová kopule |
|
Na těsto vyšleháme máslo, med a vejce. Přimícháme mléko, mouku, zázvor a prášek do pečiva. Těsto nalejeme a rozetřeme do dortové formy a pečeme cca 30min. na 170°C. Na mřížce necháme vychládnout. Pak prostředek lžící vydlabeme a vydlabaný korpus rozdro...
|
|
|
Cukeťák pro mlsné jazýčky |
|
Rozinky a ořechy namočíme v rumu alespoň na hodinu. Vejce s cukrem - i vanilkovým vyšleháme do husté pěny. Mouku smícháme se sodou,zázvorem a skořicí. Do vyšlehané pěny přidáme olej, jogurt a mouku. Jakmile se hmota spojí, přidáme nastrouhanou cuketu a ú...
|
|
|
Dýňový koláč podle mne - recept od maminky |
|
Tekvicu na pečenie - dýni, upečieme pár hodín, alebo deň dopredu. Po dĺžke prekrojíme, vyberieme dužinu, dáme do rúry a pečieme cca 30 - 40 min pri 200 stupňoch. Lyžicou vyškrabeme dreň, odvážime 600 g, tyčovým mixérom rozmixujeme, pridáme ostatné surovin...
|
|
|
Tykvový věnec s ořechy |
|
Všetky prísady okrem tekvice dôkladne šľahačom vymíešame ( nebude to tekuté, skôr ako žmolenka ). Pridáme tekvicu a na malých otáčkach šľaháme dovtedy, kým sa neurobí cesto, je hustejšie, ale pekne spojené. Cesto vložíme do vymastenej vencovej formy a v...
|
|
|
Chlebíček s tykví, vločkami a ořechy |
|
Tekvicu nahrubo nastrúhame. Zmiešame múku s práškom do pečiva, vločky, škoricu, zázvor, štipku soli, orechy, cukor, vajcia, olej a mlieko. Pridáme nastrúhanú tekvicu a dobre premiešame. Cesto dáme do vymastenej chlebíčkovej formy a pri strednej teplote upečie...
|
|
|
Drobenkový jablečný koláč |
|
Ve velké míse si smícháme mouku, cukr, máslo a skořici. Rukama utvoříme drobenkové těsto. 2/3 těsta napěchujeme na dno koláčové formy. Jablka si oloupeme a nakrájíme na plátky. Smícháme s kořením a citronovou šťávou. Poklademe na těsto a zasypeme zbylo...
|
|
|
Extra jablkový koláč - recept od maminky |
|
Nejdříve si připravíme jablečnou kaši, protože ji do těsta přidáváme vychladlou. Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, podlijeme 2 lžícemi vody, poprášíme skořicí,přidáme rozinky a mandle a necháme podusit, až jablka změknou. Já jsem použila strouhaná...
|
|
|
Voňavá jablečná buchta |
|
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté přidáme olej a mouku smíchanou se sodou, skořicí a zázvorem. Do těsta vmícháme na kostky nakrájená jablka a na kousky nakrájené višně v rumu. Nakonec vmícháme rum z višní. Těsto nalijeme do vymazané a vysypan...
|
|
|
Citronovozázvorový cheesecake - recept od maminky |
|
KORPUS: Sušenky rozdrtíme (já robotem) a v míse rukama propracujeme s rozpuštěným máslem a mletým zázvorem. Sušenkovou hmotu napěchujeme na dno a část i do okrajů máslem vymazané rozevírací formy a vložíme do trouby rozehřáté na 180°C. Zapečeme cca 5 min...
|
|
|
Čokoládové sušenky se zázvorem - recept od maminky |
|
troubu předehřejem na 180 C 2 plechy vyložte pečícím papírem, do hrnce nasypejte 500g čokolády rozlámanou na kousky a ve vodní lázni ji z máslem rozehřejeme. Necháme vychladnout, v míse rozmícháme vejce a cukr, pak přidáme čokoládu . extrakt a nakonec mo...
|
|
| |
| Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|