|
Recepty -
Kynuté medMoučníky - Kynuté - návody k vaření - online kuchařka
| Moučníky - Kynuté
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 25 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Hamanovy uši |
|
Do mísy dáme mléko, máslo a fruktosu. Ohřejeme na vlažnou teplotu a přidáme droždí a vejce. Promícháme a vmícháme mouku a sůl. Propracujeme a těsto dáme přikryté kynout na 1hod do tepla. Mezitím mák smícháme s horkým mlékem a necháme vychladnout. Vmích...
|
|
|
Staročeské vdolky - recept od maminky |
|
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme t...
|
|
|
Nejlepší recept na Koláče plněné jablkovou náplní |
|
Nejprve si připravíme jablečnou náplň, aby nám vychladla: oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme, těšně před odstavením z ohně přidáme vanilk. cukr, cukr, med, rum a citronovou šťávu a kůru. Necháme vychlad...
|
|
|
Recept na Skořicovky |
|
Z teplého mléka, cukru, droždí a 3PL mouky připravíme kvásek a necháme ho vykynout. V míse prohněteme zbytek mouky, změkklé máslo, sůl a vejce a nakonec vmícháme kvásek, prohněteme a necháme kynout. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři části a každou č...
|
|
|
Recept na Kakaovník |
|
Do odmerky si dáme med a dolejeme mliekom,aby toho bolo 280ml. Zohrejeme a premiešame, aby sa med roztopil. Pridáme droždie a necháme vykysnúť kvások. Z múky, kvásku, soli, žĺtka a hery vypracujeme cesto. Prípadne pridáme trocha múky. Necháme kysnúť hodinu. Med...
|
|
|
Velikonoční jidáše |
|
Z trochy mléka,mouky,lžičky cukru a droždí připravíme kvásek,který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli,přidáme máslo a žloutky utřené do pěny,podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme...
|
|
|
Špaldový ovocný koláč |
|
Připravíme si kvásek z vlažného mléka, medu a droždí. V robotové míse si smícháme sypké ingredience. Přidáme žloutky, máslo, sádlo, citrón jak šťávu tak kůru, podmáslí a kvásek. Necháme robot pracovat, jak se těsto přestane lepit na hák je připraven...
|
|
|
Recept na Medové jidáše |
|
Z 1 pl múky, 1 pl cukru, 100 ml vlažného mlieka a z rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Zmäknuté maslo vymiešame s medom a žĺtkami. Postupne do zmesi pridávame múku, kvások a zvyšné mlieko. Nakoniec pridáme postrúhanú citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme ...
|
|
|
Jemný, máslový mazanec |
|
První si uděláme omládek: Ve vodě rozmícháme med a cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a mouku, promícháme. necháme na teplém místě vzejít tak cca 20-30 minut. V jiné misce zatím smícháme ostatní sypké suroviny na těsto. Přídáme ostatní suroviny a vyky...
|
|
|
Nejlepší recept na Koláček nejen s mákem |
|
Těsto vrazit do pekárny anebo klasicky vypracovat. Mléko s rumem a olejem dát vařit a při varu dodat zbytek sypkých ingrediencí. Míchat a čekat, až se směs prohřeje a začne houstnout. Nakonec jsem to mixla ponorným mixérkem. Vykynuté těsto rozválet po plechu ...
|
|
|
Nejlepší recept na Kefírová bábovka s vůní skořice a medu |
|
Do mísy nalijeme kefír, v něm rozmícháme metličkou vejce s cukrem a medem. Mouku s mícháme s práškem do pečiva a soudou a střídavě vmícháváme do těsta s olejem, přidáme skořici, ořechy a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto vymícháme dohladka, nalijeme do...
|
|
|
Trojhránky s medovým máslem a ořechovým sypáním |
|
Klasicky zaděláme kynuté těsto, které pak vyválíme na plát. potřeme ho změklým máslem a pokapeme rozpuštěným medem. Stěrkou med v másle rozetřeme a na tento základ pak dáme sypání ze všech ingrediencí. Pak vše pokropíme rumem. Uděláme záviny, na 1 ple...
|
|
|
Kynutý koláč s krémem |
|
Vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Těsto rozprostřeme na vymazaný plech. Vejce vyšleháme s oběma cukry do pěny, vmícháme tvaroh i smetany a náplň vylejeme na těsto. Poklademe ovocem a dáme péci asi na 35 minut do vyhřáté trouby. Vychladlý kol...
|
|
|
Minimazance s perníkovým kořením a ovocem |
|
Nejdříve si uvaříme klasický čaj, přidáme podle chuti rum či medovinu, a zalijeme sušené ovoce, aby se nasáklo. Necháme ho louhovat v této alkoholové lázni po celou dobu, než ho dáme do těsta. Před přidáním do těsta ovoce zcedíme a "grog", ve kterém s lo...
|
|
|
Recept na Velikonoční věnec (Hot cross buns) |
|
Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou. Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i vejce a rozinky, zpracujeme. Vyklop...
|
|
|
Nejlepší recept na Orechove obalky-velmi rychle |
|
Pripravime si kvasek a mezitim si do misy prosijeme mouku,kterou osolime.pak pridame kvasek,rozpustene maslo a vejce.Testo dobre prohneteme a rozdelime na 5 dilu a kazdy dil vyvalime do kulata a rozkrajime 8 vyseci.(jako pizzu).do kazdeho trojuhelnicku dame orechovou napln a zaba...
|
|
|
Jidáše - recept od maminky |
|
Cukr, tuk a žloutky utřeme, osolíme, přidáme mouku a vykynutý kvásek a zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout. Z těsta nakrájíme kousky, ze kterých vyválíme tenké proužky a ty pak stáčíme do spirály, potřeme vejcem a upečeme. Teplé jidáše po...
|
|
|
Medové jidáše |
|
Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Necháme v teple kynout asi 1 hodinu. Poté rozdělíme na ...
|
|
|
Posvícenské koláčky |
|
Z droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, nastrouhaný tuk, přidáme kvásek, žloutky, mléko a zpracujeme v těsto, které necháme zakryté na teplém místě vykynout. Potom uděláme z kousk...
|
|
|
Křížkové bochánky - recept od maminky |
|
Večer si smícháme suroviny na kváskový základ a přikryté necháme přes noc (12hod) odpočívat v teple. Ráno do velké mísy dáme vodu, OvesMilk a Vajahit. Na tekutinu nasypeme mouku tak, aby zakryla hladinu. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Přidáme ko...
|
|
|
| Nalezeno: 25 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|