|
Recepty -
Hovězí maso vývarHovězí maso - návody k vaření - online kuchařka
| Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek).Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí.[7] Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7–6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne.
Vývar (též bujón) je kuchyňská surovina připravená vyvařením masa (kostí) či zeleniny, často obojího, používaná např. při vaření polévek a omáček. Těmito názvy se také označují polévky, ve kterých vývar tvoří hlavní surovinu. Dobrý vývar hospodyňky považovaly a i dnes mnohdy považují za vrchol kuchařského umění. Vývar byl též považován všeobecně jako posilující nebo i léčivý prostředek, maminkám, kterým se narodilo dítě, se nosil silný slepičí vývar s masem, aby brzy zesílily. Vývar byl a dodnes je užíván jako jeden z prostředků na zmírnění kocoviny (tzv. vyprošťovací polévka). Kvalitní masový vývar se vaří i několik hodin, zelenina se přidává později. Po vyvaření se suroviny vyjmou a vývar přecedí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 221 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 11 |
Recept na Vídeňská roštěná s rýží |
|
Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme si okraje, aby se nám při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpě...
|
|
|
Recept na Konfitovaná hovězí líčka |
|
Líčka nakrájejte na čtvrtiny, vzniknou tak čtverce cca 4x4 cm. Osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a na lžíci rozpáleného sádla zprudka ze všech stran orestujte. Opečené maso odložte do vyššího rendlíku. Poté k masu slijte výpek z pánve, přidejte zb...
|
|
|
Recept na Hovězí líčka |
|
Hovězí líčka si pečlivě očistíme, to je základ všeho vaření. Poté vložíme maso na rozpálený olej-tím nešetříme, do dost velkého hrnce, aby se tam všechno vešlo, jelikož ho musíme prudce péct, abychom vypekli tučnější kousky z masa. Nesmí se nám za...
|
|
|
Nejlepší recept na Hovězí loupaná plec na víně po italsku |
|
Maso vcelku nasolíme a vložíme do větší mísy. Přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou na středně velké kusy, cibuli velmi hrubě nasekanou, celou skořici, hřebíček, celý pepř, rozmarýn a neoloupaný česnek. Zalijeme červeným vínem tak, aby vše bylo ponoř...
|
|
|
|
Recept na Znojemská pečeně podle Kluků v akci |
|
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a protkneme polovinou uvedeného množství slaniny. Osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran osmažíme dohněda. Maso odložíme stranou a ve výpeku osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli dohněda. Přidáme ...
|
|
|
Nejlepší recept na Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího |
|
Maso prošpikujeme hranolky slaniny. Otvory předtím vytřeme utřeným česnekem s majoránkou. Maso osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Špek nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ho v kastrolu, který lze vložit do trouby. Přidáme maso a ze všech stran ho zpru...
|
|
|
Noční guláš z hovězích líček - recept od maminky |
|
Cibuli nasekej na půl kolečka, dej na rozehřáté sádlo a restuj na středním stupni až zhnědne, ale nezčerná. Přidej protlak a řádně restuj, jinak bude vše kyselé. Přidej kmín, nasekaný česnek a na to nakrájená líčka na větší kusy. Osol, opepři a dej ...
|
|
|
Recept na Pomalu pečená hovězí kližka |
|
Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme najemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oregánem. Naložené m...
|
|
|
Hovězí po cikánsku - recept od maminky |
|
Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, slaninu na malé kostičky, cibuli a bílé papriky na drobno. Rajčata zalijeme vařící vodou, necháme spařit, oloupeme, vydlabeme zrníčka a nakrájíme na malé kousky. Na troše oleje (opravdu jen trošku, slanina ještě ...
|
|
|
Brasírovaná hovězí žebra - recept od maminky |
|
Smícháme suroviny na marinádu a naložíme do ní maso. Vložíme do litinového kastrolu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce marinovat 1-2 dny. Maso vyjmeme, stěrkou z něj setřeme marinádu (ponecháme ji v kastrolu) a opečeme na pánvi s olejem ze ...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Dalmatská pašticada |
|
Maso v celku se prošpikuje slaninou, celým česnekem a pár hřebíčky, zalije se trochou vinného octa a dá se do druhého dne odležet. Druhý den maso vyndáme, otřeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dáme dusit spolu s drobně nakrájeným celerem ...
|
|
|
Hovězí kližka na kořenové zelenině |
|
Cibuli oloupeme - pokrájenou zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme hovězí maso pokrájené na kostky, osolíme, opepříme, poprášíme červenou paprikou a necháme dusit. Mezi tím si očistíme kořenovou zeleninu, popřípadě houby - pokud použijeme čerstvé či m...
|
|
|
Roštěnky naší rodinky |
|
Všechno koření na směs smícháme. Maso naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme a potřeme směsí koření. Při nanášení koření si můžeme pomoct trochou oleje. Plátky masa necháme odležet. Mezitím nakrájíme cibuli a utřeme česnek se solí. V kastrolu...
|
|
|
Guláš SPECIÁL |
|
Maso nakrájíme na kostky, dáme do větší mísy s celerem a šesti utřenými stroužky česneku. Přidáme hořčici, kečup, maggi, worchesterovou a sojovou omáčku, kari, pálivou papriku, drcený kmín a rum. Vše důkladně promícháme a dáme na 24 hodin do lednice. D...
|
|
|
Nejlepší recept na Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou |
|
Porce masa osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V kastrole rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opečeme z obou stran dohněda. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Poté přilijeme asi deci vína a necháme ho odpařit. Zalijeme v...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Djuveč (džuveč) |
|
Na sádle zpěníme hrubě nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, osmažíme, přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, vmícháme sůl, koření a podlijeme trochou vývaru. Dusíme půl hodiny a přidáme rýži a brambory nakrájené na kostky. Dusíme do m...
|
|
|
Hovězí guláš v troubě se zeleninou. |
|
Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nasekáme na kousky. Do pekáče dáme maso, cibuli, česnek, hořčici a veškeré koření a důkladně promícháme. Zalijeme vývarem, pokud nemáme, rozdrobíme na povrch bujon a zalijeme vodou ...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 11 | Nalezeno: 221 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|