|
Recepty -
Bábovky pomerančMoučníky - Bábovky - návody k vaření - online kuchařka
| Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf a obdobně); formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná – se světlou a tmavou částí. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve stejnojmenné speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis) z čeledi routovité (Rutaceae). Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce. Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur. Květu se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 26 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
|
Recept na Tvarohovo-jablková bábovka |
|
V míse utřeme žkoutky s cukrem, vanilkovým cukrem a tukem do pěny. Přidáme tvaroh, nastrouhané jablko na hrubém struhadle /předem oloupané/, kandovanou pomerančovou kůru a nastrouhanou citronovou kůru, promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmích...
|
|
|
Nejlepší recept na Zavařený zákusek |
|
Nejdříve si připravíme zavařovací sklenice, které jsou nahoře rovné, aby koláček v čas potřeby mohl snadno vyklouznout. Tato dávka surovin je na 4 půl litrové láhve, ale mohou být v nouzi i 7dcl sklenice. Sklenice vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a ko...
|
|
|
Kynutá bábovka s perníkovou náplní |
|
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těs...
|
|
|
Recept na Velikonoční italská colomba |
|
Z poloviny mouky, droždí a trochu teplého mléka zaděláme kvásek. Po vykynutí přidáme celá vejce a jeden žloutek, zbytek mouky, moučkový cukr, pomerančovou kůru, máslo, mléko a špetku soli. Vypracujeme těsto a necháme jej vykynout. Mezitím si naloupeme mandle...
|
|
|
Recept na Olejovka |
|
Smícháme žloutky s cukrem a olejem,pak přidáme mouku s práškem do pečiva a kůru. Dále vmícháme mléko a tuhý sníh z bílků.3/4 těsta vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, do zbytku těsta zamícháme kakao s 2 lžícemi mléka a dolijeme do formy. Pe...
|
|
|
Recept na Bábovka "Piškotka" |
|
Jako první si slepíme po dvou piškoty marmeládou, taky vymažeme a vysypeme formu. Žloutky, cukr a tuk utřeme, přidáme po částech a střídavě mléko o pokojové teplotě, prosátou mouku s práškem do pečiva nakonec sekané mandle, rozinky a lehce sníh z bílků....
|
|
|
Když bábovka, tak ať má pořádné koule - recept od maminky |
|
1. Nejprve připravte koule do náplně: Tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citrónovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte. Je-li hmota řídká, zapracujte do ní pudink bez vaření a po chvil...
|
|
|
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem - recept od maminky |
|
Do mísy dát tvaroh, cukr, vejce, olej, rum, vše rozšlehat dohladka. Vmíchat mouku s práškem. Pokud je tvaroh hustý, naředíme cca 2 lžícemi mléka. Dále přidat rozinky, kůru. Polovinu těsta je možné obarvit kakaem. Těsto vlít do vymazané a hrubou moukou vy...
|
|
|
Arašídová bábovka - recept od maminky |
|
Arašídy si promícháme s cukrem, vejci a pomerančovou šťávou. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. K arašídové směsi postupně přimícháme mouku a těsto dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při teplotě 170°C. Vychl...
|
|
|
Polská velikonoční bábovka |
|
Ze všech ingrediencí si vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Hotové těsto naplníme do bábovkové formy, kterou si vymažeme a vysypeme strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut, vyzkoušíme špejlí. Hotovou a vychladlou bábo...
|
|
|
Hrnková bábovka "mrkev-ananas" |
|
Nejdříve si vyšleháme sníh ze 4 bílků. Žloutky vyšleháme s moučk. a vanilk. cukrem, zašleháme postupně olej, ananasovou šťávu, potom přimícháme citr./pomer.kůru, mrkev,najemno nakrájený ananas a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Nakonec ...
|
|
|
Bábovka Ekvádor |
|
Všechny suroviny smícháme dohromady a hmotu nalijeme do vymazané, vysypané formy. Pečeme na 175 stupňů asi 30-45 minut, podle výšky a velikosti formy....
|
|
|
Netradiční bábovka-makovec - recept od maminky |
|
Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme a přidáme cukr a vanilkový cukr ušlehaný s olejem a vejci. Nalijeme do vymazané formy na bábovku a upečeme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na 3 části....
|
|
|
Nejlepší recept na Pomerančová bábovka (hrníčková) |
|
Nejdřív vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, šťávu z pomeranče a citronu, pak mouku, prášek do pečiva, mléko podle potřeby - pokud je šťavnatější ovoce, může být méně. Těsto vlijeme na vymazaný vysypaný plech (nebo do formy na bábovku), pečeme na...
|
|
|
Recept na Řezaný čokoládový koláč |
|
Máslo šleháme do pěny,přidáme cukry a postupně zašleháváme vejce. Mouku smícháme se solamylem,práškem do pečiva a přišleháme k ostatním surovinám se šťávou z pomeranče. Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Nalejeme těsto a dáme péct do p...
|
|
|
Tvarohová bábovka od Výbušné |
|
Máslo vyšleháme s cukry do pěny. Po jednom vmícháme žloutky a opět řádně vyšleháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem a přesijeme přes síto. Do žloutkové pěny přidáme pomerančovou šťávu a kůru, dále tvaroh, mouku a opět prošleháme. Bílky se ...
|
|
|
Recept na Bábovka zdravěji :) |
|
smícháme mouku+prdopeč+vanilk.cukr, zvlášť smícháme tvaroh+cukr+tuk+mléko/zakys.mléko+ žloutky+rum, postupně přimícháváme sypkou část, vyšleháme sníh a postupně vmícháme, nakonec nastrouhéme kúru, popř. vmícháme další dobroty -jako kokos, rozinky, o...
|
|
|
Marmeládo pomerančová bábovka |
|
Žloutky s cukry vyšlehejte do pěny, přidejte tuk, kůru se šťávou, marmeládu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko podle potřeby. Nakonec lehce vmíchejte pevný sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a strouhankou vysypané formy, vložte do vyhřát...
|
|
|
Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty |
|
Něco z historie: Tyto bochánky, kterým se pro jejich jemnost a nadýchanost snad nevyrovná žádný náš mazanec nebo vánočka, pekli už staří Římané. Těsto, vydatně ochucené rozinkami a citrusovou kůrou, přislazovali medem. Neměly strávníky příliš zasyti...
|
|
|
| Nalezeno: 26 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|