|
Recept na Domácí tempeh
Recept na Domácí tempeh je zařazen v kategorii ostatní.
K přípravě Domácí tempeh budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
200 g sojových bobů 1,5 lžíce vinného octa tempeh starter rýžová mouka.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Domácí tempeh
Recept na Domácí tempeh: 1. Sojové boby namočíme přes noc do studené vody. 2. Druhý den vodu slijeme a sojové boby uvaříme v čerstvé vodě. V tlakovém hrnci vaříme 35 min, v obyčejném asi 1 h. Nemusí být zcela doměkka. 3. Uvařené sojové boby zbavíme slupek. Toto je nejpracnější a nejzdlouhavější část celé výroby. Boby mneme v prstech a vylupujeme ze slupek. Není nutné odslupkovat na 100 % (asi by to ani nikdo psychicky nevydržel), ale čím více odslupkujeme, tím více snižujeme možnost napadení tempehu nežádoucími bakteriemi. Loupání 200 g bobů trvá asi půl hodiny. 4. Oloupané boby důkladně promyjeme a v čisté vodě je ještě 5 min povaříme. Varem dochází ke sterilizaci. Od této doby dál pracujeme v rukavicích a používáme čisté nádobí, abychom sterilitu co nejvíc zachovali. 5. Povařené boby zcedíme a rozprostřeme na podložku (plech) vyloženou kuchyňskými utěrkami. Pomocí dalších kuchyňských utěrek je důkladně vysušíme. 6. Suché boby přendáme do čisté misky, přidáme starter a vinný ocet a důkladně promícháme (nejlépe rukou v rukavici). Mícháme alespoň minutu, aby se boby rovnoměrně obalily. Co se týká množství použitého starteru, závisí na jeho původu: Belgický starter – 1,8 g, můžeme ho použít rovnou. Malajský starter – 0,4 g. Protože se takto malé množství špatně rozmíchá, je dobré ho naředit třemi díly rýžové mouky (tj. 1,2 g), promíchat a pak teprve nasypat k bobům. 7. Připravíme si nové (sterilní) plastové sáčky. Nejvíce se osvědčily ty se zapínacím vrškem (zip-lock), ale stačí i obyčejné. Do sáčků propícháme silnou jehlou dírky v rozestupech asi 1,5 cm. 8. Sojové boby, důkladně promíchané se starterem a octem, nandáme do sáčků. Dobře upěchujeme hlavně při krajích a dbáme na to, aby výška nepřesáhla 2 cm (raději nechávám 1,5 cm). Sáčky uzavřeme. 9. Sáčky necháme inkubovat na teplém místě přibližně 24 hodin. Oficiálně by měl tempeh fermentovat při 26-38 °C v inkubátoru. Teplota nesmí přesáhnout 38 °C, jinak se tempeh zničí. Mám ozkoušené, že stačí i mnohem jednodušší postup: Sáčky s tempehem zabalím do ručníku a nechám je na mřížce nad kamny (v zimě) nebo pod peřinou (v létě). Tempeh se udělá i při běžné pokojové teplotě (22 °C, i méně), jen to déle trvá. Prvních 12 hodin se na první pohled neděje vůbec nic. Poté se pomalu začnou objevovat bílá vlákna ušlechtilé plísně. Jakmile jsou boby prorostlé bílou plísní, máme hotovo. 10. Tempeh uskladníme v lednici, vydrží asi 5 dní (tedy pokud ho do té doby nesníte :-). Takto připravený ho můžeme jíst první den i syrový, další dny je lépe ho tepelně upravit. Já si připravuji marinádu ze sojové omáčky, soli a trochy oleje, v ní nechám tempeh hodinu marinovat a poté osmažím na pánvičce z každé strany asi 2-3 minuty. 11. Necháme-li fermentovat příliš dlouho, plíseň se rozroste a začne vytvářet černé spory. To samé se může stát i po dlouhém uskladňování v lednici. Tyto spóry sice nevypadají pěkně, ale tempeh i tak zůstává jedlý. Já raději občas zastavím fermentaci o trošičku dřív (jakmile zbělá, nedávám mu další čas), aby spory nestihly vyrůst.
Poznámka k receptu na Domácí tempeh: Postup je sice dlouhý, vypadá to složitě, ale nic na tom není a ta chuť je prostě skvělá, s kupovaným se to nedá vůbe srovnat. Tempeh je vlastně takový sojový hermelín. Vzniká fermentací sojových bobů působením ušlechtilé plísně Rhizosporus oligosporus. Je cenným zdrojem proteinů, vlákniny a vitaminů (hlavně B12). Pochází z Indonésie, kde je dodnes jedním z nejdůležitějších zdrojů bílkovin pro tamní obyvatelstvo. V dnešní době ho objevují lidé po celém světě, je vyhlášenou lahůdkou nejen mezi vegetariány, ale i mezi masožravci :-). U nás se dostává do povědomí lidí jen velmi pomalu, kromě jiného za to může jeho vysoká cena (200 g stojí kolem 50 Kč) a malá dostupnost (Billa, zdravé výživy). http://www.dia-potraviny.cz/tempeh.html http://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh Tempeh starter bohužel není ke koupi v ČR. Dá se však objednat přes internet. Rychlejší a dražší možností je objednat tempeh z Belgie (http://www.tempeh.info/starter/tempeh-starter.php). Balíček vážicí 75 g stojí i s poštovným 22 euro, na 200 g suchých sojových bobů je ho třeba 1,8 g (to odpovídá ceně asi 13 Kč). Na této webové stránce nabízejí také možnost objednat si minibalíček starteru na vyzkoušení pouze za cenu poštovného (2 eura), který vystačí na 600 g sojových bobů. http://www.tempeh.info/starter/free-sample.php Druhou možností je objednat si starter z Malajsie (http://www.freewebstore.org/buytempehonline/Tempeh...). Balení o hmotnosti 500 g stojí 45 dolarů, na 200 g suchých sojových bobů ho stačí pouze 0.4 g (což odpovídá ceně asi 70 haléřů). Uvařením se hmotnost sojových bobů přibližně zdvojnásobí, tj. z této dávky připravíme (necelých) 400 g tempehu. Ve zdravých výživách stojí 200 g balení tempehu cca 50 Kč, tj. naše várka by vyšla na stokorunu. Sojové boby (200 g) přijdou přibližně na 10-12 Kč. 400 g „belgického“ tempehu tudíž vychází na přibližně 25 Kč, toho „malajského“ dokonce na 13 Kč. Do kalkulace nepočítám velmi malé množství rýžové mouky a vinného octa, které dohromady navýší cenu maximálně o 2 Kč. Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Domácí tempeh, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: petram
- Datum vložení: 12.05.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Ostatní
- Suroviny: 200 g sojových bobů 1,5 lžíce vinného octa tempeh starter rýžová mouka
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na domácí tempeh,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Domácí tempeh - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Domácí tempeh
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|