|
Recepty -
Mořské plody sůlMořské plody - návody k vaření - online kuchařka
| Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (krevety a humrovití) a ostnokožce (sumýši a ježovky). Někdy se tento pojem používá v užším významu jen pro maso mořských živočichů s výjimkou ryb. V Evropě patří k nejběžněji konzumovaným "plodům moře" hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou oblíbeny zejména kalamáry, což je nejčastěji maso olihně obecné nebo sépie obecné, krájené na charakteristická kolečka. Má poměrně tuhou konzistejnci a jemnou chuť, hodí se hlavně na smažení nebo dušené směsi. Tuhé, ale chutné maso mají chobotnice, k využívaným druhům patří chobotnice pobřežní a menší chobotnice pižmová. Z mlžů jsou nejběžněi konzumovány ústřice jedlé (zasyrova, zejména jako předkrm) a slávky jedlé, používané hlavně k vaření a dušení. V přímořských oblastech se konzumují i další druhy mlžů, např. zaděnky, srdcovky, střenky, telínky, rozchlipky nebo hřebenatky. Korýši, k nimž patří krevety, garnáti, scampi, krabi, langusty a humři mají vesměs jemné, delikátní maso, které je poměrně drahé, proto se často napodobuje poměrně levnou, barvenou směsí rybího a krabího masa, známou jako surimi, lidově zvanou "krabí tyčinky". Mořští plži a ostnokožci jsou pojídáni ve větší míře pouze v přímořských oblastech, s výjimkou sumýšů ani nejsou nejsou předmětem komeršního lovu pro maso. Sumýši jsou oblíbeni v čínské a indonéské kuchyni, kde se z nich vaří polévky. Nejsou příliš chutní, ale tradiční čínská medicína jim připisuje léčivé vlastnosti. Někdy se k mořským plodům v širším slova smyslu počítají i kytovci, ploutvonožci a mořské želvy.
Chlorid sodný (NaCl), známý v běžném životě pod označením kuchyňská sůl a nejčastěji prostě sůl, je chemická sloučenina, vyskytující se v přírodě v podobě nerostu halitu, známého též pod označením sůl kamenná. Je to velmi důležitá sloučenina potřebná pro životní funkce většiny organismů. Při nahřátí plamenem se sůl dá roztavit a uvolňuje přitom chlor. Chlorid sodný je důležitá surovina pro potravinářský a chemický průmysl. V potravinářství se kromě běžné úpravy potravin (a ochucení) používá při konzervaci masa nasolením.Kuchyňská sůl normálně prodávaná v běžných obchodech s potravinami bývá ze zdravotních důvodů jodizovaná – je do ní přidáno malé množství jódu ve formě jodidu draselného nebo jodičnanu draselného. Je tím zabezpečeno, že v populaci nevzniká deficit jódu, který by mohl být příčinou vleklých zdravotních poruch či nemocí – především štítné žlázy. Nadměrná konzumace soli ale škodí zdraví. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 53 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Mořské plody na středomořský způsob |
|
Na olivovém oleji nejlépe ve wok pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mořské plody, nakrájenou cuketu, česnek, okořeníme zázvorem, bazalkou, pepřem, podlijeme a necháme 5 minut podusit. Potom vložíme nakrájenou papriku, rajčata, osolíme, při...
|
|
|
Smažené krevety v křupavém těstíčku |
|
Oloupeme krevety. Osolíme a opepříme je. Rozšleháme si jedno vajíčko, přidáme vodu a mléko, osolíme, a zasypeme moukou, aby vzniklo těstíčko o trochu hustší než na palačinky. Do sáčku si dáme mouku, kterou si podle chuti ochutíme buď červenou paprikou nebo...
|
|
|
Pikantní mořské plody |
|
Na oleji si orestujeme česnek, přidáme curry pastu a na kostičky nakrájené papriky a chilli papričku. Mícháme cca 5 minut a vložíme mořské plody, rybí nebo sójovou omáčku, přiklopíme a dusíme dalších 5 minut. Poté zakápneme limetkovou šťávou, dochutíme...
|
|
|
Krevetové rizoto |
|
Propranou rýži uvaříme doměkka ve vodě s bojónem. Asi v polovině doby vaření rýže si v jiné větší nádobě na oleji orestujeme nakrájený česnek. Přidáme krevety a zarestujeme. Já měla krevety mražené, které jsem nechala od rána pozvolna rozmrazit. Ke kr...
|
|
|
Recept na Špagety frutti di mare |
|
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek, pórek, očištěné oloupané krevety, maso z mušlí a kroužky kalamár a vše společně orestujeme. Směs osolíme a opepříme a ...
|
|
|
Mořský koktejl na ciabattě |
|
Mražený mořský koktejl necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Po rozmrazení necháme okapat a slijeme všechnu tekutinu. Rozpálíme si menší pánev, do které následně nalijeme trošku olivového oleje a do něj vložíme najemno nakrájené stroužky česneku a n...
