|
Recepty -
Mořské plody pepřMořské plody - návody k vaření - online kuchařka
| Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (krevety a humrovití) a ostnokožce (sumýši a ježovky). Někdy se tento pojem používá v užším významu jen pro maso mořských živočichů s výjimkou ryb. V Evropě patří k nejběžněji konzumovaným "plodům moře" hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou oblíbeny zejména kalamáry, což je nejčastěji maso olihně obecné nebo sépie obecné, krájené na charakteristická kolečka. Má poměrně tuhou konzistejnci a jemnou chuť, hodí se hlavně na smažení nebo dušené směsi. Tuhé, ale chutné maso mají chobotnice, k využívaným druhům patří chobotnice pobřežní a menší chobotnice pižmová. Z mlžů jsou nejběžněi konzumovány ústřice jedlé (zasyrova, zejména jako předkrm) a slávky jedlé, používané hlavně k vaření a dušení. V přímořských oblastech se konzumují i další druhy mlžů, např. zaděnky, srdcovky, střenky, telínky, rozchlipky nebo hřebenatky. Korýši, k nimž patří krevety, garnáti, scampi, krabi, langusty a humři mají vesměs jemné, delikátní maso, které je poměrně drahé, proto se často napodobuje poměrně levnou, barvenou směsí rybího a krabího masa, známou jako surimi, lidově zvanou "krabí tyčinky". Mořští plži a ostnokožci jsou pojídáni ve větší míře pouze v přímořských oblastech, s výjimkou sumýšů ani nejsou nejsou předmětem komeršního lovu pro maso. Sumýši jsou oblíbeni v čínské a indonéské kuchyni, kde se z nich vaří polévky. Nejsou příliš chutní, ale tradiční čínská medicína jim připisuje léčivé vlastnosti. Někdy se k mořským plodům v širším slova smyslu počítají i kytovci, ploutvonožci a mořské želvy.
Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických zemí. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů. Pepř černý podporuje tělesné žádosti, proto měla středověká církev vůči němu výhrady a bylo ho zakázáno používat v klášterech. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 46 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Mořské plody na středomořský způsob |
|
Na olivovém oleji nejlépe ve wok pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mořské plody, nakrájenou cuketu, česnek, okořeníme zázvorem, bazalkou, pepřem, podlijeme a necháme 5 minut podusit. Potom vložíme nakrájenou papriku, rajčata, osolíme, při...
|
|
|
Smažené krevety v křupavém těstíčku |
|
Oloupeme krevety. Osolíme a opepříme je. Rozšleháme si jedno vajíčko, přidáme vodu a mléko, osolíme, a zasypeme moukou, aby vzniklo těstíčko o trochu hustší než na palačinky. Do sáčku si dáme mouku, kterou si podle chuti ochutíme buď červenou paprikou nebo...
|
|
|
Krevetové rizoto |
|
Propranou rýži uvaříme doměkka ve vodě s bojónem. Asi v polovině doby vaření rýže si v jiné větší nádobě na oleji orestujeme nakrájený česnek. Přidáme krevety a zarestujeme. Já měla krevety mražené, které jsem nechala od rána pozvolna rozmrazit. Ke kr...
|
|
|
Recept na Špagety frutti di mare |
|
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek, pórek, očištěné oloupané krevety, maso z mušlí a kroužky kalamár a vše společně orestujeme. Směs osolíme a opepříme a ...
|
|
|
Mořský koktejl na ciabattě |
|
Mražený mořský koktejl necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Po rozmrazení necháme okapat a slijeme všechnu tekutinu. Rozpálíme si menší pánev, do které následně nalijeme trošku olivového oleje a do něj vložíme najemno nakrájené stroužky česneku a n...
|
|
|
Nejlepší recept na Slávky na víně |
|
SLávky omyjeme a očistíme kartáčkem. Nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Ty slávky, které zůstanou otevřené vyhodíme. Na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli na trošce olivového oleje. Poté přidáme 8 na plátky nakrájených stroužků čes...
|
|
|
Recept na Krevety saganaki |
|
Očistěné a umyté krevety dáme do kastrolku s vodou a vaříme 5-6 minut. Krevety musí být potopené. Do hlubší pánve si dáme trochu oliv. oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme rajč. protlak, hořčici, kečup, sůl, pepř a kdo má rád ...
|
|
|
Krevety na víně |
|
Krevety vyloupeme (postup je popsán v poznámce) a omyjeme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vhodíme krevety a rychle restujeme. Asi po 2 minutách podlejeme vínem a na nejvyšším stupni restujeme asi minutku. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rozpečenou bílou ...
