|
Recept na Mazanec pro Irenku
Recept na Mazanec pro Irenku je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Mazanec pro Irenku budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
600g polohrubé mouky 150g másla nebo Hery 150g moučkového cukru 40g droždí 3 žloutky 250ml mléka 100g rozinek panák rumu půl lžičky soli strouhaná kůra z jednoho citronu mandlové lupínky nebo hoblinky na posypání vejce na potření.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Mazanec pro Irenku
Recept na Mazanec pro Irenku: Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme strouhanou citronovou kůru a cukr. Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru ( odebereme z původního množství ), zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka ( opět odebereme z původního množství ). Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo ( Heru ), žloutky, zalejeme mlékem, přidáme rum, ve kterém se macerovaly rozinky, vypracujeme TUHÉ těsto a necháme kynout. Během kynutí přidáme v rumu namočené rozinky. Těsto kyne asi hodinu. Poté ještě jednou propracujeme a znovu necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a zkaždého vypracujeme bochánek, dáme na plech s pečícím papírem. Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Středem bochánku nastřihneme křížek, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandličkama. Troubu si předehřejeme na 150st.- horkovzduch a zvolna pečeme 30-40 min. Kdo vlastní pekárnu, usnadní si práci ( jako já ) a těsto zadělá v pekárně... v mléku rozkvedláme žloutky, ohřejeme tuk, dáme do pekárny, přidáme prosátou moku s cukrem a citronovou kůrou, doprostřed rozdrobíme droždí, do rohu pekárny dáme sůl a po pípnutí ( program těsto ) přidáme rozinky. Necháme proběhnout celý program, potom těsto přemístíme na vál, propracujeme a dál postupujeme stejně, jak psáno výše. Pokud děláme v pečce, dáme cca 200ml mléka nebo přidáme trochu mouky. Těsto se nesmí lepit, musí být tuhé.. když do něho zaboříme prstík, musí pružit, ale ne lepit.
Poznámka k receptu na Mazanec pro Irenku: Receptů na mazance je tu dost, každý má ten svůj, nejlepší, osvědčený.. nechtěla jsem ten svůj přidávat, ale Irenka mě ukecela, prý nemám být lakomá :-))) Úplně stejný jsem tu nenašla, hledala jsem dlouho a pečlivě. Tak se na mě nezlobte, může za to Irísek :-) Zdroj: "Pečeme na svatby a slavnostní příležitosti".. upraveno
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Mazanec pro Irenku, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: rebeka (Naďa)
- Datum vložení: 04.06.2012
- Počet porcí: 2 malé bochánky nebo jeden velký
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: 600g polohrubé mouky 150g másla nebo Hery 150g moučkového cukru 40g droždí 3 žloutky 250ml mléka 100g rozinek panák rumu půl lžičky soli strouhaná kůra z jednoho citronu mandlové lupínky nebo hoblinky na posypání vejce na potření
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na mazanec pro irenku,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Mazanec pro Irenku - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Mazanec pro Irenku
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|