|
Recepty -
Jiné maso krůtíJiné maso - návody k vaření - online kuchařka
| Maso znamená v užším slova smyslu kosterní svalovinu zvířat (a s ní související tkáně), v širším a méně běžném slova smyslu se jedná o veškeré poživatelné části těl živočichů, jež jsou určeny pro lidskou výživu. Orientační složení masa: voda zhruba 70 % (tepelnou úpravou se až 30% ztratí); bílkoviny 15 - 20 %; tuky (vnitrobuněčné) 1 - 5 % (vepřové maso libové 20%, ale jinak až 40%); dusíkaté látky nebílkovinné 2 %; bezdusíkaté (extraktivní) látky (např. sacharidy) 1 % (hovězí maso i 5%); anorganické látky 1 %. Podle zpracování rozeznáváme tyto druhy: drobné masné výrobky, měkké salámy, trvanlivé masné výrobky, speciální masné výrobky, vařené masné výrobky, pečené masné výrobky, uzená masa, fermentované salámy. Maso je zřejmě nejkontroverznější potravinou vůbec. Na vhodnost masa pro lidskou výživu není jednoznačný názor. Existuje mnoho lidí, které nejedí buď veškeré maso, nebo pouze některý druh ať už z etického přesvědčení, náboženského vyznání, zdravotního nebo dalších důvodů.
Krůta domácí je po pštrosech největší domestikovaný pták, a zároveň jedno z mála zvířat, domestikovaných na americkém kontinentě (spolu s lamou, alpakou a morčetem). Krůta domácí je potomkem krocana divokého a chová se především pro maso. Krůta domácí je chována zvláště pro maso, které má vysoký podíl bílkovin ve svalovině a naopak méně tuku. Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření. Maso z krůtích prsíček má pouze 0,7% tuku a 24 % bílkovin, v jiných částech těla (např. hřbet, stehna) je tuku poněkud více. Nejtučnější částí krůty je tzv. biskup. Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso - v každé části těla je jinak zbarvené a liší se i strukturou a obsahem tuku. Krůtí maso je tradičně oblíbeno hlavně v USA, Velké Británii a Mexiku, stoupá však i jeho obliba v jiných zemích. V USA je pečená krůta, často nadívaná, tradičním svátečním pokrmem na Den díkůvzdání, zatímco ve Velké Británii se již od 16. stol. podává na Vánoce, často s nádivkou z jedlých kaštanů. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 18 receptů | Zobrazuji: 1-18 receptů | |
Nejlepší recept na Krůtí na bazalce |
|
Krůtí plátky osolíme, opepříme a posypeme paprikou a 1 lžičkou bazalky . Na oleji do kterého přidáme asi centimetrový plátek másla, zpěníme cibulku a pokrájené pórkové listy. Maso na základu opečeme zprudka z obou stran . Poté plátky podlijeme vodou, přik...
|
|
|
|
Krůtí závitky plněné kyselým zelím - recept od maminky |
|
Plátky jemně naklepeme po trochách osolíme,popepříme a povegetujeme.Osmáhneme cibuli na 4 plátky půlku větší,přidáme anglickou a kabanos vše přiměřeně,jen trochu popečeme,vypnem hořák a přidáme zelí necháme zchladnout a naklademe na plátky a připlácne...
|
|
|
Krůtí ragů v pivní šťávě - recept od maminky |
|
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Přidáme kousky z krůtího masa, rychle opečeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Zamícháme a zprudka na stálého míchání restujeme ještě asi 2 minuty. Pak přilijeme 3 dl piva a 3 dl vody nebo vý...
|
|
|
Nejlepší recept na Krůtí po maďarsku |
|
Maso nakrájíme na větší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na tuku Hera, (případně másle). Necháme chvíli orestovat dozlatova a přidáme osolené maso s dvěma lžičkami červené papriky. Zprudka maso osmahneme, přidáme 3 stroužky rozetřeného ...
|
|
|
|
Krůtí ranečky se zelím |
|
Plátky jemně naklepeme trošku osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kostičky stejně tak jako slaninu a na pánvi opečeme. Po chvíli přidáme zelí, ochutíme podle zvyku (sůl, cukr ) a hned odstavíme. Směs naklademe do půlky rozklepaných plátků a rukou ...
