|
Recepty -
Řezy s ovocem, bublaniny zázvorMoučníky - Dezerty, zákusky, poháry - Řezy s ovocem, bublaniny - návody k vaření - online kuchařka
| Bublanina je sladký druh pečiva. Jedná se o třenou buchtu, ve které jsou umístěny třešně, višně, broskev či jiný druh ovoce. Připravuje se tak, že se do pekáče nalije těsto, načež se tam následně vsadí zmiňované ovoce a vloží se do trouby k pečení. Těsto v troubě "probublá" napovrch.
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Může mít žlutou, okrovou až černou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. Není však vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů. Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 2 receptů | Zobrazuji: 1-2 receptů | |
|
Koláč po francouzsku |
|
Nejprve si uděláme těsto, mouku, máslo, cukr, vejce a sůl. Zpracujeme do hroudy, kterou dáme do igelitové folie a aspoň na hodinu ho dáme odpočinout do lednice. Mezi tím si uděláme náplň, že v míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cu...
|
|
|
| Nalezeno: 2 receptů | Zobrazuji: 1-2 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|