|
Recepty -
Luštěniny ocetLuštěniny - návody k vaření - online kuchařka
| Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.[
Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová v koncentraci podle druhu octa od asi 4 do 18 % (nejčastější koncentrace je 8 %). Potravinářský ocet se vyrábí fermentací tekutin obsahujících etylalkohol, například vinný ocet z vína. Během fermentace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku etylalkohol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice. Pro své chuťové, konzervační, deodorační a čistící vlastnosti je často nazýván pokladem domácnosti. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 27 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Recept na Čočka na kyselo (bez mouky) |
|
Čočku propláchneme a uvaříme do měkka. Pozor! Vodu nesolíme, čočka pak pomalu měkne! Cibule si oloupeme. Jednu nasekáme na jemno, dvě na půlkolečka -ty odložíme zatím stranou. V hrnci nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme na jemno nakrájenou jedn...
|
|
|
Rychlé čočkofazole - recept od maminky |
|
Fazole a čočku dáme do vařící vody, ochucené bobkovým listem, tymiánem a koriandrem a povaříme 10 min.(pozn.)Scedíme a vývar uchováme. Na tuku zpěníme česnek, cibuli a osmahneme na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev. Přidáme tam čočku s fazolemi, podlej...
|
|
|
Hrášek na smetaně - recept od maminky |
|
Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou a necháme provařit, aby se utvořil hladký bešamel. Přidáme hrášek i s nálevem a stále mícháme, necháme dojít do bodu varu a nakonec přidáme smetanu, dochutíme podle potřeby solí a octem. Buřtíky...
|
|
|
Čočková omáčka |
|
Čočku přebereme a den předem namočíme do vody. Uzené maso uvaříme do měkka, ale nedáváme moc vody - budeme potřebovat vývar, můžeme trochu osolit, záleží na tom, jaké máme maso. Maso vyndáme a ve vývaru uvaříme čočku do měkka. Podle potřeby můžem...
|
|
|
Recept na Fazole v rajčatové omáčce |
|
Předem namočené fazole uvaříme. Uděláme z mouky a oleje jíšku, zalijeme vývarem, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, koření. Povaříme, ochutíme octem, cukrem dle chuti, jak kdo má rajskou omáčku rád. Na pánvičce opečeme na kostičky pokrájenou anglic...
|
|
|
Čočka na kyselo - recept od maminky |
|
Den předem namočíme čočku, kolik ji budeme potřebovat. Druhý den vaříme v té samé vodě, co byla čočka namočená do měkka. Rozpustíme sádlo a přidáme mouku, uděláme jíšku a tím zahustíme čočku. Dochutíme octem a kořením. Usmažíme volské oko. J...
|
|
|
Čočkový hrnec - recept od maminky |
|
Namočíme a uvaříme čočku dle návodu na obale v osolené vodě s tymiánem a bobkovým listem. Po uvaření vývar z čočky slijeme do nádoby a použijeme ho na dolévání při vaření - čočku dáme také zvlášť. Dáme olej do hrnce, přidáme mouku a opražíme na...
|
|
|
Hrachová kaše s cibulovými kroužky a uzeninou v bílém jogurtu |
|
Hrachová kaše: Hrách propláchneme a dáme vařit s masoxem. Až je hrách měkký, polovinu hrachu vytáhneme a rozmixujeme do hladka. Vrátíme zpět do hrnce a zahustíme Solamylem smíchaným s vodou do požadované hustoty. Přidáme 3 lžičky jogurtu a dochutíme octem,...
|
|
|
Čočka s oregánem |
|
Potřebné množství čočky propláchneme na cedníku a necháme přes noc namočit. Čočku i s vodou nalijeme do tlakového rnce, přidáme na plátky nakrájený bujón, na kostičky nakrájenou mrkev a celer a vaříme v tlakovém hrnci 15 minut. Vody nedávejte příliš, ...
