|
Recepty -
Hovězí maso citronHovězí maso - návody k vaření - online kuchařka
| Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek).Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí.[7] Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7–6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne.
Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka. Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 66 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 |
Rostbeef - recept od maminky |
|
Celý kus roštěné osolíme, opepříme, potřeme kečupem, hořčicí, zakápneme olejem, zabalíme do folie a necháme v chladu do druhého dne. Další den maso vyjmeme z lednice a necháme při pokojové teplotě stát alespoň 3 hodiny. Vložíme do rozpálené trouby na...
|
|
|
Hovězí guláš z kližky |
|
Maso pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením (bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem). Na oleji v kastrolu s nepřilnavým dne...
|
|
|
Hovězí rendang |
|
Toto je jedno z poměrně složitých jídel jihovýchodní Ázie, náročné na suroviny i přípravu, ale naprosto jedinečné svou symfonií chutí a rafinovanou pikantností. Pochází z oblasti Padangu jižní Sumatry. Den předem opražíme 2 – 3 minuty na pánvi při...
|
|
|
Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel |
|
Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme v kastrólu se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou)...
|
|
|
Nejlepší čína podla Gordona |
|
1.V miske zmiešame citrónovú alebo limetkovu šťavu, pridame cast sladkej sójovej omáčky ( ketchup Manis )a trochu medu alebo palmoveho cukru. 2. Do woku dame rastlinny olej a rozohrejeme až je horúci a pridame na kocky nakrajane Wagyu a prudko opecieme zo vsetkyc...
|
|
|
|
Svíčková na hrubo - recept od maminky |
|
Postup: Naložení masa je základní krok ale bez láku. Pokud je libo tak prošpikovat špekem (nemusí špikovat ten, kdo nemá rád špek). Špekování je vcelku jednoduché. Špek nakrájet na proužky a nechat zachladit v mrazáku. Špek stuhne a lépe se špikuje do mas...
|
|
|
Guláš "Fiakr" |
|
V kastrolu rozehřejte sádlo a na něm orestujte cibuli do sklovata. Přidejte maso, česnek, majoránku, kmín a citronovou kuru. Přidejte papriku a rajčatové pyré. Zamíchejte a zalijte vařící vodou a nechte pobublávat pod pokličkou asi 60 minut (závisí na kvalitě ...
|
|
|
Carpaccio z hovězí svíčkové |
|
Čerstvý a krásný kousek masa potřeme - vmasírujeme olivový olej, necháme při pokojové teplotě cca hodinu odstát. Na potravinovou folii dáme směs koření, pomeleme citronový pepř, pomeleme chilli a nasekáme nadrobno pár snítků čerstvého rozmarýnu, bazalky,...
|
|
|
Osso buco - recept od maminky |
|
Porce masa po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na oleji maso osmahneme z obou stran a přendáme do pekáče. Do výpeku po mase přidáme máslo, na kostičky nakrájenou cibulku a zvolna restujeme do sklovata. Šťávu podlijeme vínem a nec...
|
|
|
Pupek na divoko |
|
Maso nakrájet na větší kousky (3-4 na porci), prudce opéci na sádle či oleji v kastrole vhodném do trouby, přitom okořenit pepřem a divokým kořením, osolit. Maso vyjmout, v kastrole rozškvařit slaninu na kostičky, přidat nakrájenou cibuli a zeleninu, bylinky,...
|
|
|
Hovězí po čínsku s červeným zelím |
|
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme koření, citronovou šťávu a ol. olej. Necháme v chladu marinovat min. přes noc, ale klidně 2 dny. Všechnu zeleninu nakrájíme na proužky, kolečka, plátky - jak kdo má rád. Na ol.oleji orestujeme naložené maso. Přidáme če...
|
|
|
Nejlepší recept na Hovězí po čínsku |
|
Maso pokrájíme na menší kousky, posypeme nakrájenou cibulí a zalijeme zálivkou. Přes noc necháme uležet. Maso vložíme do rozehřáté trouby a pod pokličkou jej pečeme 15 minut. Snížíme teplotu a pečeme ještě 45 minut. Podáváme s rýží nebo s bramborem a z...
|
|
|
Námořnický guláš |
|
Na sádle promíchaném s rozškvařenou slaninou rychle opečeme na kostky nakrájené maso a odsuneme stranou. Do tuku dáme na plátky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Osmažíme, přidáme sůl, ocet, bobkový list, tymián, nové koření, pepř, citrónovou šť...
|
|
|
Nejlepší recept na Svíčková na smetaně - Honzova improvizace |
|
Maso prošpikujte slaninou a orestujte na rozpáleném tuku ve velké panvi. Orestované maso vyndejte a vložte do pekáčku. Do pánve, ve které jste restovali maso přidejte ještě trochu oleje a vložte na kousky (2x1 cm) nakrájenou mrkev, celer, petržel a na půlkolečk...
|
|
|
Hovězí ragú s bílým vínem a žampiony |
|
Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a hřiby na něm podusíme, cca 10 min. Poté přilijeme smetanu a dalším 5 min. povaříme. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zasypeme moukou. Cibuli nakrájíme nadrobno a ores...
|
|
|
Nejlepší recept na Svíčkové řezy s pepřovou omáčkou |
|
Cca 3cm plátky svíčkové opepříme a potřeme slunečnicovým olejem s česnekem a zázvorem. Necháme minimálně 8 hod. uležet. V rozpáleném slunečnicovém oleji řezy opečeme z obou stran cca 3-4 minuty na každé straně (odvislé od kvality masa, síly steaku, kval...
|
|
|
Kližka v chutném sosíku |
|
Maso(nejlépe jeden krásný sval vcelku) ) opláchneme, osušíme a prošpikujeme špekem. Pro udržení hezkého tvaru maso omotáme nití, osolíme a opepříme. Zbytek slaniny, co se nám nevejde do masa nakrájíme na velice drobounké kostičky a dáme do rozehřátého pa...
|
|
|
Hovězí oháňka na černo - recept od maminky |
|
Oháňku nakrájíme v kloubech, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a citrónovou kůrou. Necháme odležet v chladu, třeba do druhého dne. V kastrole, který lze vložit do trouby, rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opékáme ze všech stran dohněda. Mezit...
|
|
|
Hovězí s perníkovou omáčkou |
|
Na másle a slanině orestujeme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Maso očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v perníkovém koření. Vložíme na zeleninový základ, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme vínem a vývarem a dusíme nebo pečeme při...
|
|
|
1 | 2 | 3 | Nalezeno: 66 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|