|
Recepty -
Hovězí maso hořčiceHovězí maso - návody k vaření - online kuchařka
| Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek).Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí.[7] Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7–6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne.
Hořčice je dochucovací přípravek v podobě husté žluté nebo žlutohnědé pasty vyrobené z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem, solí, cukrem, mletým kořením, olejem nebo jinou kapalinou. Má ostrou, mírně až silně pálivou chuť. Hořčice kremžská – původem je z rakouského města Kremže, vyrábí se ze směsi semen bílé a černé (hnědé) hořčice, obsahuje viditelně hrubě mleté černé slupky a vyšší procento cukru. Přibarvená kremžská hořčice má žlutohnědou barvu a nepřibarvená má šedohnědou. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 171 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 8 |
Rostbeef - recept od maminky |
|
Celý kus roštěné osolíme, opepříme, potřeme kečupem, hořčicí, zakápneme olejem, zabalíme do folie a necháme v chladu do druhého dne. Další den maso vyjmeme z lednice a necháme při pokojové teplotě stát alespoň 3 hodiny. Vložíme do rozpálené trouby na...
|
|
|
Falešná roštěná |
|
Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli s na kostičky nakrájenou slaninou. Hovězí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promícháme se 2 lžícemi hořčice a přidáme do hrnce, lehce osmahneme, přidáme žampiony i s nálevem, podlijeme vodou a necháme...
|
|
|
Recept na Znojemská pečeně podle Kluků v akci |
|
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a protkneme polovinou uvedeného množství slaniny. Osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran osmažíme dohněda. Maso odložíme stranou a ve výpeku osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli dohněda. Přidáme ...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Pastýřské hovězí plátky |
|
Plátky masa osolíme, opepříme, okraje nařízneme a naklepeme paličkou. Potřeme plnotučnou hořčicí, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na pánvi na oleji. Maso vyjmeme a ve výpeku orestujeme proužky cibule a kolečka klobásy. Plátky masa vrátíme zpět ...
|
|
|
Brasírovaná hovězí žebra - recept od maminky |
|
Smícháme suroviny na marinádu a naložíme do ní maso. Vložíme do litinového kastrolu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce marinovat 1-2 dny. Maso vyjmeme, stěrkou z něj setřeme marinádu (ponecháme ji v kastrolu) a opečeme na pánvi s olejem ze ...
|
|
|
|
Hovězí guláš z kližky |
|
Maso pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením (bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem). Na oleji v kastrolu s nepřilnavým dne...
|
|
|
Recept na Brněnský rozlet |
|
Cibule na kostičky, osmažit na oleji, přidáme kmín mletý cca 1 pol. lž., chilli špetku, aby to bylo jen pikantní, hořčici, kečup, podravku ( masox), a hned přidáme aj maso na kostky pokrájené a osmahneme, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Vyvaříme co nejvíc...
|
|
|
Nejlepší recept na Znojemská roštěná |
|
Roštěnky po obvodu nařízneme, opepříme, osolíme, potřeme olejem a v rozpáleném oleji z obou stran orestujeme. Dáme stranou a do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vyškvaříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, orestujeme dorůžova, zaprášíme ...
|
|
|
Tatarský biftek - Tatarák z hovězího masa |
|
Maso odblaníme (někdy tam nějaké kousky mohou být), pomeleme (můžeme i 2-3x, aby bylo jemné) nebo můžeme maso naškrábat nožem. Upravené dáme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, hořčici, kečup, osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku-na barvu v...
|
|
|
Štěpánská hovězí pečeně |
|
Špalík hovězího masa protkneme slaninou, uprostřed vyřízneme otvor a namažeme hořčicí, pak naplníme vejci. Otvor zavřeme (jehlou na závitky). Maso opepříme a osolíme. Na rozpáleném sádle v pekáčku zpěníme cibuli a vložíme maso, orestujeme ze všech stran...
|
|
|
Roštěnky naší rodinky |
|
Všechno koření na směs smícháme. Maso naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme a potřeme směsí koření. Při nanášení koření si můžeme pomoct trochou oleje. Plátky masa necháme odležet. Mezitím nakrájíme cibuli a utřeme česnek se solí. V kastrolu...
|
|
|
Guláš SPECIÁL |
|
Maso nakrájíme na kostky, dáme do větší mísy s celerem a šesti utřenými stroužky česneku. Přidáme hořčici, kečup, maggi, worchesterovou a sojovou omáčku, kari, pálivou papriku, drcený kmín a rum. Vše důkladně promícháme a dáme na 24 hodin do lednice. D...
|
|
|
Nejlepší recept na Roštěná marinovaná v dijonské hořčici |
|
Byl hodný, pracoval na zahradě, nebo okolo chaloupky, tak si zaslouží dobrou večeři. Jasně, že musíš být připravená. V lednici leží roštěnky, co kamarád řezník nechal uležet a potom přistrojil. Ty roštěnky vezmi, nasekni na bláně asi třikrát. Mírně...
|
|
|
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou |
|
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme půlku okurky, proužek slaniny, kousek cibule a proužek salámu a zabalíme závitek, který sepneme kovovou jehlou, párátkem nebo svážeme nití. Mezitím si vyškvaříme zbyt...
|
|
|
Beef Stroganov podle Vodoucha - recept od maminky |
|
Na pánvi rozpálíme olej s máslem a přidáme na delší nudličky pokrájené maso. To necháme před samotnou přípravou odpočívat hodinu při pokojové teplotě. Restujem na prudkém ohni a volíme dostatečně velkou pánev, aby ta která nudle :-))) měla svoje místo...
|
|
|
Hovězí guláš v troubě se zeleninou. |
|
Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nasekáme na kousky. Do pekáče dáme maso, cibuli, česnek, hořčici a veškeré koření a důkladně promícháme. Zalijeme vývarem, pokud nemáme, rozdrobíme na povrch bujon a zalijeme vodou ...
|
|
|
Recept na Staročeský kuthan |
|
Maso a slaninu nakrájet na kostičky, klobásy na kolečka. Vše smíchat (kromě cibule a smetany). Nechat uležet min. 2 hod.(nejlépe přes noc). Dáme do pekáče, trochu podlijeme a pečeme asi 1,5 hod, až hovězí maso změkne. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, peče...
|
|
|
Falešná znojemská do 100,- - recept od maminky |
|
Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji. Hovězí maso nakrájíme na kostky, vložíme na cibuli, trochu podlijeme vodou. Podle chuti osolíme a opepříme, přidáme lžíci hořčice. Necháme vařit skoro doměkka. Když je maso skoro měkké, přidáme nakrájenou...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 8 | Nalezeno: 171 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|