|
Recepty -
Drůbeží maso medDrůbeží maso - návody k vaření - online kuchařka
| U domácí drůbeže se tradičně rozlišuje hrabavá drůbež (kur domácí, krůty) a vodní drůbež (kachny a husy). Kuřecí maso je druh masa, který pochází z kuřat, mláďat kura domácího hovorově označovaného jako slepice. Jedná se celosvětově o nejvíce rozšířený druh masa, který je konzumován. Kuřecí maso se dá připravovat mnoha způsoby (vařit, grilovat, péct, smažit), může se servírovat teplé či studené. Často se konzumují prsa kuřete, ze kterých se mohou dělat například řízky, dále pak stehna a křídla.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 201 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 10 |
Es ツ Marinovaná kuřecí prsíčka na pomeranči |
|
Kuřecí prsíčka omyjeme, očistíme, okořeníme a vložíme do mísy s připravenou marinádou..Poté necháme cca 60 minut marinovat. Pak si na pánvi osmažíme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky a mrkev nakrájenou na menší kousky. Přidáme kuřecí prsíčka v...
|
|
|
Nejlepší recept na Zapečené krůtí medailonky |
|
Do pekáče dáme krůtí medailonky. Osmažíme jemně cibulku (na kolečka) společně se žampiony, ty pokapeme worč. omáčkou a zalijeme tím maso, které osolíme a posypeme grilovacím kořením na kuře, poskládáme anglickou slaninu. Nastrouháme sýr a ten zamícháme...
|
|
|
Nejlepší recept na Pikantní krůtí medailonky |
|
Medailonky jemně rozklepeme hřbetem ruky a necháme odpočinout. V misce si smícháme cibuli nakrájenou najemno, prolisované stroužky česneku, pokrájené kapie a feferonky, kečup, Harissu (můžeme vynechat), pepř a sůl. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm...
|
|
|
Naložené kachna maso |
|
Maso nakrájíme na nudličky, na jeden den namočíme do mléka (z důvodu zbavení zápachu, komu nevadí, může hned do koření, mně vadil). Druhý den,vyndáme maso z mléka, necháme okapat. Všechno koření odměříme po lžičkách do skleničky a důkladně promích...
|
|
|
Kachní stehna naložená a pečená v marinádě |
|
Nejdřív si uděláme marinádu z medu, protlačeného česneku, nadrobno nakrájené cibule, koriandru, tymiánu, zázvoru, sojové omáčky, pepře podle chuti, badyánů, zalijeme olivovým olejem a trochu vodou, všechno promícháme a vložíme do ní 2 stehna, ze kterých ...
|
|
|
Nejlepší recept na Vykoštěná marinovaná kuřecí stehna bez kůže |
|
Maso nakrájíme na kousky. Olej, citronovou kůru, nastrouhaný zázvor, cibuli, medvědí česnek, lístky rozmarýnu, koření, sušená nakrájená rajčata dáme do misky. Vše smícháme dohromady. Do marinády přidáme nakrájené maso, promícháme a necháme marinovat ...
|
|
|
Recept na Kuře na medu a pomerančích |
|
Připravíme si směs na pečení kuřete. Smícháme v mističce med, sojovou omáčku, utřený česnek, vodu, kostku masoxu a citrónovou šťávu. Kuřecí stehna potřeme touto směsí a nejméně 2 hodiny necháme uležet. Potom maso dáme i s medovou marinádou do p...
|
|
|
Pečená kuřecí stehna s listovým špenátem |
|
Stehna osolíme, potřeme trochu medem, okořeníme. Dáme do pekáče, na každé stehno dáme kousek másla, podlijeme trochou vody a dáme péct do výhřáté na 180 stupňů asi na hodinku. Brambory omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, ale nedokrajujeme. Posolíme, okoř...
|
|
|
Recept na Kuřecí paličky sweet chilli podle Koko |
|
Na první marinádu smícháme olivový olej, mleté nové koření, skořici, pepř a muškátový květ. Do igelitového sáčku vložíme lehce osolené kuřecí paličky a přilijeme marinádu. Dvě lžíce marinády si ponecháme stranou. Promícháme, protřepeme, promneme ...