|
|
|
Paella s kuřecím masem a krevetami - recept od maminky |
|
Na pánev nalijeme olivový olej a orestujeme na něm krevety, chorizo klobásu a papriky. Po orestování z pánve vyjmeme. Na pánev přidáme opět olej, přidáme kuřecí prsa, česnek nakrájený na kolečka a cibule nadrobno. Mícháme, dokud nám cibule nezesklovatí....
|
|
|
Nejlepší recept na Krevetový koktejl |
|
Jogurt, majonézu a kečup promícháme. Krevety a mandarinky nakrájíme na stejně velké kousky. Přimícháme do směsi, opepříme a přidáme chilli(dle chuti). Sektovou misku vysteleme listy salátu a naplníme koktejlem....
|
|
|
Slávky vařené na páře (plody moře) - recept od maminky |
|
Do vetsiho hrnce dame cca 3cm vody, vlozime 2 bobkove listy a 3 kulicky noveho koreni, dame parak na knedliky a privedeme k varu. Ocistene slavky od morske travy a povrchovych necistot vlozime do hrnce a v pare varime cca 7-10 mminut, dokud se slavky neotevrou. Pote odlomime praz...
|
|
|
Kalamárový salát - recept od maminky |
|
1) Kalamáry si očistíme a nakrájíme na kolečka asi necelý centimetr silná. Toto množství dáme do vroucí vody (5 litrů, 1 a 1/3 lžíce soli) na 40-60 sekund. Nepřikrýváme pokličkou. Po uplynutí této doby slijeme vařící vodu a nalijeme do hrnce vodu studenou,...
|
|
|
Těstovinový salát s krevetami |
|
Uvařené těstoviny propláchneme studenou vodou, přidáme pár kapek olivového oleje, nakrájená cherry rajčátka, krevety a nať cibulky. Do jogurtu přidáme hořčici, sůl, pepř, zamícháme a přilijeme k těstovinám. Můžeme ještě dochutit několika kapkami citr...
|
|
|
Smažené kalamáry v těstíčku |
|
Kalamáry necháme rozmrazit, osušíme a vložíme do marinády z vína, oleje, citronu, soli a pepře. Necháme hodinu marinovat. Na těstíčko rozšleháme vajíčko s vínem a mlékem, vmícháme mouku a špetku soli. Těstíčko by mělo být poměrně husté, aby na kro...
|
|
|
Sépiové linguine s krevetami |
|
Těstoviny dáme vařit dle návodu do osolené vody. Mezitím si na troše olivového oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek společně s chilli papričkou (já použila sušené chilli kroužky). Pouze krátce, aby se nám česnek nespálil a nezhořkl. Poté přidáme kr...
|
|
|
Ostré plody moře se špagetami tří barev - recept od maminky |
|
Nejprve si několik minut povaříme rozmražené plody moře a scedíme. Do pánve dáme rozehřát tuk. Máslo a olivový olej v poměru 1:1. Na tuku necháme zpěnit cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Pak přidáme nadrcený česnek (rozmáčknu ho napřed dlaní pod plo...
|
|
|
Pestré rizoto ( Jambalaya) |
|
Na velké hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm za častého míchání na mírném plameni cibuli, papriku, celer a česnek. Když zelenina změkne, vmícháme mletou papriku, bobkový list, pepř, přidáme maso a uzeninu a opékáme asi 10 min. Potom přidáme r...
|
|
|
Risoto s mušlemi a houbami |
|
Čerstvé mořské plody propereme, přebereme lstury, aby nebyly špatné plody vevniř a byly poživatelné. Rajčata a papriky spaříme, odděláme slupky a nakrájíma na kostičky. Uděláme si na pánvi základ: olivový olej, orestujeme cibulku, přisypeme zeleninu, žam...
|
|
|
"Chobotňáci" přímo od moře - rychlí a vynikající |
|
Nejprve si dáme vařit přílohu - těstoviny podle chuti, my máme nejraději špagety. Očištěné kalamáry nebo chobotničky (nebo od obojího trochu) omyjeme, pokrájíme na menší kousky. Připravíme si i rajče - nakrájet na malé kostičky, i se slupkou. Na ole...
|
|
|
Špagety s krevetami a nivou |
|
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme krevety a krátce po obou stranách orestujeme. Zalijeme smetanou, přidáme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme. Necháme krátce probublat. Smícháme s uvařenými špagetami, podáváme posypané nivou....
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 46 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|