|
|
|
Čočka jednoduše. |
|
Podle návodu propláchneme sáčky s čočkou a necháme namočené cca 35 minut, do vody ale přidáme veškeré koření. Po této době uvedeme do varu a pomalým varem vaříme asi 35 min.do měkka. Na pánvi rozpálíme olej, zpěníme cibuli a a opečeme na kolečka na...
|
|
|
Čočkové ragú |
|
Na oleji si zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, posekané 2 stroužky česneku a chvilku restujeme, aby klobása pustila šťávu. Poté přisypeme čočku ( může být předem namočená), na kostičky nakrájenou mrkev, přidáme bobkový list, raj...
|
|
|
Cizrnový salát ,,La Provence" |
|
Cizrnu dáme do cedníku a necháme odkapat. Připravíme si dresink z oleje, octa, hořčice, citronové štávy, malinko přisolíme pokud se vám bude zdát cizrna málo slaná ( každá cizrna je jinak osolená, já používam Bonduelle a ta není třeba solit vůbec) a podl...
|
|
|
Čočka - recept od maminky |
|
Čočku propláchneme a dáme ji vařit. Postupně přiléváme vodu, aby nabobtnala, ale vody nesmí být mnoho jen na okraj čočky. Mezitím si připravíme cibulový základ a ten zasypeme hladkou moukou. Do změklé čočky nalijeme tuto směs, promícháme a necháme chvilk...
|
|
|
Čočka na kyselo s čerstvým libečkem |
|
Čočku namočíme a dáme na mírném ohni vařit, k poloměkké čočce dáme najemno nasekaný libeček, prolisovaný česnek, a necháme vařit. Mezitím si na připravíme jíšku (sádlo+hladká mouka), jíšku přidáme k čočce, povaříme a dochutíme octem, solí a pep...
|
|
|
Hrachová kaše od Jitky |
|
Hrach jsem si namočila den dopředu a v té vodě dala vařit - tolik vody aby sahala kousek nad hrách. do čajového vajíčka jsem dala bobk.listy, pepř a nové koření a hodila k tomu. ještě kostku masoxu a majoránku, nechat vařit do změknutí. Pak jsem tam nechala p...
|
|
|
Nejlepší recept na Čočka na kyselo |
|
Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou, necháme ji máčet a v té samé vodě ji zvolna vaříme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, trochu osmahneme, přidáme k čočce a dovaříme do měkka. Osolíme a ochutíme octem podle chuti. ...
|
|
|
Kadlíkova čočka |
|
Do vývaru z uzené kotlety jsem nasypal ráno čočku. Odpoledne jsem ji v tomtéž uvařil. Během vaření jsem na pánvi na sádle opekl tři klobásky s medvědím česnekem /jinak párky, salámy a klobásy nemusím, ale tohle mě zaujalo, a bylo to od soukromníka/, násl...
|
|
|
Recept na Salát z čočky |
|
Ke zbylé uvařené čočce přidáme nakrájené okurky, na kolečka nekrájenou cibuli, na kostičky nakrájený salám, trochu pepře a trochu oleje. Ochutíme octem a podle chuti osolíme....
|
|
|
Recept na Čočka nakyselo |
|
Čočku propláchneme a namočíme. Až nabobtná, tak ji uvaříme doměkka.Pak čočku scedíme přes sítko, ale scezenou vodu nevyléváme. Budeme ji ještě potřebovat. Na tuku osmažíme dozlatova cibuli, nakrájenou na drobné kostičky. Zaprášíme moukou a zalijeme sc...
|
|
|
Nejlepší recept na Čočka s kuřecím masem |
|
Čočku den dopředu namočíme, poté uvaříme. Na drobno nakrájíme cibuli, kterou přidáme na rozehřátý olej na pánvi. Přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, opečeme. Kuřecí prsa můžeme naložit před přípravou do sojové omačky. Na osmahlé kuřec...
|
|
|
| Nalezeno: 27 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|