|
Recepty -
Luštěniny špekLuštěniny - návody k vaření - online kuchařka
| Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.[
Slanina nebo také špek je označení pro solené či uzené vepřové sádlo. Vyrábí se převážně z vepřového bůčku, kýty nebo hřbetu. Samotná slanina se vyrábí naložením do soli na několik týdnů a případně pozdějším vyuzením. Slanina se používá buď v syrovém stavu ve studené kuchyni, typicky chlebíčky, nebo se dále tepelně zpracovává jako hlavní součást jídla nebo jako doplněk. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů | |
Recept na Vuřtový guláš s fazolemi |
|
Na rozpáleném oleji opečeme slaninové proužky, cibuli nadrobno a mouku. Přidáme česnek nahrubo nasekaný, na kolečka nakrájenou česnekovou klobásu a na kostičky pikantní klobásu - lehce přismahneme, zasypeme paprikou, lehce osmahneme (ať paprika nezhořkne), zaka...
|
|
|
|
Ajveniny mexické fazole - recept od maminky |
|
Fazole namočíme přes noc do vody a pak je uvaříme do měkka. Nakrájíme na kostičky cibuli, špek, salám a dáme na olej. Restujeme do světle růžova, přidáme majoránku, pepř, sl. papriku, kečup a ještě chvíli restujeme. Z fazolí slijeme vodu (tak 5 cm pod fa...
|
|
|
Salát z cizrny podle Renaty |
|
Namočenou cizrnu přez noc jsem vařila asi 2 hodiny do měka. Po slití a vychladnutí jsem si kousek špeku na 1 porci nakrájela na proužky, polovinu jsem si dala do mikrovlnky seškvařit, druhou jsem nechala jak je a přihodila k cizrně. Přidala jsem nakrájenou cibulku...
|
|
|
Stařenčiny fazole |
|
Fazole uvaříme doměkka. Na sádle dobře opečeme uzeninu a špek, pokrájený na drobné kostičky. Přidáme fazole, osolíme, opepříme a smažíme společně dohněda. K rozpálené směsi přilijeme ocet a dvě minuty dusíme na prudké teplotě. Podáváme s chlebem....
|
|
|
Recept na Šoulet s uzeninou |
|
Hrách přes noc namočíme a poté uvaříme doměkka.Namočené kroupy také uvaříme . Na sádle dohněda orestujeme drobně nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou uzeninu a trochu česneku na plátky,Zbytek česneku prolisujeme. Vše smícháme dohromady, osolíme a ...
|
|
|
Nejlepší recept na Bobový hrnec s ačokčou ( s paprikou ) |
|
Bôb a fazuľu namočíme každé zvlášť a uvaríme. Nadrobno narezanú slaninu orestujeme a opražíme na nej na polkolieska narezanú cibuľu. Pridáme narezanú ačokču ( alebo papriku ), osolíme, okoreníme, pridáme papriku a pastu , zalejeme trochou vody a podusíme ...
|
|
|
Nejlepší recept na Rychlé fazole |
|
Na oleji orestujeme cibulku do skolvata,přidáme špekáčka nakrájené na kostičky,osmahneme, zalijeme fazolemi z plechovky,přiklopíme pokličkou a vše prohřejeme.Na závěr ochutíme vegou a majoránkou.Je to rychlé a dobré jídlo.Podáváme s chlebem....
|
|
|
| Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|