|
Recepty -
Hovězí maso lilekHovězí maso - návody k vaření - online kuchařka
| Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek).Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí.[7] Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7–6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne.
Lilek (Solanum) je početný rod rostlin z čeledi lilkovité. Zahrnuje jednoleté, dvouleté nebo vytrvalé byliny, polokeře i keře náležející do čeledě lilkovité (Solanaceae). Plod je tobolka nebo bobule. Mnoho zástupců tohoto rodu je jedovatých, přesto mají některé druhy jedlé plody (rajče) nebo hlízy (brambor) a jsou pro ně běžně pěstovány. Názvem lilek se v češtině označují také plody lilku vejcoplodého, používané jako zelenina. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů | |
Nejlepší recept na Dušené hovězí s lilky a cuketami |
|
Maso si nakrájíme na kostky, posypeme bazalkou a v hrnci ze všech stran orestujeme na rozehřátém oleji. Dáme stranou a udržujeme v teple. Do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, poté rajčata i s nálevem a malý kousek cukety, který nastrouháme nadrobno-hezky nám z...
|
|
|
|
Recept na Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku |
|
Hovězí plátky naklepeme na tenko,osolíme,lehce posypeme staročeským kořením,poklademe slaninou a pevně zarolujeme. Na konci spíchneme jehlou,nebo párátkem. V kastrolu si rozehřejeme tuk,vsypeme najemno nakrájenou cibuli (trošku si jí schováme na později) a rest...
|
|
|
Plněný lilkový kabátek v rajské omáčce - recept od maminky |
|
Priprava lilkoveho kabatku- Lilek oloupeme a nakrajime podelne na tenci platky, mne z jednoho lilku vyslo 6 platku. Osolime a dame odpocinout. Mezitim si nachystame misku, v ktere rozkvedlame 1 vajicko s cukrem a soli (proc, je v poznamce) Tak osmahneme ty platky, odlozime ...
|
|
|
Steak podle Bruce Willise - recept od maminky |
|
Ze svíčkové si připravíme 3 medailónky, lehce rozklepeme, osolíme, opepříme, zakápneme sójovou omáčkou, olivovým olejem a necháme dvě hodiny odležet... Naložený maso prudce opečeme z obou stran na olivovým oleji. Na vypeklém tuku opečeme fazolový lusky a p...
|
|
|
Hovězí na italský způsob - recept od maminky |
|
Na osmahlé pokrájené cibulce orestujeme, a pak dusíme do poloměkka osolené a opepřené libové vepřové /zadní hovězí maso nakrájené na tenké plátky. Zatím si na plátky nakrájíme česnek, lilek, omyjeme fazolky (čerstvé / mražené. Přidáme k masu a dodusí...
|
|
|
| Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|