|
|
|
Nejlepší recept na Slávky na víně |
|
SLávky omyjeme a očistíme kartáčkem. Nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Ty slávky, které zůstanou otevřené vyhodíme. Na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli na trošce olivového oleje. Poté přidáme 8 na plátky nakrájených stroužků čes...
|
|
|
Recept na Krevety saganaki |
|
Očistěné a umyté krevety dáme do kastrolku s vodou a vaříme 5-6 minut. Krevety musí být potopené. Do hlubší pánve si dáme trochu oliv. oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme rajč. protlak, hořčici, kečup, sůl, pepř a kdo má rád ...
|
|
|
Recept na Sladkokyselé olihně ( kalamáry) a krevety |
|
Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně se...
|
|
|
Krevety na víně |
|
Krevety vyloupeme (postup je popsán v poznámce) a omyjeme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vhodíme krevety a rychle restujeme. Asi po 2 minutách podlejeme vínem a na nejvyšším stupni restujeme asi minutku. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rozpečenou bílou ...
|
|
|
Paella s kuřecím masem a krevetami - recept od maminky |
|
Na pánev nalijeme olivový olej a orestujeme na něm krevety, chorizo klobásu a papriky. Po orestování z pánve vyjmeme. Na pánev přidáme opět olej, přidáme kuřecí prsa, česnek nakrájený na kolečka a cibule nadrobno. Mícháme, dokud nám cibule nezesklovatí....
|
|
|
Nejlepší recept na Česnekové krevetky |
|
1) Necháme rozpustit máslo. Asi 30 sec. 2) Přidáme krevety a česnek a smažíme asi 5 minut, dokud krevety nezrůžoví. 3) Poté přidáme petrželku, šťávu a sůl. Zamícháme a přestaneme smažit....
|
|
|
Marinované krevety Gambas na pánvičce |
|
Krevety necháme v lednici pozvolna rozmrznout, opláchneme, osušíme, naložíme na 30-60min. do marinády a dáme do chladna. Občas lehce promícháme, aby se krevety rovnoměrně marinovaly. Marináda: olej smícháme s nasekanými bylinkami, chilli kořením, trochou lim...
|
|
|
Recept na Indonéská smažená rýže |
|
1. Kuřecí maso si nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi si rozpálíme olej a na něj vlijeme rozšlehaná vejce, osolíme a omeletu z obou stran opečeme. Vyjmeme a nakrájíme na proužky. Do pánve dolijeme trochu oleje, opečeme na něm kuřecí maso, osolíme a při...
|
|
|
Těstovinový salát s krevetami |
|
Uvařené těstoviny propláchneme studenou vodou, přidáme pár kapek olivového oleje, nakrájená cherry rajčátka, krevety a nať cibulky. Do jogurtu přidáme hořčici, sůl, pepř, zamícháme a přilijeme k těstovinám. Můžeme ještě dochutit několika kapkami citr...
|
|
|
Smažené kalamáry v těstíčku |
|
Kalamáry necháme rozmrazit, osušíme a vložíme do marinády z vína, oleje, citronu, soli a pepře. Necháme hodinu marinovat. Na těstíčko rozšleháme vajíčko s vínem a mlékem, vmícháme mouku a špetku soli. Těstíčko by mělo být poměrně husté, aby na kro...
|
|
|
Sépiové linguine s krevetami |
|
Těstoviny dáme vařit dle návodu do osolené vody. Mezitím si na troše olivového oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek společně s chilli papričkou (já použila sušené chilli kroužky). Pouze krátce, aby se nám česnek nespálil a nezhořkl. Poté přidáme kr...
|
|
|
Ostré plody moře se špagetami tří barev - recept od maminky |
|
Nejprve si několik minut povaříme rozmražené plody moře a scedíme. Do pánve dáme rozehřát tuk. Máslo a olivový olej v poměru 1:1. Na tuku necháme zpěnit cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Pak přidáme nadrcený česnek (rozmáčknu ho napřed dlaní pod plo...
|
|
|
Pestré rizoto ( Jambalaya) |
|
Na velké hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm za častého míchání na mírném plameni cibuli, papriku, celer a česnek. Když zelenina změkne, vmícháme mletou papriku, bobkový list, pepř, přidáme maso a uzeninu a opékáme asi 10 min. Potom přidáme r...
|
|
|
Nejlepší recept na Krevety po provensálsku |
|
V pánvi na 2 lžících másla osmahneme najemno nakrájenou cibuli a papriky pokrájené na tenké proužky. Poté přidáme řádně očištěné krevety, osolíme a okořeníme petrželkou, rozmarýnem, estragonem a tymiánem. Přidáme ostrý kečup a pokrm řádně prohře...
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 53 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|