|
Recepty -
Mořské plody česnekMořské plody - návody k vaření - online kuchařka
| Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (krevety a humrovití) a ostnokožce (sumýši a ježovky). Někdy se tento pojem používá v užším významu jen pro maso mořských živočichů s výjimkou ryb. V Evropě patří k nejběžněji konzumovaným "plodům moře" hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou oblíbeny zejména kalamáry, což je nejčastěji maso olihně obecné nebo sépie obecné, krájené na charakteristická kolečka. Má poměrně tuhou konzistejnci a jemnou chuť, hodí se hlavně na smažení nebo dušené směsi. Tuhé, ale chutné maso mají chobotnice, k využívaným druhům patří chobotnice pobřežní a menší chobotnice pižmová. Z mlžů jsou nejběžněi konzumovány ústřice jedlé (zasyrova, zejména jako předkrm) a slávky jedlé, používané hlavně k vaření a dušení. V přímořských oblastech se konzumují i další druhy mlžů, např. zaděnky, srdcovky, střenky, telínky, rozchlipky nebo hřebenatky. Korýši, k nimž patří krevety, garnáti, scampi, krabi, langusty a humři mají vesměs jemné, delikátní maso, které je poměrně drahé, proto se často napodobuje poměrně levnou, barvenou směsí rybího a krabího masa, známou jako surimi, lidově zvanou "krabí tyčinky". Mořští plži a ostnokožci jsou pojídáni ve větší míře pouze v přímořských oblastech, s výjimkou sumýšů ani nejsou nejsou předmětem komeršního lovu pro maso. Sumýši jsou oblíbeni v čínské a indonéské kuchyni, kde se z nich vaří polévky. Nejsou příliš chutní, ale tradiční čínská medicína jim připisuje léčivé vlastnosti. Někdy se k mořským plodům v širším slova smyslu počítají i kytovci, ploutvonožci a mořské želvy.
Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny. Jak se dovídáme z Herodotových zpráv, byl i ve velkém pěstován i ve starém Egyptě. Česnek byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách, patriciové jím však opovrhovali a krmili laciným česnekem jako hlavní potravou své otroky. Česnek byl odedávna oblíbeným pokrmem Židů. Česnek je použitelný jako koření. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní, počínaje Francií a konče Čínou. Jeho použití je všestranné: čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, jinak do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám. Pro použití u nás je nejzdravější česnek český, který je typický vyšším množstvím silic, výraznější a příjemnější chutí. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 51 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Mořské plody na středomořský způsob |
|
Na olivovém oleji nejlépe ve wok pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mořské plody, nakrájenou cuketu, česnek, okořeníme zázvorem, bazalkou, pepřem, podlijeme a necháme 5 minut podusit. Potom vložíme nakrájenou papriku, rajčata, osolíme, při...
|
|
|
Pikantní mořské plody |
|
Na oleji si orestujeme česnek, přidáme curry pastu a na kostičky nakrájené papriky a chilli papričku. Mícháme cca 5 minut a vložíme mořské plody, rybí nebo sójovou omáčku, přiklopíme a dusíme dalších 5 minut. Poté zakápneme limetkovou šťávou, dochutíme...
|
|
|
Krevetové rizoto |
|
Propranou rýži uvaříme doměkka ve vodě s bojónem. Asi v polovině doby vaření rýže si v jiné větší nádobě na oleji orestujeme nakrájený česnek. Přidáme krevety a zarestujeme. Já měla krevety mražené, které jsem nechala od rána pozvolna rozmrazit. Ke kr...
|
|
|
Recept na Špagety frutti di mare |
|
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek, pórek, očištěné oloupané krevety, maso z mušlí a kroužky kalamár a vše společně orestujeme. Směs osolíme a opepříme a ...
|
|
|
Mořský koktejl na ciabattě |
|
Mražený mořský koktejl necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Po rozmrazení necháme okapat a slijeme všechnu tekutinu. Rozpálíme si menší pánev, do které následně nalijeme trošku olivového oleje a do něj vložíme najemno nakrájené stroužky česneku a n...
|
|
|
Nejlepší recept na Slávky na víně |
|
SLávky omyjeme a očistíme kartáčkem. Nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Ty slávky, které zůstanou otevřené vyhodíme. Na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli na trošce olivového oleje. Poté přidáme 8 na plátky nakrájených stroužků čes...
|
|
|
Recept na Krevety saganaki |
|
Očistěné a umyté krevety dáme do kastrolku s vodou a vaříme 5-6 minut. Krevety musí být potopené. Do hlubší pánve si dáme trochu oliv. oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme rajč. protlak, hořčici, kečup, sůl, pepř a kdo má rád ...
