RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Hovězí maso mrkev

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách

Recepty - Hovězí maso mrkev

Hovězí maso - návody k vaření - online kuchařka

Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek).Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí.[7] Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7–6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne.

Mrkev obecná je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny – dimery vitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty. Po chemické stránce byla podrobně prozkoumána a v jejím kořenu a semenech bylo nalezeno několik set různých chemických sloučenin. Mrkev se může jíst syrová, vcelku jen tak po opláchnutí, nasekaná či nastrouhaná do salátů v kombinaci s jablky nebo cibulí, posypané petrželkou, pažitkou nebo ořechovými jádry, či tepelně upravená v polévce, játrové omáčce atd. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí kuchyňskou.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 69 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | |
Recept na Hovězí kližka s mrkví,dušená v papiňáku v pomerančové šťávě
Hovězí kližka s mrkví,dušená v papiňáku v pomerančové šťávě Do očištěného a osušeného masa delším, úzkým nožem vytvoříme přes celou délku masa otvory. Do jednoho vsuneme celou mrkev a do zbývajících špalíčky špeku. Maso pro lepší udržení tvaru utáhneme nití a ze všech stran okořeníme. Pokud nám zbylo kou...
Recept na Pomalu pečená hovězí kližka
Pomalu pečená hovězí kližka Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme najemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oregánem. Naložené m...
Nejlepší recept na Peka po našem
Peka po našem maso nakrájíme na větší kousky cca 5 cm kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme, přidáme bylinky a olej. Zeleninu nakrájíme na větší kousky (velkosti masa), osolíme a smícháme s masem. Na dno vyššího plechu dáme slaninu a směs na to vysypeme. Rovnoměrně r...
Hovězí "RAGÚ" se zeleninou
Hovězí Maso nakrájím na nudličky, přidám sůl, pepř, kari, oliv.olej a nechám pár hodin odležet. Na oliv. oleji orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, přidám naložené maso, později česnek. Když je maso dobře orestované, přidám konzervu loupaných rajčat (pokud nejsou...
Hovězí kližka na kořenové zelenině
Hovězí kližka na kořenové zelenině Cibuli oloupeme - pokrájenou zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme hovězí maso pokrájené na kostky, osolíme, opepříme, poprášíme červenou paprikou a necháme dusit. Mezi tím si očistíme kořenovou zeleninu, popřípadě houby - pokud použijeme čerstvé či m...
Hovězí ragú na liškách a kořenové zelenině
Hovězí ragú na liškách a kořenové zelenině Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do hluboké pánve na máslo. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené lišky. Pustí si vodu, takže je několik minut podusíme, pak necháme odpařit vodu, přidáme víno a nepřikryté necháme odpařovat. Mezitím v třecí ...
Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel
Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme v kastrólu se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou)...
Nejlepší recept na Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou
Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou Porce masa osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V kastrole rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opečeme z obou stran dohněda. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Poté přilijeme asi deci vína a necháme ho odpařit. Zalijeme v...
Nejlepší recept na Burgunské dušené hovězí
Burgunské dušené hovězí Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo, na něm osmahněte do hněda maso. Až zhnědne, přidejte proužky uzeného. Přidejte cibuli, česnek, mrkev, petrželku,bobkový list, sůl, pepř, tymián a rajský protlak. Vmíchejte víno, přidejte houby i s lákem. Snižte teplotu a...
Svíčková na hrubo - recept od maminky
Svíčková na hrubo Postup: Naložení masa je základní krok ale bez láku. Pokud je libo tak prošpikovat špekem (nemusí špikovat ten, kdo nemá rád špek). Špekování je vcelku jednoduché. Špek nakrájet na proužky a nechat zachladit v mrazáku. Špek stuhne a lépe se špikuje do mas...
Hovězí nudličky na řapíkatém celeru a zelenině
Hovězí nudličky na řapíkatém celeru a zelenině Orestujeme cibulku a česnek na plátky na rozpuštěné slanině, přidáme nudličky masa, osolíme opepříme a restujeme do barvičky. Zasypeme lehounce mletou sladkou paprikou, necháme zpěnit a zalijeme vývarem. Když je maso poloměkké přidáme nakrájený řapíkat...
Hovězí kostky na kari - recept od maminky
Hovězí kostky na kari Maso opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli a mrkev nakrájíme na půlměsíčky a v hrnci (použila jsem papiňák) na PL oleje orestujeme 3 minuty cibuli, přidáme mrkev a další 3 minutky restujeme. Pak přidáme kostky masa a za promíchávání nechám...
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky - recept od maminky
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Poté si na másle necháme zesklovatět cibulku a na ní dáme všechnu zeleninu. Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promích...
Maso s vůní bylinek - recept od maminky
Maso s vůní bylinek Houby namočíme do vody.Z jedné PL tuku a hladké mouky usmažíme tmavší zásmažku a dáme bokem. Hovězí a uzené maso nakrájíme na stejnoměrné kousky,cibuli na půlměsíčky,česnek na plátky a mrkev na drobné kostičky.V hrnci na zbývajícím tuku necháme zesk...
Zahradnický guláš
Zahradnický guláš Maso nakrájíme na větší kousky. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme maso, papriku, sůl, kmín, česnek utřený se solí a za občasného podlévání vodou a míchání, dusíme polodoměkka. Potom necháme šťávu vysmahnout a zbylou pa...
Líčka pečená na dezertním víně
Líčka pečená na dezertním víně Maso oblaníme a nakrájíme ne větší kousky (asi 5 x 5 cm). Na noc naložíme do oleje spolu s bobkovým listem, jalovcem, novým kořením a celým pepřem. Druhý den koření odložíme stranou a maso zprudka opečeme na sádle, aby se zatáhlo a vložíme do pekáče s...
Hovězí pečeně uzenáře Krkovičky
Hovězí pečeně uzenáře Krkovičky Hovězí maso převázané režnou nití, prošpikujeme uzeným špekem, potřeme směsí oleje s kořením Vitana – Divočina a dáme uležet do lednice nejlépe do druhého dne. Druhý den necháme naložený kus masa zprudka opéct na pánvi, aby se maso zatáhlo. Do peká...
Nejlepší recept na Svíčková na smetaně - Honzova improvizace
Svíčková na smetaně - Honzova improvizace Maso prošpikujte slaninou a orestujte na rozpáleném tuku ve velké panvi. Orestované maso vyndejte a vložte do pekáčku. Do pánve, ve které jste restovali maso přidejte ještě trochu oleje a vložte na kousky (2x1 cm) nakrájenou mrkev, celer, petržel a na půlkolečk...
Nejlepší recept na Hovězí na sťávě
Hovězí na sťávě Osmahneme si cibulku jemne dohneda, pridame hovezi nakrajene na platky, osolime, opeprime, podlijeme trochou vody, dusime do mekka. Az je maso mekke, pridame nakrajeny salam a povarime jeste kratce. Nezahustujeme, nechame stavicku. Brambory poradne ocistime a umyjeme, kdo chce, ...
Hovězí masová směs s čerstvou zeleninou
Hovězí masová směs s čerstvou zeleninou Středně velkou cibuli a 5 stroužků česneku nakrájíme na jemno. Mrkev a ředkvičku očistíme a nakrájíme na kousky. Hovězí maso nakrájíme na kostky nebo na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a na kousky pokrájenou mrkev a...
1 | |
Nalezeno: 69 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby

Hovězí maso

Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist