|
Recepty -
Dorty sádloDorty - návody k vaření - online kuchařka
| Dort je sladká pochoutka vyrobená obvykle z těsta nebo huspeniny, která je po upečení rozřezána na pláty. Tyto pláty se slepují krémem, čokoládou, medem či dalšími pochutinami. Svrchní část dortu obvykle bývá ozdobena polevou, čokoládou, ovocem, či dokonce pudingem, jogurtem, vhodnou zeleninou, cereáliemi, ořechy, mandlemi, karamelem, džemem, povidly apod. Dort má také různé chutě. Může být čokoládový, vanilkový, jahodový, malinový apod. V nějakých obchodech naleznete takové různé tvary dortů, malých i velkých, např. může být malý a ve tvaru čtverce. Dort může mít několik pater, kdy postupně menší a menší dorty tvoří pyramidu. Používá se většinou při oslavách narozenin, při svatbách, veselkách, jiných oslavách a i jen tak bez důvodu a pro radost. Dorty mohou být vhodně upraveny do tvaru srdíček, knih, aut, zvířat, zbraní, šachovnic, lidských postav, obskurních geometrických tvarů a jinak. Narozeninové dorty se mohou zdobit svíčkami v počtu odpovídajícím věku oslavence. Při vysokém věku, zvláště žen, ale i mužů, se z praktických důvodů a z úcty k člověku počet svíček záměrně snižuje nebo zůstává dlouho stejný. V těchto zvycích existuje velká variabilita. Záleží na vhodnosti příležitosti, míře formality události a při ní přítomných lidí.
Sádlo je živočišný tuk, který se nejčastěji získává z prasat, ale běžné je i husí, kachní, atd. Sádlo se běžně používá v mnoha kuchyních na vaření, smažení, ale i na studenou kuchyni. Jeho použití v současné době ale klesá, protože lidé se více soustředí na takzvaně zdravý životní styl, který však propaguje částečně hydrogenované rostlinné tuky, chronicky implikované v rostoucím výskytu autoimunních onemocnění - a navíc s obsahem trans tuků. Kulinářské vlastnosti sádla se mohou lišit v závislosti na části zvířete, z níž byl tuk získán (např. vnitřní tuk, vnější). Vepřové sádlo se také stále běžně používá k výrobě mýdla či mastí. Při domácí přípravě sádla se nevyškvařená surovina nakrájí na malé kostky, aby se z ní tuk snáze dostával, a na slabém plameni se pomalu zahřívá, až vypustí všechnu nazlátlou šťávu. Tekutý tuk se zcedí od zbylých kousků (škvarků) a nechá se vychladnout. Obvykle se domácí sádlo slévá do sklenic, které se ihned dostatečně důkladně uzavřou a otočí dnem vzhůru a horkem se tak prostředí uvnitř samo sterilizuje. Někdy se pro chuť v sádle nechává i část škvarků, pak se nazývá škvarkové sádlo. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 2 receptů | Zobrazuji: 1-2 receptů | |
Sváteční dvoubarevný dort s karamelovým krémem a broskvemi |
|
1. Na světlý korpus : Ušleháme celá vejce s vodou a cukrem a vmícháme zlehka mouku se sodou. Vše nalijeme do dortové vymazané formy a poklademe okapanými pokrájenými broskvemi. Pečeme asi 20-25 minut na 160 -180 stupňů / pečeme podle druhu trouby /...
|
|
|
Dort od Vendulky - recept od maminky |
|
Žloutky třeme s polovinou cukru do pěny. Přidáme vodu a vymícháme. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj přidáme zbylý cukr včetně vanilkového a smícháme spolu s moukou do žloutkové pěny. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden necháme světlý a druhý ...
|
|
|
| Nalezeno: 2 receptů | Zobrazuji: 1-2 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|