|
|
|
Recept na Sladkokyselé olihně ( kalamáry) a krevety |
|
Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně se...
|
|
|
Paella s kuřecím masem a krevetami - recept od maminky |
|
Na pánev nalijeme olivový olej a orestujeme na něm krevety, chorizo klobásu a papriky. Po orestování z pánve vyjmeme. Na pánev přidáme opět olej, přidáme kuřecí prsa, česnek nakrájený na kolečka a cibule nadrobno. Mícháme, dokud nám cibule nezesklovatí....
|
|
|
Krevety po sečuánsku |
|
Krevetkám ( rozmraženým a osušeným ) ufikneme ocásky, pokud seženeme čerstvé, tím lépe :-), solamyl rozmícháme s vodou, lehce osolíme, krevetky omatláme solamylovou omáčkou a necháme v chladu min. hodinu marinovat. Ve woku rozpálíme cca 3 lžíce rostlinného...
|
|
|
Nejlepší recept na Česnekové krevetky |
|
1) Necháme rozpustit máslo. Asi 30 sec. 2) Přidáme krevety a česnek a smažíme asi 5 minut, dokud krevety nezrůžoví. 3) Poté přidáme petrželku, šťávu a sůl. Zamícháme a přestaneme smažit....
|
|
|
Marinované krevety Gambas na pánvičce |
|
Krevety necháme v lednici pozvolna rozmrznout, opláchneme, osušíme, naložíme na 30-60min. do marinády a dáme do chladna. Občas lehce promícháme, aby se krevety rovnoměrně marinovaly. Marináda: olej smícháme s nasekanými bylinkami, chilli kořením, trochou lim...
|
|
|
Kalamárový salát - recept od maminky |
|
1) Kalamáry si očistíme a nakrájíme na kolečka asi necelý centimetr silná. Toto množství dáme do vroucí vody (5 litrů, 1 a 1/3 lžíce soli) na 40-60 sekund. Nepřikrýváme pokličkou. Po uplynutí této doby slijeme vařící vodu a nalijeme do hrnce vodu studenou,...
|
|
|
Recept na Krevety na česneku a másle |
|
Uvařit krevetky (cca 15min.) Vložíme krevetky do rozpáleného másla a nechat vsáknout Mezitím si nachystáme protlačený česnek a přidáme Můžete přidat i zeleninku :-) Podáváme nejlépe s teplým, křupavoučkým pečivem a sklenkou bílého vína...
|
|
|
Krevety po thajsku z dostupných surovin |
|
Krevety si vyloupeme ( zbytky si můžeme ponechat na vývar, který použijeme na polévku nebo podlévání). Marinádu si připravíme z rozdrceného česneku, nasekaných bylinek, šťávy z limetky, posekané chilli papričky nebo koření chilli, cukru a rybí omáčky. Kr...
|
|
|
Sépiové linguine s krevetami |
|
Těstoviny dáme vařit dle návodu do osolené vody. Mezitím si na troše olivového oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek společně s chilli papričkou (já použila sušené chilli kroužky). Pouze krátce, aby se nám česnek nespálil a nezhořkl. Poté přidáme kr...
|
|
|
Ostré plody moře se špagetami tří barev - recept od maminky |
|
Nejprve si několik minut povaříme rozmražené plody moře a scedíme. Do pánve dáme rozehřát tuk. Máslo a olivový olej v poměru 1:1. Na tuku necháme zpěnit cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Pak přidáme nadrcený česnek (rozmáčknu ho napřed dlaní pod plo...
|
|
|
Pestré rizoto ( Jambalaya) |
|
Na velké hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm za častého míchání na mírném plameni cibuli, papriku, celer a česnek. Když zelenina změkne, vmícháme mletou papriku, bobkový list, pepř, přidáme maso a uzeninu a opékáme asi 10 min. Potom přidáme r...
|
|
|
Risoto s mušlemi a houbami |
|
Čerstvé mořské plody propereme, přebereme lstury, aby nebyly špatné plody vevniř a byly poživatelné. Rajčata a papriky spaříme, odděláme slupky a nakrájíma na kostičky. Uděláme si na pánvi základ: olivový olej, orestujeme cibulku, přisypeme zeleninu, žam...
|
|
|
"Chobotňáci" přímo od moře - rychlí a vynikající |
|
Nejprve si dáme vařit přílohu - těstoviny podle chuti, my máme nejraději špagety. Očištěné kalamáry nebo chobotničky (nebo od obojího trochu) omyjeme, pokrájíme na menší kousky. Připravíme si i rajče - nakrájet na malé kostičky, i se slupkou. Na ole...
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 51 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|