|
Recepty -
Redukční hrášekDietní recepty - Ostatní - Redukční - návody k vaření - online kuchařka
| Dietní recepty - Ostatní - Redukční
Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík. Výživnost hrachu byla dobře známá už naším prababičkám.. hrách nás nasytí a dodá nám spoustu zdravé energie, je totiž skvělým rostlinným zdrojem bílkovin. V dobách, kdy maso bylo vzácné na talíři těžce pracujících lidí z chudších vrstev, hrách byl, spolu s čočkou, jednou z nejdůležitějších potravin. Pro jeho výživnou hodnotu by ho do svého jídelníčku měli pravidelně zařadit nejen vegetariáni, ale i sportovci, děti v době vývinu a všichni fyzicky pracující lidé. Je ideálním zdrojem bílkovin i pro ty, co se kvůli zdravotním potížím musí vyvarovat tuků, v tomto ohledu je jednou z rostlinných alternativ masa. Mimo proteinů v něm však najdeme mnoho dalších prospěšných látek. Hrášek, zejména ten mladý a čerstvý, je bohatým zdrojem vitaminu C, jednoho z nejmocnějších antioxidantů. Dále v něm najdeme mnoho karotenů, které chrání náš zrak a stimulují obnovu sliznic, a v neposlední řadě vysoké hodnoty některých vitaminů skup. B, hlavně B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Jmenované vitaminy skup. B jsou nesmírně důležité jak pro naše mentální zdraví a pevné nervy, tak pro zdravou pleť a vlasy, krevní oběh, zásobování buněk živinami a naši imunitu vůbec. Vysoký obsah hořčíku je dalším jeho velkým pozitivem, je též zdrojem vápníku, fosforu, draslíku a mědi. V povšimnutíhodné koncentraci v něm najdeme i mnoho nukleových kyselin - látek, které v našem těle působí regeneračně, doslova omlazují náš organismus. Čerstvý je výborný v salátech nebo jako příloha k masu, rybě či jakémukoli slanému pokrmu. Při tepelných úpravách se téměř nekladou meze naší fantazii a chuti. Českou klasikou je jistě hrachová polévka nebo kaše, ale hrášek můžeme "přihodit" do různých zeleninových či masových polévek, do rizota, těstovin, skvělý je i v kari nebo v jiných úpravách asijské kuchyně. Kuličky mraženého nebo čerstvého hrášku se hodí i do omelet, do směsí na plnění tortily, do masových rolád, sekané nebo karbanátků, oblíbené je u nás i dušené hovězí maso s mrkví a hráškem. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 3 receptů | Zobrazuji: 1-3 receptů | |
Provensálský květák s jogurtovým přelivem - recept od maminky |
|
Květák rozebereme na růžičky, uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak ho vyjmeme z hrnce, lehce pokrájíme na menší kousky, přidáme veškerou zeleninu, cibuli nakrájenou na půlměsíčky, 3 stroužky česneku nadrobno nakrájené, tofu, osolíme, opepříme, boh...
|
|
|
Barevné krůtí stehýnko - dělená strava (zvířátka) |
|
Krůtí stehna opláchneme, dáme do pekáčku, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, podlijeme asi 1 cm vody a vrazíme na chvíli do trouby. V mističce si smícháme kečup, med, sojovku, hořčici, česnek a zázvor. Krůtu vyjmeme z trouby a mašlovačkou (nejlépe teflo...
|
|
|
Krabí tyčinky se zeleninou a Šmakounem |
|
Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme na kolečka nakrájené krabí tyčinky a na plátky nakrájeného Šmakouna, posypeme sezamovými semínky. Zlehka osmahneme, přidáme mraženou zeleninu, osolíme a opepříme. Těsně před podáváním posypeme na jemno nakrájen...
|
|
| |
| Nalezeno: 3 receptů | Zobrazuji: 1-3 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|