|
Recepty -
Dorty medDorty - návody k vaření - online kuchařka
| Dort je sladká pochoutka vyrobená obvykle z těsta nebo huspeniny, která je po upečení rozřezána na pláty. Tyto pláty se slepují krémem, čokoládou, medem či dalšími pochutinami. Svrchní část dortu obvykle bývá ozdobena polevou, čokoládou, ovocem, či dokonce pudingem, jogurtem, vhodnou zeleninou, cereáliemi, ořechy, mandlemi, karamelem, džemem, povidly apod. Dort má také různé chutě. Může být čokoládový, vanilkový, jahodový, malinový apod. V nějakých obchodech naleznete takové různé tvary dortů, malých i velkých, např. může být malý a ve tvaru čtverce. Dort může mít několik pater, kdy postupně menší a menší dorty tvoří pyramidu. Používá se většinou při oslavách narozenin, při svatbách, veselkách, jiných oslavách a i jen tak bez důvodu a pro radost. Dorty mohou být vhodně upraveny do tvaru srdíček, knih, aut, zvířat, zbraní, šachovnic, lidských postav, obskurních geometrických tvarů a jinak. Narozeninové dorty se mohou zdobit svíčkami v počtu odpovídajícím věku oslavence. Při vysokém věku, zvláště žen, ale i mužů, se z praktických důvodů a z úcty k člověku počet svíček záměrně snižuje nebo zůstává dlouho stejný. V těchto zvycích existuje velká variabilita. Záleží na vhodnosti příležitosti, míře formality události a při ní přítomných lidí.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 93 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 | 4 |
Nejlepší recept na Dort z bábovky-panenka |
|
1. z 10 bílků ušlehat tuhý sníh,zašlehat cukr,přidat žloutka, nakonec vmíchat vařečkou mouku a ořechy.Nalít do vymazané bábovkové formy,pečeme zvolna při 180 stupních C asi 30 min.Po vychladnutí vyklopíme z formy a 2 krát rozkrojíme. 2.uvaříme hustý p...
|
|
|
Dort Transformers - recept od maminky |
|
Zapneme si troubu na 180°C. Do mísy dáme žloutky, cukr krupici, vanilkový cukr a vyšleháme. Bílky ušleháme a přidáme ke žloutkům. Přisypeme ořechy, opatrně promícháme a postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a po lžících přidávám...
|
|
|
Dort Spiderman |
|
Bílky a špetku soli ušleháme do pevného sněhu. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, všleháme mléko a olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka vmícháme sníh. Těsto nalijeme do formy 25cm (dno vyložené pečicím papírem) a pečeme přibli...
|
|
|
Medovníkový dort |
|
Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout...
|
|
|
Dort Pat a Mat - recept od maminky |
|
Korpus Ušleháme bílky s polovinou cukru ( s 120g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, natrouhanou čokoládu, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakonec vmícháme sníh. ...
|
|
|
Nejlepší recept na Dort Spongebob I |
|
Korpus: Zvážíme vejce,které potom ušleháme s cukrem a moukou které budou vážit stejně jako vejce,přidáme špetku soli ,prášek do pečiva a horkou vodu vše pořádně vyšlehané vlijeme do vymazaného a vysypaného hlubokého plechu nebo formy upečeme .Po úplné...
|
|
|
Nejlepší recept na Dort pro houbaře |
|
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, ořechy, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 175 stupních pečeme asi 50 minut. K...
|
|
|
Dort Spongebob - recept od maminky |
|
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, cukr, máslo a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva, rum a mléko. Smícháme a opatrně vmícháme sníh z bílků. Dno plechu vyložíme papírem a strany potřeme olejem. Dáme do trouby péct na 1...
|
|
|
Nejlepší recept na Dort - Myšky na sýru |
|
Korpus: Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme do lednice..Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku s kypř.pr. a lžíce vody..pořádně vyšleháme a nakonec vařečkou pomalu vmícháme bílky. Nalijeme do vymaza...
|
|
|
Nejlepší recept na Jahodový dort |
|
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pak přidáme opatrně mouku s práškem do pečiva a ještě opatrněji a lehce sníh z bílků. Vložíme do dortové formy, na dno dávám papír na pečení, boky vymažu 100% tukem nebo olejem a vysypu hrubou moukou. Vložíme do pře...
|
|
|
Dort mašinka |
|
Vyšleháme vejce, cukr a tuk. Pak přidáme mouku, prášek , olej a vodu. Dáme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme na 180stupňů 45 minut. Po vychladnutí korpus rozkrájíme na plátky. Tři delší plátky dáme na sebe a slepíme marmeládou. Pak vykrojíme 5 menších...
|
|
|
Dort Robot WALL-E |
|
Bílky a špetku soli ušleháme do pevného sněhu. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, všleháme mléko a olej a vmícháme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Zlehka vmícháme sníh. Těsto nalijeme do formy 25cm (dno vyložené pečicím papírem) a pečem...
|
|
|
3D - Iglů s tučňáky - recept od maminky |
|
Piškot: Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte k...
|
|
|
Dort ke křtu Kristýnky |
|
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, ořechy, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 175 stupních pečeme asi 50 minut. K...
|
|
|
Pavoučí dort |
|
forma průměr 24 cm korpus:ušlehat bílky, přidat 120 g cukru. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Postupně přiléváme olej, vodu, a mouku smníchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme do nádoby, kde jsme šleha...
|
|
|
Dort s Krtečkem |
|
Korpus i krém z dvojité dávky viz http://www.toprecepty.cz/recept/14548-kakaove-rezy-s-cokoladovou-polevou/, 2x proříznutý a promazaný krémem (plát, marmeláda, krém, plát, marmeláda, krém, plát), celé potřené zbytkem krému. Potažené marcipánovou potahovac...
|
|
|
Recept na Dort tučňák |
|
Korpus: Vyšleháme bílky, postupně přidáváme cukr po vyšlehání postupně přidáváme jeden žloutek, lžíci oleje a pořád dokola. Až je krém hladký a pořádně zamíchaný. Přisypeme prosátou mouku a kakao a jemně zamícháme. Nalijeme do formy a pečeme ve v...
|
|
|
Nejlepší recept na Dort prdelka |
|
Na korpus : Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Vešleháme rozpuštěnou čokoládu, smíchanou s medem a vejci. Vymícháme a nakonec střídavě vmícháme mléko a mouku s kakaem a práškem do pečiva. Pečeme na 180°C asi 35-40min dle typu trouby. Na krém: Za s...
|
|
|
Nepečený dort z jablek a hrušek |
|
Ovoce oloupat, zbavit jadřinců a nakrájet na malé kostičky, dát do hrnce s vodou, osladit medem, přidat skořici a za stálého míchání rozvařit. Pudinkové prášky rozmíchat v hrnečku s vodou, nalít do rozvařené směsi a opět mícháním přivést k varu. Po z...
|
|
|
Vánoční perníkový dort - recept od maminky |
|
Nejdříve si zalijeme rozinky rumem a necháme je 2 hodiny bobtnat. Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, slabě vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. ...
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | Nalezeno: 93 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|