|
Recepty -
Kynuté vejceMoučníky - Bábovky - Kynuté - návody k vaření - online kuchařka
| Moučníky z kynutého těsta. Těsto je druh jedlé hmoty, která se vyrábí smícháním určitých přísad jako například mouky a vody. Těsto se většinou následně tepelně zpracovává jako například pečením, čímž vzniká pevná jedlá hmota určená ke konzumaci. Těsta se mohou rozdělovat na slaná a sladká. Často tvoří jádro pokrmu, jako například koláčů, pizzy, či různých druhů placek. Základním přírodním prostředkem ke kypření a kynutí je droždí, chlebový kvásek nebo jiná varianta kvasnic. Kvasnice přežijí i sušený stav a lze tak koupit jak čerstvé chlazené, tak sušené droždí. Trávení droždí může některým citlivějším lidem dělat problémy, může je například nadýmat. Problémy mohou mít lidé s oslabenou slinivkou. Droždí nebo i kypřicí prášek tak lze alternativně nahradit například šlehanými bílky nebo šlehanými žloutky zapracovanými jemně do těsta.
Vejce se snadno stává výživnou potravou ostatních zvířat nebo lidí. Na lidském jídelníčku jsou oblíbená zejména vejce slepičí. Charakteristický oválný tvar slepičího vejce se stal estetickým pojmem a symbolem. Kromě přímé spotřeby vajec jako potraviny se vejce (vaječná hmota, bílek, žloutek) využívají jako surovina v různých odvětvích potravinářského (pekařství, cukrářství, výroba trvanlivého pečiva, těstovin, masných výrobků aj.). Slepičí vejce obsahují velké množství vody, jejím největším zdrojem je bílek. Na složení sušiny se podílejí především bílkoviny a tuk. Bílkoviny jsou obsaženy hlavně v bílku a žloutku, kdežto tuky jsou soustředěny jenom ve žloutku. Obsah cukrů ve vejci je minimální. Slepičí vejce obsahují mnoho cholesterolu (424 mg/100 g vajec). Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů | |
Bábovka plněná povidly |
|
Z trochy vlažného mléka, cukru, lžíce mouky a kvasnic uděláme kvásek. V mléce rozpustíme máslo. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme mléko s máslem (trošku vlažné), kvásek a vejce. Důkladně promícháme a necháme vykynout. Potom rozválíme placku, kter...
|
|
|
Kynutá bábovka s perníkovou náplní |
|
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těs...
|
|
|
Recept na Bábovka s perníkem |
|
Uděláme kvásek z trochu mléka,lžičky cukru a droždí.Ostatní ingredience na těsto,dáme do mísy a přidáme vzešlý kvásek.Vypracujeme těsto,které necháme na teple vykynout.Těsto rozválíme jako na závin posypeme nastrouhaným perníkem,kakaem,cukrem skořicí,c...
|
|
|
Kynutá netradiční bábovka |
|
Vypracujeme kynuté těsto klasickým způsobem. Je-li třeba, můžeme přidat trochu mouky. Po vykynutí těsta oddělujeme lžící kousky, každý zploštíme, dáme na něj lžičku náplně a zabalíme. Čím víc druhů náplně použijeme, tím bude bábovka zajímavějš...
|
|
|
Savarin - věnec plněný ovocem |
|
Z odměřeného množství mléka trochu odlijeme, přidáme 2 špetky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a postupně po jednom zašlehaváme celá vejce.(Příště bych ale asi spíš našlehala vajíčka s cukrem a ...
|
|
|
Kynutá maková bábovka |
|
Ohřeju si trochu mléka, aby bylo vlažné (ne horké). Rozdrobím do něj droždí a přidám lžičku cukru. Nechám na teplém místě nabobtnat. Do mísy si dám mouku, cukr, sůl a citronovou kůru, přidám vejce, rozpuštěný tuk a vzešlý kvásek. Těsto dobře proprac...
|
|
|
Kynuta babovka s orisko-cokoladovou naplni |
|
Z tepleho mleka, cukru a drozdi udelame kvasek a nechame vykynout. Mouku smichame s muskatovym oriskem a se soli. Pridame rozpustene maslo, vejce, kvasek a vypracujeme hladke testo a nechame na teplem miste vykynout. Napln si udelame dukladnym promichanim vsech surovin. Vykynute...
|
|
|
Recept na Duhové Alpy |
|
Nejprve si připravíme 2 středně velké hrnky. V jednom smícháme 6 lžic mléka, 6 lžic mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, vejce, 2-3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce oleje. Všechny suroviny kromě 2-4 lžic granka/kakaa smícháme v hrnku. Prášek do pečiva syp...
|
|
|
| Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|