|
Recepty -
Bábovky tukMoučníky - Bábovky - návody k vaření - online kuchařka
| Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf a obdobně); formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná – se světlou a tmavou částí. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve stejnojmenné speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.
Vícenenasycené mastné kyseliny (angl. PUFA) jsou nejvíce obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než MUFA, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Do této skupiny vícenenasycených mastných kyselin patří omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Transmastné kyseliny, neboli TFA (trans-fatty acids), se podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém. Rostlinné tuky jsou získávány z rostlin, které hromadí ve svých plodech, semenech nebo jiných částech tuky. Tyto tuky obsahuje např. dužnina a jádra palmy olejné, kokos, olejniny, jako jsou řepka, sója, slunečnice, sezam, podzemnice, světlice, aj. Převážná většina tuků rostlinného původu má ze zdravotního hlediska velmi vhodné složení mastných kyselin, protože obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které mají příznivější vliv na naše zdraví než tuky živočišné. Výjimku tvoří například tuk kokosový a palmojádrový, ve kterém převažují nasycené mastné kyseliny, jež jsou považovány za nevhodné pro zdraví. Často také tuky samy o sobě obsahují některé příměsi, jako jsou steroly, lecitiny, vitamíny rozpustné v tucích a jiné látky. Nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová, jsou samy o sobě nepostradatelnou součástí potravy, neboť je jich třeba k syntéze glycerofosfatidů a prostaglandinů. Proto se označují jako vitamin F. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 121 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 6 |
Nejlepší recept na Bábovka s oříšky ♥ |
|
Nejprve si oddělíme bílky od žloutků a troubu předehřejeme na 180°C. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky utřeme se změklým máslem a cukrem. Poté do žloutkové směsi zašleháme mouku, oříšky, prášek do pečiva a mléko. Nakonec jemně vmícháme sníh...
|
|
|
Banánová bábovka ♥ |
|
1.Banány oloupeme, pečlivě rozmačkáme vidličkou a zakapeme několika kapkami citrónové šťávy. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, do které pak vmícháme olej a mléko. Polohrubou ...
|
|
|
Hrnková tvarohová bábovka |
|
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, hera, cukr-vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přidáme trochu mléka. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec vmícháme tuhý sníh....
|
|
|
|
Špaldová bábovka s mákem a vlašskými ořechy |
|
Do malého kastrůlku dáme mák s vanilkovým cukrem a zalijeme 100ml mléka. Přivedeme k varu a za stálého míchání prohříváme přibližně 3 minuty, poté odstavíme z tepla. Banány si nakrájíme na kolečka a rozmixujeme (pokud nemáte mixér, stačí banány ...
|
|
|
Babovka z žervé |
|
Do misky si oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme tuhý sníh, který si zatim odložíme do lednice. Žloutky s cukrem a van. cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme žervé, rozpuštěnou vlažnou Heru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka přimíchá...
|
|
|
Recept na Bábovka ze zakysané smetany, s vůní skořice |
|
Celá vejce ušleháme spolu s cukrem, přidáme olej, zakysanou smetanu a vymícháme. Poté přidáme hrnek mléka. Až vznikne hladká hmota, postupně začneme přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto není ani řídké, ani husté ... pro zpestření přid...
|
|
|
Píchaná buchta |
|
Vsechny suroviny na testo smichame dohromady a vyslehame slehacem. ( Kdo chce, muze oddelit zloutky a vyslehat snih a po te vse smichat). Hotove testo nalijeme do predem vymazane formy (mensi pekacek nebo dortova forma) a dame pect na 180°C asi 30 min. Kdyz je buchta hotova, j...
|
|
|
Recept na Tvarohovo-jablková bábovka |
|
V míse utřeme žkoutky s cukrem, vanilkovým cukrem a tukem do pěny. Přidáme tvaroh, nastrouhané jablko na hrubém struhadle /předem oloupané/, kandovanou pomerančovou kůru a nastrouhanou citronovou kůru, promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmích...
|
|
|
Písková bábovka(mufínky) |
|
Smícháme žloutky s cukrem,přidáme máslo, solamyl,rum a sníh z bílků.Formu vymažeme máslem a vysypem hrubou moukou a po lžících dáme do formy na mufínky.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30min na 175 stup.Upečené pocukrujem,nebo polijem rozpuštěnou čokoládou....
|
|
|
Kynutá bábovka s perníkovou náplní |
|
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těs...
|
|
|
Bábovka s višněmi - recept od maminky |
|
Višně z kompotu necháme okapat, vypeckujeme je, posypeme Solamylem a promícháme. Tuk, cukr a citronovou šťávu třeme - šleháme do zhoustnutí a postupně, vždy po jednom, zašlehaváme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí a nakonec vmícháme do ...
|
|
|
Mramorová bábovka (hrnková) |
|
1. Formu na bábovku vymažeme tukem (já používám heru, která mi zbyde)a poté vysypeme hrubou moukou. 2. Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh. 3. Heru ušleháme do "pěny" a postupně do ní přidáváme žloutky a oba cukry. 4. Poté do hmoty po lžící...
|
|
|
Savarin - věnec plněný ovocem |
|
Z odměřeného množství mléka trochu odlijeme, přidáme 2 špetky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a postupně po jednom zašlehaváme celá vejce.(Příště bych ale asi spíš našlehala vajíčka s cukrem a ...
|
|
|
Nejlepší recept na Angreštová bábovka |
|
Vejce s cukrem vyšleháme. Angrešt si přecedíme, šťávu uchováme. Angrešt rozkrájíme nebo nasekáme ať zůstanou kousky. Nalijeme společmě se šťávou a olejem k vyšlehaným vejcům a promícháme. Po částech vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme do...
|
|
|
Recept na Bábovka z tvarohu |
|
Vše řádně promíchat, nalít do vymazané a vysypané formy a upéct. Po upečení lze polít libovolnou polevou, nebo pocukrovat (ale není nutné)....
|
|
|
Nejlepší recept na Kynutá bábovka |
|
Vypracujeme kynuté těsto, nakonec přidáme směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce. Těsto je spíš řidší. Ihned po vypracování dáme do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu...
|
|
|
Nejlepší recept na Pěnová bábovka |
|
Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku s pudinkovým práškem a práškem do pečiva a nakonec zlehčíme sněhem ze šesti bílků. Těsto vlijeme do vymaza...
|
|
|
|
Banánovo-jablečná bábovka se skořicí a mandlemi |
|
Oloupané banány rozmačkáme vidličkou. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem rozšleháme ve šlehači, přidáme olej, mletou skořici a nakonec rozmačkané banány a nastrouhaná jablka. Postupně přisypáváme mouku s práškem ...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 6 | Nalezeno: 121 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|