|
Recepty -
Luštěniny citronLuštěniny - návody k vaření - online kuchařka
| Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.[
Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka. Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů | |
Pražená cizrna na různé způsoby |
|
1) Troubu si předehřejeme na 220°C. Na plech dáme pečící papír. 2) Cizrnu smícháme s ingrediencemi a dáme na plech a vložíme do trouby. 3) Pečeme 20-25 minut do křupava, v půlce pečení cizrnu promícháme. 4) Můžeme skladovat až 2 týdny v uzavřené nádo...
|
|
|
Mzaddara (cocka s bulgurem) s arabskym salatem |
|
Na olivovem oleji osmazime nadrobno nakrajenou cibuli. Smazime dlouho, cibule musi byt hneda, lehce spalena. Pote pridame oplachnutou cocku, vegetu, pepr, sul, vodu (asi 0,8 l), promichame a pod poklickou varime asi 40 minut. Bulgur zalijeme cca 200 ml studene vody, zamichame a n...
|
|
|
Fazolky na smetaně s kuřecím masem - recept od maminky |
|
Kuřecí maso nakrájímě na kousky a cibuli na jemno. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme kuřecí maso. Dusíme do poloměkka. Potom přidáme nakrájené fazolky a zalijeme vodou, přisypeme vegetu a ochutíme citr. šťávou. Dusíme do měkka. Když je maso a fazolky m...
|
|
|
Nejlepší recept na Cizrna na paprice |
|
Nejdříve si připravíme všechny ingredience - cibulku nakrájíme nadrobno, zeleninovou kostku vložíme do 500ml teplé vody, cizrnu rozdělíme na 2 části - 1.polovinu ponecháme v celku, 2.polovinu rozmixujeme, pórek nakrájíme na proužky. Cibulku osmažíme, po zm...
|
|
|
Fazolový salát teplý |
|
Fazole z konzervy propláchneme v cedníku a necháme okapat. V pánvi na rozehřátém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a rozmarýn a nakonec na chviličku koření čubrica. Přidáme fazole, rajský protlak, citronovou šťávu , vš...
|
|
|
Čočka jednoduše. |
|
Podle návodu propláchneme sáčky s čočkou a necháme namočené cca 35 minut, do vody ale přidáme veškeré koření. Po této době uvedeme do varu a pomalým varem vaříme asi 35 min.do měkka. Na pánvi rozpálíme olej, zpěníme cibuli a a opečeme na kolečka na...
|
|
|
Kořeněná čočka |
|
Cibuli s česnekem a paprikou očistíme, vhodíme do mixéru a rozmixujeme na hrubo. Přendáme do hrnce i s tekutinou, kterou paprika s cibulí a česnekem pustí. Jakmile začne směs vonět, přisypeme všechno koření a cukr, promícháme a zasypeme scezenou čočkou, na ko...
|
|
|
Nejlepší recept na Cizrnovo - cuketové placičky |
|
Cizrnu namočíme přez noc, pak slijeme a v nové vodě vaříme 15 - 20 min. Scedíme, necháme vychladnout, osušit a rozmixujeme. Přidáme nastrouhanou cuketu, kopr, citronovou kůru a šťávu, mléko, vejce, drobně nakrájenou cibuli a mouku s práškem do pečiva. Vš...
|
|
|
Salát z červené čočky a jablek |
|
Čočku uvaříme dle návodu. Necháme vystydnout. Mezitím nakrájíme jablka na malé kostičky, pokapeme citronem (aby jablka nezhnědla) a přidáme trochu cukru (podle kyselosti jablek). Cibulku nakrájíme na jemno. Přidáme k jablkům, přimícháme vychladlou čočku, h...
|
|
|
Cizrnový salát ,,La Provence" |
|
Cizrnu dáme do cedníku a necháme odkapat. Připravíme si dresink z oleje, octa, hořčice, citronové štávy, malinko přisolíme pokud se vám bude zdát cizrna málo slaná ( každá cizrna je jinak osolená, já používam Bonduelle a ta není třeba solit vůbec) a podl...
|
|
|
Recept na Sójové maso se zeleninou |
|
Sojové maso, rýži a houby zvlášť uvaříme podle návodu. Na pánvi zpěníme cibulku, přidáme červenou papriku, rajčata, porek a krátce podusíme. Podléváme vodou a dusíme do změknutí. Přidáme uvařené sójové maso, rýži, pokrájené houby, rajčatový p...
|
|
|
Recept na Hummus |
|
Cizrnu scedíme smícháme se sezamovou pastou, římským kmínem, citronovou šťávou a olejem a rozmixujeme na hladkou hmotu. Posolíme a podle potřeby rozředíme studenou vodou. Nakonec posypeme sladkou paprikou. Podáváme s opečeným pita případně libanonským chlebe...
|
|
|
Čočka s hruškami a uzeným masem |
|
Čočku přes noc namočíme, druhý den vodu slijeme, přidáme asi 1/2 litru nové vody a dáme vařit. K poloměkké čočce přidáme nakrájený pórek, nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou hrušku a kostičky uzeného masa. Chvíli povaříme, dochutíme solí a pod p...
|
|
| |
| Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů |
|
|
|