|
Recepty -
DIA krůtíDietní recepty - DIA - návody k vaření - online kuchařka
| Dieta je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Nejběžnější cíl držení diety je ztráta nadbytečného tělesného tuku, zhubnutí, a odpovídající dieta se nazývá redukční dieta; účinná redukční dieta by měla rovnoměrně omezit tukové tkáně v těle. Úbytek váhy může být způsoben nejen ztrátou tuku, ale i vody nebo svalů. Proto neplatí přímá úměra mezi obsahem tuku a tělesnou váhou. Ztrátu svalů během hubnutí lze omezit cvičením a optimálním výběrem potravy. Nesprávně prováděná dieta může být i zdraví nebezpečná. Nesprávně prováděná dieta může mít také opačný efekt, kdy po zhubnutí opět dochází k tvorbě tukových zásob, tzv. jojo efekt. Lidé potřebují výživné látky jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a voda. Esenciální aminokyseliny (složky bílkovin) jsou potřeba pro tvorbu buněk, především svalových. Esenciální mastné kyseliny jsou potřeba pro tvorbu mozkových buněk. Vitamíny a minerály jsou nutné pro mnoho funkcí. Celkové množství energie se liší podle věku jedince. U dospělých lidí je optimální příjem 1200–1500 kalorii denně. Dle současných dostupných studií vyplývá, že nejúčinnějším způsobem hubnutí je snížení příjmu energie a správné rozložení živin. Takto formulovaná strava je efektivní i při minimální fyzické aktivitě. Změna zastoupení základních živin ve prospěch bílkovin na úkor sacharidů. V poměru bílkoviny:tuky:sacharidy 30:30:40. Rovněž formulace jídelníčku by měla být taková, aby přítomné sacharidy v jednotlivých pokrmech měly co možné nejnižší glykemický index.
Krůta domácí je po pštrosech největší domestikovaný pták, a zároveň jedno z mála zvířat, domestikovaných na americkém kontinentě (spolu s lamou, alpakou a morčetem). Krůta domácí je potomkem krocana divokého a chová se především pro maso. Krůta domácí je chována zvláště pro maso, které má vysoký podíl bílkovin ve svalovině a naopak méně tuku. Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření. Maso z krůtích prsíček má pouze 0,7% tuku a 24 % bílkovin, v jiných částech těla (např. hřbet, stehna) je tuku poněkud více. Nejtučnější částí krůty je tzv. biskup. Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso - v každé části těla je jinak zbarvené a liší se i strukturou a obsahem tuku. Krůtí maso je tradičně oblíbeno hlavně v USA, Velké Británii a Mexiku, stoupá však i jeho obliba v jiných zemích. V USA je pečená krůta, často nadívaná, tradičním svátečním pokrmem na Den díkůvzdání, zatímco ve Velké Británii se již od 16. stol. podává na Vánoce, často s nádivkou z jedlých kaštanů. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 9 receptů | Zobrazuji: 1-9 receptů | |
Nejlepší recept na Krůtí medailonky na kari |
|
Plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opečeme na oleji. Poté upečené vyjmeme z oleje, přidáme mouku, kterou lehce opražíme a ochutíme kari kořením, zředíme troškou vody. Vložíme zpět maso, podlijeme malinko vodou a dodusíme do měkka. Porce ozdobíme jeřab...
|
|
|
Krůtí prsa v jogurtu |
|
Porci masa lehce rozklepeme na plátek, smícháme jogurt s hořčicí nebo česnekem a s bylinkami. Maso obalíme v této jogurtové marinádě a dáme alespoň na hodinku odležet (může být i přes noc v ledničce). Naložené maso pečeme na teflonové pánvi nebo na gril...
|
|
|
Nejlepší recept na Krůtí nudličky na mandarince |
|
Z poloviny mandarinky vylisujeme šťávu do misky, přidáme veškeré koření – opatrně a dle chuti – měla by být malinko ostřejší, ale šťáva z mandarinky by měla být znát. Maso pokapeme citronovou šťávou, trochu osolíme a vložíme do marinády. Promích...
|
|
|
|
Kuřecí maso s drůbežími játry-DIA verze |
|
Porci masa osolíme, orestujeme na suché, teflonové pánvi, zalijeme vodou. Maso vydusíme do tuku, obložíme je cibulí nakrájenou na půlměsíčky, nakrájenými žampiony, drobně nakrájenými játry a kapií na kostičky. přidáme cca lžičku sojové omáčky, podlij...
|
|
|
Recept na Krůtí závitek s banánem |
|
Plátky krůtího masa naklepeme, osolíme a opepříme. Kdo raději ostřejší, může ještě posypat kořením na krůtí maso.Na povrch plátku položíme plátek šunky, eidamu a na plátky nakrajený banán (počet tak, aby se dal plátek dobře zavinout). Svineme závitek...
|
|
|
Kuřecí nudličky na cibuli a rajčatech |
|
Cibule oloupeme, nahrubo nakrájíme. Dáme na trošce oleje zpěnit do hrnce. Poté přidáme na nudličky nakrájená nesolená kuřecí prsa, nesmažíme, spíše jen trochu podusíme a přidáme nakrájená rajčata. Chvíli podusíme, zamícháme, osolíme a opepříme. Dál...
|
|
|
Ministerský krůtí řízek |
|
Prsíčka nakrájíme na 2 porce, mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme v hladké mouce, ve vejci rozšlehaném s mlékem a nakonec obalíme v housce nakrájené na malé kostičky, kde přidáme 10g mandlí. Smažíme v rozehřátém oleji nejdřívě zprudka, pak st...
|
|
|
Nejlepší recept na Krůtí závitky s šunkovou vaječinou |
|
Krůtí prsa nakrájíme přes vlákno na 2 řízky, osolíme, opepříme. Na másle si orestujeme na nudličky nakrájenou šunku, přidáme vajíčko a necháme srazit. Touto vaječinou naplníme plátky krůtích prsou, stočíme, sepneme jehličkami a zprudka opečeme na olej...
|
|
| |
| Nalezeno: 9 receptů | Zobrazuji: 1-9 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|