|
Recepty -
Luštěniny párkyLuštěniny - návody k vaření - online kuchařka
| Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.[
Párek je druh uzeniny, připravovaný z jemně mletého (deska s otvory 2 mm) vepřového, drůbežího, telecího nebo hovězího masa, dochuceného poměrně jemným kořeněním, solí, pepřem a regionálně specifickými směsmi. Tato směs, často (ale ne vždy) s přídavkem mouky, je narážena do střívka s průměrem obvykle 1 cm a přetáčeno na délku 10-20 centimetrů po dvojicích, které daly výrobku český název. Kratší druhy se označují jako minipárky nebo koktejlové párky. Moderní průmyslová výroba vyrábí párky v souvislém pletenci, čímž původní název ztratil své opodstatnění. Typické kořenění párku je (kromě pepře a soli) sladkou paprikou, muškátovým oříškem a novým kořením pro jemné párky, kmínem, pálivou paprikou a někdy i česnekem pro debrecínské párky nebo bílým pepřem, muškátovým květem a muškátovým oříškem pro frankfurtské párky. Kuchyňská úprava párků je možná ohříváním, opékáním nebo vzácněji nakládáním. Ohřívaný párek je šťavnatý, s napnutým střívkem, masově červené nebo zahnědlé barvy, na skusu soudržný, s nevýraznou mozaikou díla. Obalové střívko se obvykle neloupe, s výjimkou párků v celofánovém sloupávacím (strip) střívku. Opečený párek by neměl vykazovat stopy tvoření chlebové kůrky. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 4 receptů | Zobrazuji: 1-4 receptů | |
Recept na Fazole s párkem |
|
Na osmažené cibuli si osmažíme na kolečka nakrájený párek, přidáme nadrobno nakrájené rajče, mírně posypeme gulášovým kořením, zalijeme vodou, přidáme fazole, provaříme a nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody, dochutíme podle chuti...
|
|
|
Kaše z červené čočky s nádechem Indie |
|
Na lžíci oleje jsem osmahla cibulku, podlila vařící vodou a vsypala balíček červené čočky,přidala koření,majoránku a po 10minutách vaření jsem přidala nakrájený párek a šunku,nechala chvíli povařit a podávala....
|
|
|
Zapečené fazole s párkem |
|
Fazuľu vopred namočíme a uvaríme. Scedíme. Cibuľu a jablko jemne nastrúhame, zmiešame s kečupom, horčicou, worčestrom a olejom. Primiešame fazuľu. Párky narežeme na kolieska a opečieme. Do pekáča dáme opečené párky a zalejeme fazuľovou zmesou. V rúre...
|
|
|
Baskické fazole - recept od maminky |
|
Fazuľu vopred namočíme a uvaríme. Scedíme, ale vývar zachytíme. Slaninu narežeme na kocky, orestujeme a opražíme na nej narezanú cibuľu. Pridáme zeleninu a opažíme asi 5 minút. Pridáme narezané párky a krátko orestujeme. Na oleji opražíme múku, zalejeme ...
|
|
|
| Nalezeno: 4 receptů | Zobrazuji: 1-4 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|