|
|
|
Čertovská králičí pochoutka - recept od maminky |
|
Nejdříve si předchystáme: - maso, brambory a klobásku si nakrájíme a maso posolíme. Na pánvi na sádle osmahneme nakrájenou slaninu, přidáme na kolečka pokrájený pórek a feferonky. Chvíli dusíme, přidáme mletou papriku a hned podlijeme sklenkou vody. A...
|
|
|
Recept na Krůtí játra s česnekem a slaninkou |
|
Játra na misce smícháme s paprikou a pepřem. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a opečeme, pak přidáme sádlo rychle osmahneme i játra. Zasypeme moukou a po minutě po troškách přidáváme vývar. Dusíme do změknutí jater asi 30 minut, podléváme podle potřeby...
|
|
|
Krůtí maso na žampionech |
|
Maso omyjeme, osolíme a dáme do pekáče. Posypeme kořením na krůtu. Přidáme krájené žampiony, tymián a šalvěj. Dáme péct cca tři hodiny na 150 stupňů. Na závěr dáme na 200 stupňů a pečeme dalších 20 minut. Můžete podávat s těstovinami....
|
|
|
Pekáč pěti mas |
|
Stehýnka na třech místech nařízneme, ostatní maso nakrájíme na střední kousky. Cibuli překrojíme napůl a na čtvrt a rozebereme po jednotlivých slupkách. Ostatní zeleninu nakrájíme na špalíky a větší kousky. Kousky masa a zeleniny naskládáme do vět...
|
|
|
Recept na Námořnické kotlety |
|
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek a okurky a podlijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa (10 - 15 minut). Pak přidáme rajský protlak, žampiony, worchestrovou omáčku, zahust...
|
|
|
Roládky |
|
suroviny smícháme dohromady. 1.roláda je spíš na sladko a druhá na slano. Zabalíme je do alobalu (lepší jsou dvě vrstvy). zabalené roládky vložíme do pekáče a podlijeme vodou. Pečeme v trobě asi 20-25 minut. Roládky necháme vychladnout a krájíme na tenké pl...
|
|
|
Osso buco s parmezánovým baby špenátom |
|
Plátky teľacieho (morčacieho) mäsa osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme na slnečnicovom oleji vo veíkej panvici. Vyberieme na taniere a obalíme v hladkej múke. Do panvice pridáme k oleju maslo, na ktorom speníme nahrubo nakrájanú cibuľu. Pridáme kolieska ...
|
|
|
SUPER pečeně |
|
Veškeré maso umyjeme, osušíme, a prosolíme. Uložíme na pekáč a pokmínujeme. Na maso poklademe jarní cibulku, nakrájené rajče a papriku. Dále poklademe nakrájenou slaninou a pohážeme oloupanými stroužky česneku. Přidáme máslo a sádlo a nakonec podlejeme vo...
|
|
|
Plátky pod cibulí - recept od maminky |
|
Do zapékací mísy položíme vedle sebe plátky masa, které jsme potřeli olejem a ochutili předepsaným kořením, nebo můžeme použít libovolnou kořenící směs. Na plátky masa nakrouháme na půlkolečka 2 velké cibule, zakápneme sojovou omáčkou a dáme několik ...
|
|
|
Krutí maso na česneku |
|
Vykostěné stehno upravíme na menší kousky (porce). Na oleji nebo rozpuštěné lžíci sádla orestujeme cibuli a plátky česneku ze 4 stroužků. Ostatní česnek utřeme se solí. Maso ochutíme kořením, potřeme zbylým česnekem, a dáme do kastrolu zprudka ze všec...
|
|
|
Co dům dal |
|
Pečeně jsou udělány společně, klasicky, v pekáči, v troubě, na česneku s cibulí. Výpečky na pánvi, stejně jako se škvaří sádlo. Z lednice vyndáme tyto "zbytky". Krůtí nohu obereme z kostí a nakrájíme (trochu jsem se potrápil se šlachama, kterých je pr...
|
|
|
| Nalezeno: 18 receptů | Zobrazuji: 1-18 receptů |
|
|
|