|
Recepty -
DIA kariDietní recepty - DIA - návody k vaření - online kuchařka
| Dieta je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Nejběžnější cíl držení diety je ztráta nadbytečného tělesného tuku, zhubnutí, a odpovídající dieta se nazývá redukční dieta; účinná redukční dieta by měla rovnoměrně omezit tukové tkáně v těle. Úbytek váhy může být způsoben nejen ztrátou tuku, ale i vody nebo svalů. Proto neplatí přímá úměra mezi obsahem tuku a tělesnou váhou. Ztrátu svalů během hubnutí lze omezit cvičením a optimálním výběrem potravy. Nesprávně prováděná dieta může být i zdraví nebezpečná. Nesprávně prováděná dieta může mít také opačný efekt, kdy po zhubnutí opět dochází k tvorbě tukových zásob, tzv. jojo efekt. Lidé potřebují výživné látky jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a voda. Esenciální aminokyseliny (složky bílkovin) jsou potřeba pro tvorbu buněk, především svalových. Esenciální mastné kyseliny jsou potřeba pro tvorbu mozkových buněk. Vitamíny a minerály jsou nutné pro mnoho funkcí. Celkové množství energie se liší podle věku jedince. U dospělých lidí je optimální příjem 1200–1500 kalorii denně. Dle současných dostupných studií vyplývá, že nejúčinnějším způsobem hubnutí je snížení příjmu energie a správné rozložení živin. Takto formulovaná strava je efektivní i při minimální fyzické aktivitě. Změna zastoupení základních živin ve prospěch bílkovin na úkor sacharidů. V poměru bílkoviny:tuky:sacharidy 30:30:40. Rovněž formulace jídelníčku by měla být taková, aby přítomné sacharidy v jednotlivých pokrmech měly co možné nejnižší glykemický index.
Pod pojmem kari (také karí, či anglicky curry) se rozumí směs koření a také pokrm. Kari je svým původem tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce. V tomto významu je pojem dnes rozšířen po celé Indii. Během koloniální nadvlády však Britové začali tento pojem používat pro koření, které se pro přípravu těchto pokrmů používá; když se toto koření (jichž existuje nespočet druhů) dostalo do Evropy, zůstalo toto nesprávné označení. V Indii samotné (a v celé jihovýchodní Asii) se dodnes pod tímto pojmem rozumí jen pokrm, koření se říká masálá (jako kari je vyráběno výlučně pro export). Složení kořenící směsi se může velmi odlišovat. K nejčastějším komponentám patří kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořice a další. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 11 receptů | Zobrazuji: 1-11 receptů | |
Nejlepší recept na Krůtí medailonky na kari |
|
Plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opečeme na oleji. Poté upečené vyjmeme z oleje, přidáme mouku, kterou lehce opražíme a ochutíme kari kořením, zředíme troškou vody. Vložíme zpět maso, podlijeme malinko vodou a dodusíme do měkka. Porce ozdobíme jeřab...
|
|
|
Kuřecí na mrkvi |
|
Do pekáčku nakrájíme na kousíčky očištěnou mrkev, česnek a cibuli. Prsíčka si osolíme, obalíme v hladké mouce a rozložíme na zeleninu. Osolíme, přikořeníme kořením Kari, přidáme kousíček másla, podlijeme troškou vody a pečeme v troubě, až je maso i...
|
|
|
Letní kuřecí osvěžení s rýžovými nudlemi |
|
Veškeré koření smícháme i s olejem a vznikne velmi hustá pasta. Tou potřeme odřezky v misce, několikrát proházíme a necháme odležet minimálně 1 hodinu. Na rozpáleném oleji zprudka a krátce orestujeme maso, vypláchneme zbytek marinády a podlejeme jen do v...
|
|
|
Recept na Šmakoun v županu |
|
vše smícháme mixérem kromě šmakouna, ten nakrájíme na kostičky tak 3x3cm, dáme do uzavíratelné misky a přelejeme a necháme tak 4hodiny v lednici odležet. Mělo by se to smažit na oleji, ale myslím si, že oleje je tam už až až, tak sem zvolila horkovzdušnou ...
|
|
|
Dietní kuře na kari |
|
1.Na nudličky nakrájená kuřecí prsa orestujeme na oleji. Lehce osolíme, přidáme kari koření a necháme 10 minut podusit. Nakonec směs zalijeme smetanou. 2.V redukčním režimu podáváme se zeleninovým salátem. Při udržování hmotnosti můžeme jako přílohu ...
|
|
|
Rýže s brokolicí, žampiony a kukuřicí |
|
V hrnci si na oleji osmahneme cibulku, po tom přidáme omytou rýži (hrnek) a 1,5 hrnku vody a necháme provařit. Poté zakryjeme pokličkou a necháme vodu úplně vypařit. Hrnec s rýží dáme do trouby, pečeme na 200 stupňů 20 minut. Mezitím si ve vroucí vodě povař...
|
|
|
Vojtův mish-mash: kuskus, Quinoa, Shmaky |
|
Quinoa uvaříme ve vodě (dle návodu na obalu, cca 20-25min), já trošku osolím a přidám kousíček bio zeleninového bujónu. Vařím vždy větší množství na více jídel, toto velmi zkrátí dobu přípravy. Zvlášť si uděláme kuskus: množství kuskusu zaleje...
|
|
|
Sójové maso na zelenině+kuskus - recept od maminky |
|
Vše pokrájíme na malé kousky a podusíme na menším množství vody do změknutí, zasypeme kari kořením a dusíme. Přidáme předem namočené a změklé sojové boby či granulát. Dosolíme, dopepříme. Vhodné ke kuskusu či jako samotná příloha např k duš...
|
|
|
Recept na Kuskus s kari a zeleninou |
|
Do misky připravíme kuskus dle návodu a přidáme 1-2 lžičky kari(kuskus zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme nabobtnat) Mezitím si nakrájíme rajčata, cibuli, salát a dáme do misky společně k již nabobtnalému kuskusu-- přidáme fazole (já je slila z n...
|
|
|
Nejlepší recept na Fazole s jablky |
|
Přes noc namočené fazole uvaříme v neosolené vodě doměkka. Na másle zpěníme cibulku a přidáme na kostičky nakrájená jablka a ještě chvíli restujeme. Pak přidáme lžíci hladké mouky, necháme mírně zežloutnout a zalijeme cca 2 a 1/2 dcl vývaru. Přidáme...
|
|
|
Šmakoun na nudličky s kari a cibulí - recept od maminky |
|
Šmakouna nakrájíme na nudličky, lehce osolíme a posypeme kari kořením. Dáme do misky, promícháme a necháme aspoň hodinu odležet. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, dáme do hrnce s malým množstvím vařicí vody a asi 5 minut bez pokličky spařujeme. Pak sced...
|
|
| |
| Nalezeno: 11 receptů | Zobrazuji: 1-11 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|