|
Recepty -
Houby bylinkyHouby - návody k vaření - online kuchařka
| Houby (Fungi, dříve Mycophyta) představují velkou skupinu živých organismů dříve řazenou k rostlinám, ale nyní vyčleněnou jako samostatnou říši. Jedlé druhy slouží jako potravina s malou kalorickou hodnotou[7] nebo jako pochutina. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky.
Bylinky již mnoho let patří do života lidí. Často rostou přímo v divoké přírodě, díky čemu jsou i snadno dostupné. Samozřejmě je však dnes můžete i pěstovat ve své zahrádce nebo zakoupit v obchodě. Většina z nich ani nijak výrazně nezatíží vaši peněženku. Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Můžete z nich vařit čaje i je přidávat do pokrmů. Většina z nás si nedovede představit vaření a pečení bez bylinek, které dodávají pokrmům chuť i aroma. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh i k masu. Výborně se hodí do buchet, koláčů i cukroví. Do polévek se přidává například celer, petržel, pažitka, saturejka nebo majoránka. Například zmíněný celer působí jako přírodní afrodiziakum, chrání nás před mikroorganismy, pomáhá při chřipce a nachlazení. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, A, K nebo E. Je také bohatý na draslík, hořčík, chróm a sodík. Při vaření ho můžete použít jako čerstvý i sušený. Využívají se jeho plody i listy. Při přípravě masa využijete například rozmarýn, tymián, bazalku nebo oregáno. Rozmarýn zlepšuje prokrvení, posiluje paměť a napomáhá k lepšímu soustředění. Je účinný také při problémech s játry a žlučníkem. Hodí se především k tučnému masu. Můžete ho využít při pečení skopového, vepřového nebo kachního masa. Bylinky jako oregáno nebo bazalka jsou součástí zejména středozemní kuchyně. Hodí se tak i k přípravě různých těstovinových omáček a pizzy. Bazalku si můžete vypěstovat i doma v květináči, na konci léta ji usušit a uložit do kořenky. Napomáhá trávení a při nervozitě. Tymián zase potlačuje střevní potíže a nadýmání. Vaření s bylinkamiPři pečení vám přijdou vhod bylinky jako anýz, zázvor, skořice nebo hřebíček, které dodají vašim buchtám a koláčům úžasné aroma. Zejména zázvor se dnes dostává do povědomí široké veřejnosti. Můžete ho zakoupit jako sušený i čerstvý. Je bohatý na esenciální oleje, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a pomáhá při nevolnosti. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 9 receptů | Zobrazuji: 1-9 receptů | |
Recept na Houbové škvarky, houbové sádlo |
|
Jezdíme na chatu do Vysokých Tater. Rostou tam mraky hub. Mohla bych je v tom lese nechat, ale nejde to .. vymetám všechna roští a se změněným výrazem ve tváři smýčím lesní porost. Chatička je však bez elektřiny a v lese. Houby se tam nedají v takovém množ...
|
|
|
Recept na Plněné žampiony s brokolicí |
|
Žampiony omyjeme, vykrojíme nožičku, případně i trošku vnitřku - aby bylo víc místa pro náplň. Položíme na pekáč a osolíme a posypeme kořením dle chuti. Vydlabané nožičky a zbytky žampionů nakrájíme na malé kousky spolu s cibulí a dáme dusit na tro...
|
|
|
Nejlepší recept na Bedly,dušené v zelenině |
|
Z bedel odstraníme nožky, kloboučky očistíme od jehličí a z výtrusnic lehkým poklepem odstraníme případnou nečistotu. Kloboučky rozřízneme na čtyři díly. Špek nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, za...
|
|
|
Plněné žampiony ve šťavnatém lůžku |
|
Ve 2dl vody necháme rozvařit 2kostky zeleninového bujonu.Žampiony sloupneme a vyřízneme nožky.Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a ty ještě překrojíme na polovinu,žampionové nožky rozkrojíme na silné plátky.Celou slaninu nakrájíme na drobnější kostičky.Ni...
|
|
|
Pečené lesní houby v hořčičném bešamelu |
|
Pekáč vymastíme, dáme vrstvu kostiček cibule, vrstvu plátků hub, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme snítky bylinek (já jsem použila rozmarýn, oregano, bazalku) a dáme péct do trouby do zezlátnutí (200°C cca 20min.) Smícháme smetanu s hořčicí, veg...
|
|
|
Recept na Plněné žampiony v pikantní omáčce |
|
Klobouky žampionů oloupeme a krátce opečeme z obou stran. Osolíme. Na pánvi s olejem zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobno pokrájené maso ze stehen, orestujeme, zaprášíme uzenou paprikou, osolíme, promícháme a odstavíme. Vmícháme bylinky...
|
|
|
Recept na Houbové rizoto |
|
Vo velkej panvici rozpustime polovicu masla s olejom a na slabom ohni restujeme 3 minuty nadrobno pokrajanu cibulu a posekany cesnak. Pridame huby pokrajane na platky a restujeme dalsie 3 minuty. Vsypeme ryzu a dobre premiesame, aby sa ryzove zrnka dobre obalili maslom. Zalejem...
|
|
|
Hříbky v provensálském kabátku - recept od maminky |
|
Vejce rozšleháme, osolíme a přidáme tolik mouky, aby vzniklo středně husté těstíčko. Strouhanku promícháme s bylinkami. Očištěné a omyté hřiby nakrájíme na silnější plátky. Obalíme v těstíčku a pak ve strouhance s bylinkami a usmažíme v rozpáleném...
|
|
|
Zapečené žampiony s anglickou slaninou |
|
Žampiony sloupneme a vyndáme nožičky. Na másle orestujeme cibuli nakrájenou na drobno a přidáme nakrájené nožičky žampionů. Podlejeme mírně vodou a podusime do měkka. Osolíme opepříme a zalijeme vejci. Necháme srazit, přidáme bylinky a směs necháme vychl...
|
|
| |
| Nalezeno: 9 receptů | Zobrazuji: 1-9 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|