|
|
|
Nejlepší recept na Krůtí s fazolí, paprikou a rajčaty |
|
Maso nakrájíme na jednotlivá sousta, prosypeme zvoleným kořením a bylinkami, promísíme a necháme odpočinout. Poté si v kastrolu rozpusíme slaninu, rozvoníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Vhodíme maso a velmi zprudka orestujeme, mícháme. Pokud děláme zpr...
|
|
|
Kachní prsa na medu s jablkem |
|
Do misky dáme horkou vodu, přidáme med, sójovou omáčku a špetku soli. Rozmícháme. Kůži na prsou nakrájíme na čtverečky. Snažíme se neříznout do masa, aby nám nevytékala šťáva. Celá prsa potřeme marinádou a dáme na nasucho rozpálenou pánev kůží d...
|
|
|
Kachna na medu a víně - recept od maminky |
|
Kachnu osolíme tak, že sůl důkladně vetřeme do masa, okořeníme pepřem, tymiánem, kmínem a přelijeme medem. Vložíme do pekáče, podlijeme vínem, vodou a necháme přes noc odležet. Druhý den vložíme do trouby a 20 min. pečeme při 200°C odkryté, potom stáh...
|
|
|
Recept na Kachní prsíčka s pomerančovým rozvarem |
|
Kachní prsíčka si očistíme a kuži nařežeme. Osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Zprudka opečeme kuží dolů. Přendáme do pekáčku a v troubě dopečeme cca 15 minut. Do pánve, kde se opékala prsíčka, nalijeme pomerančovou štávu, osolíme, přidáme c...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuře pečené v máslové marinádě |
|
Kuře opereme, naporcujeme a vložíme do pekáčku, malinko osolíme. Marinádu připravíme tak, že v kastrolku rozpustíme máslo, přidáme med, rajský protlak a sojovou omáčku, promícháme. Marinádu nevaříme a odstavíme z plotny. Pak už jen vmícháme majoránku, ...
|
|
|
Nejlepší recept na Čína se zázvorem a medem |
|
Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na proužky, dáme do mísy a promícháme se solí, zázvorem, sečuánskou směsí a solamylem. Pak přidáme med a vejce, promícháme a dáme na 1/2 hodiny odležet do lednice (nemusí být pokud pospícháme). Pórek očistíme, omyjeme a ...
|
|
|
Rožnovská mňamka |
|
Brutvan (plech s vyšším okrajem) vytřeme olivovým olejem, vložíme kořenovou zeleninu nakrájenou na hranolky, cibuli na céčka, rozkrojené brambory, kuřecí paličky, snítky tymiánu, vše osolíme, poklademe plátky másla a trošku podlijeme. Brutvan přikryjeme alo...
|
|
|
Nejlepší recept na Krůtí Tajemná Bombay |
|
Maso nakrájíme na kostky, sušená rajčata na proužky. Do misky si dáme olej, koření, medvědí česnek, Sambal Oelek, nakrájená rajčata a promícháme, přidáme maso a ještě jednou promícháme. Misku přiklopíme dáme do chladu marinovat zhruba na 2 hodiny. Na roz...
|
|
|
Recept na Nakládaná kuřecí stehna v bylinkách a bílém víně |
|
Ze všech ingrediencí (kromě papriky) si umícháme marinádu, kterou ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme solí. Stehna opláchneme pod tekoucí vodou a na povrchu stehen uděláme ostrým nožem tak 3-4 zářezy. Připravenou marinádu do zářezů pořádně rukam...
|
|
|
Křidélka v medovohořčičné marinádě |
|
Marinádu rozšleháme do hladka, vznikne hustá krémovitá směs, chuť by měla mít kyselkavě nasládlou, barvu do žluta Naložíme křidýlka, u kterých raději uskřípneme špičky, připalují se pak (já na to zapomněla, malinko se připekly). V marinádě necháme ...
|
|
|
Pečené kuře s medem a jablky |
|
Smícháme dohromady med, balsamikový ocet, olej, sůl, koření na kuře a prolisovaný česnek. Touto směsí potřeme celé kuře zvenku, dovnitř kuřete dáme jablko nakrájené na kostičky,, můžeme dát i tenké plátky jablek na kuře. Dáme péct, já peču v římsk...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 10 | Nalezeno: 201 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|