|
Recepty -
Kynuté tukMoučníky - Bábovky - Kynuté - návody k vaření - online kuchařka
| Moučníky z kynutého těsta. Těsto je druh jedlé hmoty, která se vyrábí smícháním určitých přísad jako například mouky a vody. Těsto se většinou následně tepelně zpracovává jako například pečením, čímž vzniká pevná jedlá hmota určená ke konzumaci. Těsta se mohou rozdělovat na slaná a sladká. Často tvoří jádro pokrmu, jako například koláčů, pizzy, či různých druhů placek. Základním přírodním prostředkem ke kypření a kynutí je droždí, chlebový kvásek nebo jiná varianta kvasnic. Kvasnice přežijí i sušený stav a lze tak koupit jak čerstvé chlazené, tak sušené droždí. Trávení droždí může některým citlivějším lidem dělat problémy, může je například nadýmat. Problémy mohou mít lidé s oslabenou slinivkou. Droždí nebo i kypřicí prášek tak lze alternativně nahradit například šlehanými bílky nebo šlehanými žloutky zapracovanými jemně do těsta.
Vícenenasycené mastné kyseliny (angl. PUFA) jsou nejvíce obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než MUFA, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Do této skupiny vícenenasycených mastných kyselin patří omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Transmastné kyseliny, neboli TFA (trans-fatty acids), se podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém. Rostlinné tuky jsou získávány z rostlin, které hromadí ve svých plodech, semenech nebo jiných částech tuky. Tyto tuky obsahuje např. dužnina a jádra palmy olejné, kokos, olejniny, jako jsou řepka, sója, slunečnice, sezam, podzemnice, světlice, aj. Převážná většina tuků rostlinného původu má ze zdravotního hlediska velmi vhodné složení mastných kyselin, protože obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které mají příznivější vliv na naše zdraví než tuky živočišné. Výjimku tvoří například tuk kokosový a palmojádrový, ve kterém převažují nasycené mastné kyseliny, jež jsou považovány za nevhodné pro zdraví. Často také tuky samy o sobě obsahují některé příměsi, jako jsou steroly, lecitiny, vitamíny rozpustné v tucích a jiné látky. Nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová, jsou samy o sobě nepostradatelnou součástí potravy, neboť je jich třeba k syntéze glycerofosfatidů a prostaglandinů. Proto se označují jako vitamin F. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů | |
Kynutá bábovka s perníkovou náplní |
|
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těs...
|
|
|
Savarin - věnec plněný ovocem |
|
Z odměřeného množství mléka trochu odlijeme, přidáme 2 špetky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a postupně po jednom zašlehaváme celá vejce.(Příště bych ale asi spíš našlehala vajíčka s cukrem a ...
|
|
|
Nejlepší recept na Kynutá bábovka |
|
Vypracujeme kynuté těsto, nakonec přidáme směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce. Těsto je spíš řidší. Ihned po vypracování dáme do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu...
|
|
|
Kynutá maková bábovka |
|
Ohřeju si trochu mléka, aby bylo vlažné (ne horké). Rozdrobím do něj droždí a přidám lžičku cukru. Nechám na teplém místě nabobtnat. Do mísy si dám mouku, cukr, sůl a citronovou kůru, přidám vejce, rozpuštěný tuk a vzešlý kvásek. Těsto dobře proprac...
|
|
|
Kynuta babovka s orisko-cokoladovou naplni |
|
Z tepleho mleka, cukru a drozdi udelame kvasek a nechame vykynout. Mouku smichame s muskatovym oriskem a se soli. Pridame rozpustene maslo, vejce, kvasek a vypracujeme hladke testo a nechame na teplem miste vykynout. Napln si udelame dukladnym promichanim vsech surovin. Vykynute...
|
|
|
Bábovka z kynutého těsta |
|
Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, zmiešame s polovicou múky a zakryté necháme kysnúť. Tuk vymiešame s cukrom, štipkou soli, citr. kôrou, postupne pridáme vajcia a nakoniec druhú polovicu múky. Premiešame, pridáme vykysnutý kvások a cesto dôkladne prepracuj...
|
|
|
| Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|