|
Recepty -
Drůbeží maso jíškaDrůbeží maso - návody k vaření - online kuchařka
| U domácí drůbeže se tradičně rozlišuje hrabavá drůbež (kur domácí, krůty) a vodní drůbež (kachny a husy). Kuřecí maso je druh masa, který pochází z kuřat, mláďat kura domácího hovorově označovaného jako slepice. Jedná se celosvětově o nejvíce rozšířený druh masa, který je konzumován. Kuřecí maso se dá připravovat mnoha způsoby (vařit, grilovat, péct, smažit), může se servírovat teplé či studené. Často se konzumují prsa kuřete, ze kterých se mohou dělat například řízky, dále pak stehna a křídla.
Jíška je zahušťovací prostředek do polévek a omáček vyráběný z tuku a mouky. Starší generace pro ni používaly také pojem zásmažka či zápražka. Jíška se zhotovuje z na váhu přibližně stejného množství tuku a mouky. Používá se do ní především mouka pšeničná hladká, která zajistí pokrmu jemnost, ale příprava se při zaváření zkrátí, pokud se jíška vyrobí z mouky kukuřičné. Základní postup pro zhotovení jíšky je takový, že do rozehřátého či rozpáleného tuku se vmíchá mouka. Pak se praží, dokud nezmizí chuť mouky za syrova a nedocílí se požadované barvy jíšky. Čerstvě zhotovená jíška se zalije vodou, mlékem či jinou tekutinou z receptu a povaří se alespoň 20-30 minut, aby změkly škrobnaté látky v ní obsažené a byly stravitelnější. Tekutina by se měla přidávat po menších částech za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, a neměla by být horká či dokonce vařící. V současnosti narůstá obliba granulovaných jíšek, které se dají koupit v běžném obchodě a doporučovaná doba jejich zaváření je velmi krátká.; Světlá jíška, bílá jíška, bledá jíška – pro její přípravu se používá tuk nejlépe máslového typu (například kombinace másla a rostlinného tuku), který se nechá jen rozpustit (ne rozpálit), vmíchá se mouka a praží se, jen dokud jíška pění; přidává se především do světlých polévek (bramboračka, květáková, houbová apod.). Světlá jíška po přidání mléka vytváří bešamel např. pro zapékané pokrmy.; Tmavá jíška – pro její přípravu lze použít másla i v kombinaci s olejem nebo sádlem, které se rozpálí, mouka se na něm praží delší dobu a jíška tak získá ostřejší chuť; nechá-li se však příliš ztmavnout, zhořkne. Přidává se především do tmavých polévek (gulášová, hrachová) a omáček.; Vaječná jíška – do tuku opraženého s moukou se vmíchá vajíčko; používá se do zeleninových polévek, které většinou mají vaječnou jíšku přímo v názvu.; Cibulová jíška – cibule se zpění na tuku a pak se přidá k zapražení mouka; přidává se do luštěninových pokrmů, zeleninových polévek, perkeltů, omáček, špenátu a zelí.; Dietní jíška, suchá jíška – mouka se opraží nasucho, bez tuku, případně se malé množství tuku přidá až nakonec, protože je tak snadněji stravitelná.; Cukrová jíška je starší název pro drobenku používanou na moučnících. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 35 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Recept na Kuřecí směs s kroketami |
|
Na oleji podusíme cibuli, přidáte na nudličky nakrájené kuřecí maso, na kolečka nakrájený pórek, nahrubo nastrouhanou mrkev a hrášek, vše od oka. Dále přidáme sójovou omáčku, worcestrovou omáčku, koření na čínu, sůl a pepř. Trochu to vše podlijeme vo...
|
|
|
Slepice na divoko |
|
Slepici rozděláme na polovinu / u velké postačí jen půlka/, omyjeme, vložíme do papiňáku a zalejeme 1 litrem studené vody, přidáme bobkový list, celé koření a pepř, oloupanou celou cibuli,stroužky česneku a osolíme . Uvedeme do varu a vaříme cca 1,5 hod /dl...
|
|
|
Krůtí na houbách ve smetanové omáčce |
|
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Špek si nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánev vyškvařit. Přidáme cibuli, česnek a orestujeme, přidáme maso a necháme zatahnout. Okořeníme pepřem, solí a kmínem. Přidáme houby i s vodou ve které byly n...
|
|
|
Recept na Kuřecí prsíčka se smetanovou omáčkou |
|
Kuřecí prsa nenaklepávám, ale jen rozříznu na tenší plátek, který pak rozmáčknu trochu dlaní, osolím, opepřím, opaprikuju a na troše oleje oprančím. Maso si dám bokem, do pánve vliju smetanu, přidám tavený sýr, který ve smetaně pořádně rozmíchám, ...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí nudličky na žampiónech (rychlovka) |
|
Maso si nakrájíme na nudličky, okořeníme. Necháme si rozpálit olej a vložíme maso a osmahneme. Přidáme 2 lžíce hořčice. Zalijeme vývarem a vaříme. Oloupeme si žampióny a nakrájíme na plátky. Přelijeme vařící vodou a přidáme k masu. Když maso změkne ...
