|
Recepty -
Mořské plody zázvorMořské plody - návody k vaření - online kuchařka
| Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (krevety a humrovití) a ostnokožce (sumýši a ježovky). Někdy se tento pojem používá v užším významu jen pro maso mořských živočichů s výjimkou ryb. V Evropě patří k nejběžněji konzumovaným "plodům moře" hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou oblíbeny zejména kalamáry, což je nejčastěji maso olihně obecné nebo sépie obecné, krájené na charakteristická kolečka. Má poměrně tuhou konzistejnci a jemnou chuť, hodí se hlavně na smažení nebo dušené směsi. Tuhé, ale chutné maso mají chobotnice, k využívaným druhům patří chobotnice pobřežní a menší chobotnice pižmová. Z mlžů jsou nejběžněi konzumovány ústřice jedlé (zasyrova, zejména jako předkrm) a slávky jedlé, používané hlavně k vaření a dušení. V přímořských oblastech se konzumují i další druhy mlžů, např. zaděnky, srdcovky, střenky, telínky, rozchlipky nebo hřebenatky. Korýši, k nimž patří krevety, garnáti, scampi, krabi, langusty a humři mají vesměs jemné, delikátní maso, které je poměrně drahé, proto se často napodobuje poměrně levnou, barvenou směsí rybího a krabího masa, známou jako surimi, lidově zvanou "krabí tyčinky". Mořští plži a ostnokožci jsou pojídáni ve větší míře pouze v přímořských oblastech, s výjimkou sumýšů ani nejsou nejsou předmětem komeršního lovu pro maso. Sumýši jsou oblíbeni v čínské a indonéské kuchyni, kde se z nich vaří polévky. Nejsou příliš chutní, ale tradiční čínská medicína jim připisuje léčivé vlastnosti. Někdy se k mořským plodům v širším slova smyslu počítají i kytovci, ploutvonožci a mořské želvy.
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Může mít žlutou, okrovou až černou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. Není však vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů. Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů | |
Mořské plody na středomořský způsob |
|
Na olivovém oleji nejlépe ve wok pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mořské plody, nakrájenou cuketu, česnek, okořeníme zázvorem, bazalkou, pepřem, podlijeme a necháme 5 minut podusit. Potom vložíme nakrájenou papriku, rajčata, osolíme, při...
|
|
|
Recept na Sladkokyselé olihně ( kalamáry) a krevety |
|
Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně se...
|
|
|
Krevety po sečuánsku |
|
Krevetkám ( rozmraženým a osušeným ) ufikneme ocásky, pokud seženeme čerstvé, tím lépe :-), solamyl rozmícháme s vodou, lehce osolíme, krevetky omatláme solamylovou omáčkou a necháme v chladu min. hodinu marinovat. Ve woku rozpálíme cca 3 lžíce rostlinného...
|
|
|
Krevety po thajsku z dostupných surovin |
|
Krevety si vyloupeme ( zbytky si můžeme ponechat na vývar, který použijeme na polévku nebo podlévání). Marinádu si připravíme z rozdrceného česneku, nasekaných bylinek, šťávy z limetky, posekané chilli papričky nebo koření chilli, cukru a rybí omáčky. Kr...
|
|
|
Recept na Krevety na zázvoru a česneku |
|
Česnek, zázvor nakrájíme na malé kostičky a přidáme na rozpálený olivový olej. Kostičky jemně osmahneme a do nádoby šupneme již oloupané krevety. Zalijeme citrónovou šťávou. Dle potřeby podlijeme trochou vody, ale pozor, krevetky se vypotí a pustí šťávu...
|
|
|
Krabi na způsob Padang kuchyně - kepiting Padang |
|
Kraby usmrtíme bodnutím zespoda do středu krunýře, umyjeme, odlomíme spodní krunýř, , odstraníme drápy a žábry s vnitřnostmi (to tmavé nebo žluté), rozmačkáme klepeta a nohy kleštěmi. Kraby smažíme v rozpáleném oleji až do vysmažení tekutin a zčerve...
|
|
|
| Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|