|
Recepty -
Grilování česnekGrilování - návody k vaření - online kuchařka
| Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tepelné záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (v troubě, v mikrovlnné troubě kombinované s grilem) nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Teplota okolního vzduchu při grilování by neměla být příliš velká, aby nedocházelo ve větším měřítku k jinému způsobu předávání tepla. Proti připálení povrchových vrstev se pokrm polévá šťávou. K tomu, aby došlo k dostatečné tepelné úpravě i uvnitř pokrmu, jsou pro grilování vhodnější tenčí kousky. Pokrm lze před přípravou vhodně okořenit.
Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny. Jak se dovídáme z Herodotových zpráv, byl i ve velkém pěstován i ve starém Egyptě. Česnek byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách, patriciové jím však opovrhovali a krmili laciným česnekem jako hlavní potravou své otroky. Česnek byl odedávna oblíbeným pokrmem Židů. Česnek je použitelný jako koření. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní, počínaje Francií a konče Čínou. Jeho použití je všestranné: čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, jinak do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám. Pro použití u nás je nejzdravější česnek český, který je typický vyšším množstvím silic, výraznější a příjemnější chutí. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 100 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 | 4 |
Grilovaná vepřová kýta |
|
Do 200ml vody rozpustíme potřebné množství soli /na 9kg masa asi 2 PL soli/. Připraveným roztokem napícháme pomocí injekční stříkačky a jehly celou kýtu na různých místech. Kůži můžeme nařezat na mřížky, pak ji celou posolíme a vložíme do nálevu, kt...
|
|
|
Grilovaná krkovička v marinádě - recept od maminky |
|
Marináda = Všechny ingredience důkladně promícháme. Kečup a worčesterovou omáčku s olejem doplníme dle vlastní chuti a požadované hustoty marinády. Marinádu pak necháme 30 minut uležet v chladnu. Plátky krkovičky potřeme marinádou a naskládáme do uzaví...
|
|
|
|
Vepřové špízy na gril |
|
Nejdříve si v kastrůlku rozehřejeme olej a do něj vsypeme celé grylovací koření a lehce zpěníme, pak vložíme rozmačkaný česnek (celá palice)a taky lehce zpěníme a sundáme s ohně, to vše provádíme za stálého míchaní- necháme pomalu zchladit. Pak vezmem...
|
|
|
|
Grilovaná žebra |
|
Přísady na marinádu smícháme, dáme na žebra a uložíme na 24 hodin do chladu. Grilujeme nebo pečeme v troubě cca 1 hodinu. Já pekla v el. troubě na 180 stupňů za občasného polévání výpekem. Krásně to tu vonělo :-)....
|
|
|
Nejlepší recept na Grilované makrely |
|
Opláchnuté makrely osušte papírovou utěrkou a rozřízněte na půl, ale dejte pozor aby jste neprořízli maso až úplně ke kůži - makrela by se mohla rozpadnout. Z olivového oleje, soli, pepře, rozmarýnu a česneku si připravte marinádu, kterou potřete nachystan...
|
|
|
Dědkův kapr - gril |
|
Kapra očistíme, zbavíme šupin a šikmo od páteře přes boky uděláme pár zářezů skoro až ke kostem. Kapra osolíme a posypeme rybím kořením i do zářezů, i zevnitř a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme česnek na plátky, cibuli na kolečka, raj...
|
|
|
Recept na Hamburger na grilu |
|
Smícháme obě mletá masa, přidáme marinádu a kostičky cibule. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny uležet. Tvarujeme placky, které ogrilujeme z každé strany. Rozřízneme toastovou bulku, nebo hamburgerovou housku, spodek zakápneme hořčicí a kečupem, položíme ...
|
|
|
Nejlepší recept na Grilovaná líčka |
|
Opláchnuté maso nakrájíme na větší kusy (porce) a dáme vařit do vývaru se zeleninou, česnekem a kořením do měkka. Hotová je z vývaru vytáhneme, necháme vychladnout a potřeme marinádou z oleje a koření. Můžeme je takto nechat v chladu odležet, ale je mo...
|
|
|
Grilovaná cibule s medovo-sójovou omáčkou |
|
Na omáčku rozehřejeme v kastrůlku olej a lehce na něm zpěníme rozetřený česnek, posekanou papričku a tymián i s větvičkami. Přidáme med a sójovou omáčku a rum. Podle potřeby naředíme vínem, provaříme a necháme vychladnout. Vyjmeme větvičky tymiánu. C...
|
|
|
Uzená grilovaná žebra - recept od maminky |
|
Uzená žebra uvaříme do téměř měkka. Necháme vychladnout. Poté si uděláme směs oleje, prolisovaného česneku a grilovacího koření. Žebra naložíme (stačí 2 hodinky) a grilujeme....
|
|
|
Recept na Cuketa na grilu |
|
Cuketu oloupeme, rozpůlíme podél, vydlabeme dužninu uprostřed a nakrájíme na cca 0,5cm (nebo méně) silné plátky (půl měsíčky). MARINÁDA: Všechny ingredience smícháme-rozmixujeme. Cuketu namočíme v připravené marinádě z obou stran a grilujeme. Dobrou ...
|
|
|
Nejlepší recept na Grilovaná kuřecí stehna |
|
stehna osolíme, prolisujeme česnek a smícháme s ostatními surovinami. Do marinády vložíme stehna a necháme min 2 hod proležet. Poté grilujeme a potíráme zbylou marinádou...
|
|
|
Recept na Grilované kuře pod cihlou |
|
Z prsou odstraňte přebytečný tuk a šlachy. Opláchněte je pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Prsa po obou stranách posypte solí, černým pepřem, pálivou paprikou, česnekem a rozmarýnem a vklepejte vše prsty do masa. Rozložte prsa do skleněné mis...
|
|
|
Jihočeský pstruh na grilu i v troubě |
|
Očištěné a vykuchané pstruhy uvnitř vytřeme směsí z utřeného česneku, soli, pepře a na povrchu pokapeme citronovou šťávou-v chladu necháme 30 minut odležet. Bílou část pórku nakrájíme na tenké kroužky, které promícháme s větší polovinou strouhané...
|
|
|
Grilované kuře |
|
Kuře opláchneme, osušíme, zevnitř okořeníme grilovacím kořením a postupně vkládáme nádivku. Po naplnění otvor sešijeme, kuře posypeme grilovacím kořením a napíchneme na gril. Grilujeme 1,5 - 2 hodiny. Ve finále kuřátko "osprchujeme" pivem, abychom docíli...
|
|
|
|
Brusinková grilovací omáčka |
|
Brusinky namočíme nejméně na hodinu do vína. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme na čtvrtky nakrájená, oloupaná jablka a společně na prudším ohni smažíme za častého míchání do té doby, než cibule i jablka začnou chytat barvu. Zasypeme třtinový cukrem a...
|
|
|
Domácí špízy s pikantní chutí |
|
Brambory omyjeme a pokrájíme na silnější plátky, cibuli a uzeninu nakrájíme na kolečka a vše střídavě napicháme na špejle nebo na špízové jehly. V misce smícháme česnek s olejem, čerstvě mletým pepřem, uzenou červenou sypkou paprikou, solí a drcenou c...
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | Nalezeno: 100 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|