|
|
|
Pečená krůtí křídla na tymiánu |
|
Krůtí křídla rozdělíme na dvě části (vzniknou nám tak jednotlivé porce). Jednotlivé porce křídel osolíme, opepříme a pokmínujeme. Do pekáče naskládáme porce křídel a podlijeme vývarem. Pekáč přikryjeme poklicí a pečeme na střední teplotu cca 60 min...
|
|
|
Krůtí kousky s hráškem a kapii |
|
Krůtí maso nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme a bohatě posypeme mletým zázvorovým práškem a lehce polijeme slunečnicovým olejem. Maso dobře promícháme, a vetřeme tak do něj koření. Zprudka opečeme v pánvi s trochou másla a oleje. Opékáme, dokud nej...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí prsa plněná klobásovou fáší |
|
Kuřecí prsa očistíme a do každého uděláme tenkým nožem kapsu. Klobásky jejichž druh zvolíme dle naší chuti nakrájíme na menší kousky a za pomocí nástavce ručního mixeru rozkutrujeme na klobásovou fáš, do které poté vmícháme jeden syrový žloutek a ...
|
|
|
Kuřecí kostky s václavkami |
|
Maso nakrájíme na kostky, přidáme utřený česnek, pepř, sůl, 1pl oleje, promícháme a necháme hodunu v lednici. Cilule očistíme, nakrájíme na jemno, osmahneme na 1pl oleje, přidáme maso, necháme zatáhnout, přidáme kmín, podlejeme a dusíme. Václavky si o...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí závitky s wasabi pastou a hermelínem |
|
Maso rozklepeme, potřeme pastou, dáme 2 kolečka salámu, kousek špeku, špalíček hermelínu a zavážeme. Na kostičky si nakrájíme špek, osmahneme ho do růžova i s cibulí a vložíme maso. Po obdělání zalijeme horkou vodou /aby bylo potopeno/ s rozdrobenou kostkou...
|
|
|
|
Krůtí nudličky s bylinkami a smetanou |
|
Krůtí prsíčka nakrájíme na nudličky, osolíme je a opepříme. Do misky nalijeme olej, přidáme citronovou šťávu a vsypeme bylinky, nakrájenou lahůdkovou cibulku a nakonec přidáme nakrájené maso a promícháme. Dáme do ledničky alespoň na hodinu uležet. Te...
|
|
|
Recept na Krůtí roláda s chřestem-dušená |
|
Z prsíček si nařežeme pěkný plát na plnění, uvaříme si vajíčko natvrdo a 5 minut povaříme oloupaný chřest. Pak si plát masa osolíme(NE moc, grilovací koření je dost slané), posypeme docela dost grilovacím kořením a naplníme chřestem, klobáskou, rajče...
|
|
|
Recept na Prsíčka s modrým sýrem a brusinkovou omáčkou |
|
Maso lehce naklepeme a osolíme. Z rybízového džusu, brusinek, dijonské hořčice, sójové omáčky, prolisovaného česneku a pepře umícháme marinádu, do které maso přes noc naložíme. V pánvi rozpálíme olej a maso i s marinádou na něm z obou stran zprudka ope...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí nudličky na čínský způsob |
|
Prsíčka si nakrájíme na nudličky a prudce orestujeme na oleji. Mírně zakápneme vývarem a ještě malinko dusíme, až je maso měkké. Přidáme čínskou směs a ještě chvilinku prohřejeme spolu s masem. podáváme s hranolkama, nebo opečenými brambory, popřípad...
|
|
|
Kuřecí se zázvorovou omáčkou |
|
Do pánve dáme olej a necháme rozehřát, maso opečeme ze všech stran. Opečené maso vyndáme a udržujeme v teple. Na výpeku orestujeme cibuli, přidáme lístky tymiánu. Vrátíme maso osolíme, opepříme. Přidáme zázvor, kurkumu, podlijeme vývarem a dusíme doměk...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí křidla v pepřové marinádě |
|
Kuřecí křídla zbavíme kostnatých koncových špiček (nevyhazujeme, použijeme při pečení k chuťovému zesílení výpeku). Křídla dále naporcujeme v kloubu ještě na polovic. V míse s 1 dl slunečnicového oleje si rozmícháme 1 lžičku čerstvě mletého nebo u...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí na másle s karotkou |
|
Maso z kuřecích prsou nakrájíme tak, že z jednoho prsa uděláme šikmým řezem tři menší kousky. Každý kousek osolíme, opepříme a lehce poprášíme mletou červenou paprikou. Na velmi jemno si nakrájíme celou bílou cibuli. Rozehřejeme si pánev a kuřecí kou...
|
|
|
Krůtí roláda s hráškem |
|
Krůtí maso (prsa) nařízneme na několika místech tak, aby nám vznikl, celistvý plát masa stejné síly. Na pánvičce si poté uděláme z vajec smaženici, kterou smícháme s nasekanými lístky bazalky a zmrzlým hráškem (lépe se nám s ním bude při balení rolá...
|
|
|
Kuřecí kousky na bylinkách |
|
Kuřecí maso si nakrájíme na kousky, osolíme. Přidáme oloupaný, utřený česnek, zamícháme a necháme v chladu hodinu odpočinout. Na pánev dáme rozpálit olej, přidáme nasekané bylinky, necháme rozvonět. Přidáme maso, necháme zatáhnout, podlejeme vývarem ...
|
|
|
| Nalezeno: 35 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|