|
Recepty -
Hovězí maso žampionyHovězí maso - návody k vaření - online kuchařka
| Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek).Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí.[7] Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7–6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne.
Žampión polní (Agaricus campestris) je stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovité. Jako většinu ostatních hub i žampion polní odlišujeme od ostatních podle plodnic. Ta se skládá ze třeně a klobouku, který má zespodu lupeny. Žampiony mají ještě navíc blanitý prstenec, který v mládí kryje vyvíjející se lupeny. Plodnice je tedy v mládí bílá s kulovým kloboukem zakrytým zespoda taktéž bílým závojem. S růstem houby se závoj trhá a zůstává již pak v podobě pomačkaného prstence bílé či jemně nažloutlé barvy, který snadno odpadá. Klobouk se postupně zvětšuje k obvodu, roste tedy jeho průměr a klesá výška. Žampion polní je jedlá chutná houba využívaná široce v gastronomii. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 16 receptů | Zobrazuji: 1-16 receptů | |
Ruský biftek - recept od maminky |
|
Hovězí maso očistíme od tuku a blan, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a semeleme. Přidáme hrst sekané petrželky, zamícháme a vytvoříme 4 kulaté bifteky. Postup můžete použít stejný jako na sekaný biftek dle odkazu v poznámkach. kapii a cibu...
|
|
|
Hodslavská řezanka |
|
Na céčka nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném sádle, přidáme masox, který rozpustíme, poté přidáme na nudličky nakrájené maso, zarestujeme a až pustí šťávu přidáme rajský protlak, opepříme a pod pokličkou za občasného podlévání ho...
|
|
|
Recept na Lahůdkové hovězí s bramboráčky |
|
Na oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlkolečka, poté přidáme hovězí maso nakrájené na menší kostky a necháme zatáhnout. Přidáme mletou sladkou papriku, lehce promícháme, aby nám nezhořkla a podlijeme vodou a dusíme. Když je maso poloměkké, ...
|
|
|
Vemínko s vinným sosem |
|
Vemeno omyju pod proudem studené vody. Očistím od blan a loje. Strčím do kastrolu se studenou vodou a nechám ležet v ledničce do druhého dne. Ještě jednou to prohlídnu, dočistím, znovu opláchnu. Nechám zavařit osolenou vodu s pepřem, novým kořením a vavřín...
|
|
|
Rizoto s hovězím masem |
|
Maso nakrájíme na jemné nudličky osolíme a opepříme, přidáme lžíci oleje, lžíci solamylu a dobře promícháme. Na pánev dáme zbytek oleje rozehřejeme, přidáme cibuli a orestujeme do zlatova. Pak přidáme maso a žampiony a znovu opečeme. Nakonec dáme protl...
|
|
|
Hovězí steak (Parní hrnec) - recept od maminky |
|
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme kořením na steaky. Vložíme na spodní patro hrnce a paříme. Pokud máme pravou svíčkovou, stačí 40 minut, pokud falešnou, tak 50 minut. Na posledních 10 minut přidáme druhé patro se žampiony a fazolkami. Brambory ve sl...
|
|
|
Hovězí Rošťáci |
|
Roštěnky (4ks)po bocích nařízneme,posolíme a opepříme.Vložíme na pánvičku s trochou sádla a zprudka orestujeme. Dáme stranou. Ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme trochu nakrájených žampionů a dvě nakrájené okurky. Až je cibulka osmahnutá doz...
|
|
|
Recept na Hovězí roládky s houbami, rozmarýnem a vínem |
|
Plátky masa si naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Vejce si rozšleháme se špetkou soli a na omaštěné pánvi si uděláme dvě omelety, o velikosti naklepaných plátků. Houby si nakrájíme na jemno a zlehka je se špetkou soli orestujeme na kousku ...
|
|
|
|
Provensálské hovězí s těstovinami |
|
Roštěnou nakrájíme na velmi slabé plátky a ty následně na proužky. Maso osolíme, opepříme, zasypeme provensálským kořením, zakápneme olejem a necháme několik hodin nakřehnout. Poté maso zprudka orestujeme na oleji, ve kterém bylo naloženo. Přisypeme prou...
|
|
|
Hovězí na černém pivě s houbami - recept od maminky |
|
Na sádle zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, na ní necháme zatáhnout plátky osoleného a opepřeného hovězího. Přidáme houby, koření, zalijeme černým pivem a dusíme v tlakáči asi 45 minut. Podáváme s rýží nebo knedlíkem....
|
|
|
Recept na Hovězí líčka na majoránce s česnekem a žampiony |
|
Hovězí líčka upravíme, odstraníme blanky a nakrájíme na menší kousky, které posypeme černým pepřem, vložíme do misky, k masu přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a jalovce a nakonec maso potřeme olejem. Dáme do lednice uležet do druhého dne. Po...
|
|
|
Svíčkové řezy s žampióny a glazovanou karotkou |
|
Cca 3cm plátky svíčkové opepříme a potřeme slunečnicovým olejem. Necháme minimálně 8 hod. uležet. Pak obalíme uzenou slaninou a fixujeme potravinářským motouzem(viz foto). Plátky anglické orestujeme na pánvi dokřupava, vyjmeme, přidáme nakrájenou cibuli, ...
|
|
|
Nejlepší recept na Hovězí kapsa v zeleninové omáčce |
|
Rohlík nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem. Do kastůlku dáme orestovat nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony, osmahneme, podlijeme lžící vody,5minut podusiíme a necháme vychladnout. Řapíky a mrkev nakrájíme...
|
|
|
Telecí dušené se žampiony na pivu nebo víně |
|
Telecí maso nakrájíme na kostky, osolíme a po menších částech postupně opékáme do hněda na pánvi s rozehřátým olejem. Opečené maso přendaváme do pekáčku. Pokud je potřeba, přidáme pár kapek oleje, slaninu, nakrájený pórek a na poloviny nebo čtvrtky ...
|
|
|
Nejlepší recept na Provensálské hovězí plátky |
|
Hovězí plátky si jen zlehka naklepeme (neklepeme je do tenka), osolíme je, opepříme a posypeme provensálským kořením. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno. V kastrolu si rozehřejeme olej a plátky masa na něm zlehka opečeme. Maso se má jen zatáhnou (zešedno...
|
|
|
| Nalezeno: 16 receptů | Zobrazuji: 1-16 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|