|
Recepty -
Dezerty, zákusky, poháry medMoučníky - Dezerty, zákusky, poháry - návody k vaření - online kuchařka
| Jak upéct dort, zákusek nebo jinou sladkost? Poradíme Vám, máme pro Vás připravené recepty na dorty a zákusky všech druhů a chutí.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 78 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 |
Kinder Paradiso |
|
Těsto: Oddělíme si žloutky od bílků a žloutky s polovinou cukru našleháme do pěny. Poté přidáme šťávu ze 2 citrónů a kůru z jednoho citronu. Pomalu přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh, k...
|
|
|
Broskvový moučník - recept od maminky |
|
Sušenky a mandle umeleme, přidáme heru a med a pořádně promícháme. Natlačíme na dno formy, kterou jsme si lehce vytřeli máslem. Šťávu z kompotu zahřejeme na 80 °C a rozpustíme v ní želatinu. Polovinu broskví si nakrájíme na plátky a vložíme na natlačen...
|
|
|
Nejlepší recept na Zdravé cottage lívance |
|
V mixeru rozmixujeme ovesné vločky na prášek. Přidáme cottage sýr a opět mixujeme, poté přilijeme mléko a ostatní ingredience. Ještě chvíli mixujeme. Těsto necháme chvíli odležet a poté na pánvičce děláme lívanečky. Hotové lívance pomažeme marmel...
|
|
|
Nejlepší recept na Střecha |
|
Vejce s cukrem vyšleháme. Po lžících přidáváme olej. Potom lehce vmícháme vařečkou mouku a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem pomazaným sádlem. Pečeme na 200°C asi 8 minut. Stejně upečeme tmavý piškot. Necháme vychladnout a rozkrojíme podél...
|
|
|
Švestkový makovec |
|
-suroviny na těsto smíchat, vlít do vymazané, vysypané formy, pekáčku, remosky..pečeme zvolna..cca 180st. - korpus necháme vychladnout, rozřízneme, promažeme povidly, posypeme posekanými švestkami, přiklopíme, navrch poleva, ořechy.....
|
|
|
|
Opečený ananas |
|
Na krém utřeme tvaroh, mléko a vanilkový cukr. Dáme jej vychladit. Ananas očistíme, okrájíme a podélně přepůlíme. Dužinu nakrájíme na plátky (asi 1 1/2 cm) a vyřízneme košťál. Plátky ananasu dozlatova opečeme v pánvi na oleji a vyjmeme. Do výpeku přid...
|
|
|
Nejlepší recept na Kokosové kostky |
|
Vejce, cukr, med vyšleháme do pěny. Mouku promícháme s práškem a sodou, střídavě s mlékem přidáváme do pěny. Rozetřeme na plech vyloženy pečícím papírem. Upečeme. Poleva: Všechno na polevu dobře provaříme, až se vše rozpustí. Kostky namáčíme ...
|
|
|
Ořechový mls |
|
Těsto rozdělit na 2 poloviny, jednu vyválet a upéct. Vyválet druhou polovinu těsta a za tepla potřít karamelem a dát upéct. Obě upečené placky spojit krémem. Lze ještě ozdobit čokoládou-není nutné....
|
|
|
Recept na Marlenka (Medovník) |
|
Ve vodní lázni ušleháme 4 celá vejce, 200 g cukru + 2 lžíce medu(šleháme do zhoustnutí). Zašleháme 1 lžičku sody a 300 g hl. mouky. Rozdělíme těsto na 3 díly. Pečeme na pečícím papíře !!Každý plát na nový papír. Hmota se dobře roztírá dlouhým nož...
|
|
|
Galaretka s bublinkami |
|
Galaretku připravíme podle návodu, použijeme ovšem pouze 300 ml vody. Do lehce vychlazené galaretky vlijeme růžové víno a promícháme. Pohárky naplníme ovocem a zalijeme směsi. Necháme vychladnout a ztuhnout v ledničce. Podáváme ozdobené ovocem a snítkou medu...
|
|
|
Nejlepší recept na Penové pusinky na detskú oslavu |
|
Sypke prisady na cesto som zmiesala a vsypala ich do mixera - surovo do robota som to praskla. Nakrajala som k tomu maslo a pridala vajce. Cesto sa zmixovalo za okamih a tym, ze som ho nespracovavala v rukach, tak som ho nemusela ani davat chladnut do chladnicky. Hned som ho zac...
|
|
|
Čokoládové špičky |
|
Na těsto vyšleháme tuhý sníh a za stálého míchání do něj přiléváme tekutý med a šleháme tak dlouho, až hmota přestane téct. Pak do něj lehce vmícháme ořechy nebo mandle promíchané s moukou a nakapeme vlahé máslo. Sněhovou hmotu dáme do sáčku od ml...
|
|
|
Medové kytičky od farské Aničky - recept od maminky |
|
Nejprve krátký příběh: Na jednom děkanství nedaleko Kopidlna sloužila jako kuchařka jistá Anička. Do pana děkana se bláznivě zamilovala, leč služebník Boží jí tu její oplácel láskou ryze otcovskou. O to více se ho proto snažila zaujmout alespoň svým kuc...
|
|
|
Kinder řez - recept od maminky |
|
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kakao, olej a mouku do které jsme zamíchali prášek do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Budeme mít připravené dva plechy s máslem namazaným a hrubou moukou vysypaným pečícím papírem. Těsto rozdělíme na...
|
|
|
Chia pudink s ovocem |
|
1) V uzavíratelné sklenici smícháme mléko s chia semínky,můžeme osladit, případně ochutit. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. 2) Druhý den dáme navrch ovoce a můžeme podávat....
|
|
|
Recept na Cheesecake s třešněmi ve stylu New York |
|
Sušenky rozdrtíme v robotu a promneme spolu s povoleným máslem. Hmotu dáme na dno dortové formy a pořádně přitlačíme a uhladíme druhou (vypouklou) stranou polévkové lžíce. Dáme do lednice. Na náplň si utřeme lučinu a mascarpone s cukrem, přidáme zakysanou ...
|
|
|
Nejlepší recept na Košíčky s jahodami |
|
Těsto vypracujeme, hodinu necháme odpočinout, pak vtlačujeme do formiček na košíčky a upečeme. Obvyklým způsobem uvaříme hustší pudink, po zchladnutí do něj zašleháme měkké máslo. Naplníme košíčky, nazdobíme jahodami, potřeme želatinou, pro parádu p...
|
|
|
Jahodový dezert s tvarohem |
|
Tvaroh + med promíchám, přidám dvě třetiny jogurtu, tak aby vyhovovala konzistence, tvaroh moc tekutý nedrží tvar - opět promíchám. Jahody s trochou nálevu rozmixuji /pár jich odložím na ozdobení/ Na dno poháru, sklenice dám trochu kokosu, na kokos umixované...
|
|
|
Medový krém s ořechy a ovocem - recept od maminky |
|
Přiveďte mléko k varu. Ve větší misce utřete žloutky s medem a přilijte horké mléko. Naplňte kelímky nebo jiné vhodné nádoby a přikryjte je víčkem . Vařte v páře ( 15 minut). Poté ozdobte nasekanými ořechy , skořicí , spařenými rozinkami a kousky pom...
|
|
|
1 | 2 | 3 | Nalezeno: 78 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|