|
Recepty -
Hovězí maso pepřHovězí maso - návody k vaření - online kuchařka
| Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek).Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí.[7] Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7–6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne.
Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických zemí. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů. Pepř černý podporuje tělesné žádosti, proto měla středověká církev vůči němu výhrady a bylo ho zakázáno používat v klášterech. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 609 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 30 |
Rostbeef - recept od maminky |
|
Celý kus roštěné osolíme, opepříme, potřeme kečupem, hořčicí, zakápneme olejem, zabalíme do folie a necháme v chladu do druhého dne. Další den maso vyjmeme z lednice a necháme při pokojové teplotě stát alespoň 3 hodiny. Vložíme do rozpálené trouby na...
|
|
|
Guláš Samuraj - recept od maminky |
|
Půl kg pěkného hovězího masa na nudličky na trošce oleje orestovat až se maso zatáhne, přidat utřený česnek, sůl, pepř, mletou papriku, 3 feferonky ( nebo kdo jak snese) , worcestr a dusíme doměkka, až je maso měkké, přidáme kečup, necháme provařit a je ...
|
|
|
Recept na Vídeňská roštěná s rýží |
|
Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme si okraje, aby se nám při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpě...
|
|
|
Ruský biftek - recept od maminky |
|
Hovězí maso očistíme od tuku a blan, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a semeleme. Přidáme hrst sekané petrželky, zamícháme a vytvoříme 4 kulaté bifteky. Postup můžete použít stejný jako na sekaný biftek dle odkazu v poznámkach. kapii a cibu...
|
|
|
Hodslavská řezanka |
|
Na céčka nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném sádle, přidáme masox, který rozpustíme, poté přidáme na nudličky nakrájené maso, zarestujeme a až pustí šťávu přidáme rajský protlak, opepříme a pod pokličkou za občasného podlévání ho...
|
|
|
Hovězí plec pečená |
|
Hovězí maso prošpikujeme, obalíme v provensálském koření, posolíme a opepříme. Vymažeme pekáček sádlem, na dno dáme nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek a vložíme hovězí maso. Pečeme za občasného podlévání a obracení masa pod pokličkou asi 1,5 ho...
|
|
|
Recept na Konfitovaná hovězí líčka |
|
Líčka nakrájejte na čtvrtiny, vzniknou tak čtverce cca 4x4 cm. Osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a na lžíci rozpáleného sádla zprudka ze všech stran orestujte. Opečené maso odložte do vyššího rendlíku. Poté k masu slijte výpek z pánve, přidejte zb...
|
|
|
Falešná roštěná |
|
Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli s na kostičky nakrájenou slaninou. Hovězí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promícháme se 2 lžícemi hořčice a přidáme do hrnce, lehce osmahneme, přidáme žampiony i s nálevem, podlijeme vodou a necháme...
|
|
|
Nejlepší recept na Hovězí loupaná plec na víně po italsku |
|
Maso vcelku nasolíme a vložíme do větší mísy. Přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou na středně velké kusy, cibuli velmi hrubě nasekanou, celou skořici, hřebíček, celý pepř, rozmarýn a neoloupaný česnek. Zalijeme červeným vínem tak, aby vše bylo ponoř...
|
|
|
Hovězí líčka dušená ve vlastní šťávě |
|
Hovězí líčka opečeme zprudka na pánvičce v oleji, tak aby se maso zatáhlo. Takto orestovaná líčka přendáme do hrnce, kam přidáme celou cibuli, mrkve nakrájené na větší špalíky a koření (3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření). Po...
|
|
|
|
Hovězí na divoko |
|
Maso odblaníme, prošpíkujeme uzenou slaninou, okořeníme, potřeme olejem a necháme koření 24 hodin (minimálně přes noc) působit v ledničce. Na rozškvařené slanině s olejem (50 na 50) necháme maso zatáhnout(orestujeme), osolíme, přidáme cibuli nakrájenou ...
|
|
|
Recept na Znojemská pečeně podle Kluků v akci |
|
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a protkneme polovinou uvedeného množství slaniny. Osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran osmažíme dohněda. Maso odložíme stranou a ve výpeku osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli dohněda. Přidáme ...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Hovězí kližka na zelenině |
|
Papriky vyčistíme a pokrájíme na menší kostičky, cuketu omyjeme a bez loupání nakrájíme také na malé kostičky. Chery rajčata nařízneme u stopky do křížku. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli. Přidáme maso pokrájené na kousky a za stáléh...
|
|
|
Nejlepší recept na Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího |
|
Maso prošpikujeme hranolky slaniny. Otvory předtím vytřeme utřeným česnekem s majoránkou. Maso osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Špek nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ho v kastrolu, který lze vložit do trouby. Přidáme maso a ze všech stran ho zpru...
|
|
|
Noční guláš z hovězích líček - recept od maminky |
|
Cibuli nasekej na půl kolečka, dej na rozehřáté sádlo a restuj na středním stupni až zhnědne, ale nezčerná. Přidej protlak a řádně restuj, jinak bude vše kyselé. Přidej kmín, nasekaný česnek a na to nakrájená líčka na větší kusy. Osol, opepři a dej ...
|
|
|
Recept na Pomalu pečená hovězí kližka |
|
Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme najemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oregánem. Naložené m...
|
|
|
Hovězí po cikánsku - recept od maminky |
|
Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, slaninu na malé kostičky, cibuli a bílé papriky na drobno. Rajčata zalijeme vařící vodou, necháme spařit, oloupeme, vydlabeme zrníčka a nakrájíme na malé kousky. Na troše oleje (opravdu jen trošku, slanina ještě ...
|
|
|
Nejlepší recept na Pastýřské hovězí plátky |
|
Plátky masa osolíme, opepříme, okraje nařízneme a naklepeme paličkou. Potřeme plnotučnou hořčicí, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na pánvi na oleji. Maso vyjmeme a ve výpeku orestujeme proužky cibule a kolečka klobásy. Plátky masa vrátíme zpět ...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 30 | Nalezeno: 609 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|