| Muffin je druh pečiva menších rozměrů. Tvarově připomíná některé dortíky, není však tak sladký a obecně nemívá polevu. Existují i určité obměny muffinů, například na bázi kukuřičného chleba. Muffin se svými rozměry vejde do dlaně dospělého člověka a je určen ke konzumaci jednou osobou, v rámci jednoho posezení. V zemích Společenství národů se jako muffin označuje také diskovitý anglický muffin. Protože se v těchto státech prodávají také muffiny amerického typu, může termín "muffin" označovat kterýkoli z obou typů - konkrétní typ lze zjistit až z kontextu. Existuje mnoho variant a ochucení muffinů, kterých se dosahuje specifickými přísadami, jako jsou borůvky, čokoládové lupínky, okurky, maliny, skořice, dýně, datle, oříšky, citron, banán, pomeranč, broskev, jahody, ostružiny, mandle nebo mrkev. Muffiny se často jedí k snídani, lze je podávat také ke svačině nebo k jiným příležitostem.
U všech semínek platí - nejlepší je konzumace za syrova. Jedině tímto způsobem si semínka uchovají všechny živiny (vitamíny, minerály a esenciální oleje). Semínka tedy v nejlepším případě tepelně neupravujeme (pečení, pražení či ohřev při vysokých teplotách), kromě ztráty cenných látek by semínka produkovala látky toxické, stala by se z nich mrtvá strava bez živin. Semínka však můžeme bez obav drtit, mlít a namáčet, u semínek s tvrdou slupkou či skořápkou je to velmi vhodné pro snazší konzumaci i trávení. V případě sekaných a mletých semínek dbáme na to, abychom je zkonzumovali co nejdříve. Při koupi proto vybíráme semena syrová, nepražená, nesolená a neslazená. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |